2 289 2

Каталуния носи най-много доход от наем

Милена Богданова

Средата доходност от отдаване под наем на жилище в Испания е 5.7%. От 2013 г. този процент непрекъснато расте и значително надвишава печалбата от облигации или банков депозит, сочат данните на специализирания сайт Fotocasa.

„Местният пазар на недвижими имоти си върна доверието на инвеститорите. И малки, и по-крупни предприемачи решават да купят имоти тук, поради високата доходност”, казва управителят на компанията Беатрис Торибио.

Отдавайки имот под наем в Каталуния собственикът получава най-високия процент доходност възможен в Испания, а именно 6.6% на годишна база. В самата Барселона процентът е 5%, като през последните 12 месеца се регистрира спад до 4.3%. Причината за спада е рязкото поскъпване на имотите. Също така ситуацията на наемния пазар се стабилизира и това оказва влияние върху доходността.

Второто място с най-висока доходност след Каталуния са Канарските острови – 6%. Третата позиция е за Мадрид – 5.9%. Най-ниска доходност има в Галисия – 4.2%.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Испански конквистадор
  Отговор
  1 13:01  16.10.17
  Очаквах да прочета статия за нашата страна или за столицата, но Милена Богданова все се носи из чуждите страни. Каталуния и нейните наеми не ме интересуват.

  Коментиран от #2

 • Наблюдател
  Отговор
  2 03:05  17.10.17

  До коментар #1 от "Испански конквистадор":

  Е, какво да пише за София? Да пишат за това ли, че в последните 3 месеца пазара е мнооого замрял при положение, че все още са дооста ниски лихвите и трябваше хората да продължават да купуват. Не ми се мисли какво ще стане като се вдигнат лихвите... Беше много добре в последните години пазара за София, но нещо се сдуха напоследак... За бога хора купувайте - вземете 1,2, 3 ...5 апартамента - все ще ви дотрябват в бъдеще! Теглете кредити, за да задвижите икономиката! Не инвестирайте в друго освен в недвижими имоти! Продайте старите панели - не ги чакайте да се разпаднат! Винаги се доверявайте на опитни брокери - те винаги ще ви намерят купувачи дори и за най-големите дупки! Щом едно жилище има здрави стени, значи може да се продаде - зарибеният купувач да се оправя с ремонтите! При продажба винаги изтъквайте мястото. Ако е в центъра обяснявате за удобните транспортни връзки до всяка точка на града, за това, че си в центъра на събитията, а ако е краен квартал обявняваш за спокойстието, за чистия въздух и т.н. Същото е и с етажа - ако е висок и последен - панорамна гледка, няма кой да ти тропа отгоре, а на първи етаж - не ползваш асаньор, не изкачваш стълби, наглеждаш си колата през прозореца, а ако етажа е различен от 1ви и последен изтъкваш и това. Продайте старите занемарени жилища и вземете добри пари - СЕГА!

Напиши коментар:


Публикувай