17 Октомври, 2017 15:49 2 640 0

Нестандартен начин за борба с незаконното строителство

  • миконос-
  • строителство-
  • незаконно
Нестандартен начин за борба с незаконното строителство - 1
Снимка: Shutterstock

Гръцкият остров Миконос е едно от най-предпочитаните места за покупка на имот от страна на чуждестранни инвеститори. Това е сред основните причини, които водят до безконтролно строителство. Местните власти обаче са измислили нестандартен начин да пресекат част от него. Пред полицейските власти е била поставена задача да стоят пред местния завод за производство на бетон и да проследяват къде отива всеки бетоновоз. Често се е случвало така, че шофьорите на машините са правили няколко обиколки и отново са се връщали на мястото, от което са взели строителния материал. Въпреки това на много места на острова се е чувал шум от строителна дейност.

„Незаконният бетон се налива през нощта. Работили сме и в 4.00 часа сутринта с фенери. Хората строят, защото знаят, че лесно ще отдадат под наем имотите си или ще успеят да си продадат на баснословна цена. Именно поради това и размерът на глобите няма особено значение за тях”, казва изпълнител на един от много обекти.

Някои собственици покриват с камуфлажна мрежа обекта, за да не се вижда. Също така строители, които се опитват да намерят работа в други райони на Гърция успяват да го направят именно на Миконос.

Проблемите с незаконното строителство на гръцкия остров датират от поне десетилетие. „Повечето разрешителни за строеж, които са дадени наскоро, са за изграждане на хотели. Такава е тенденцията”, казва директорът по градско планиране на Миконос Антонис Касторинис.

Ръстът в туризма и на наемните нива доведе до нов проблем: държавните служители и сезонните работници няма къде да живеят. Месечният наем средно е 4800 EUR, а през летните месеци се повишава до 6500 EUR. Безпрецедентен е и ръстът в броя на туристите посетили Миконос през текущата година. „За първите девет месеца на 2017-а той е с 20% повече в сравнение със същия период на миналата, което е шокиращо”, казва кметът на острова Константинос Кукас. За година чуждестранните инвестиции са се увеличили със 64%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА