Last news in Fakti

23 Октомври, 2017 15:25 2 453 9

Повече сделки в София

  • жилища-
  • сделки-
  • цени-
  • софия
Повече сделки в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

С 3.7% е нараснал броят на сделките с недвижими имоти в София през третото тримесечие на текущата година, сочат данните на Агенцията по вписвания. За разглеждания период в столицата са били сключени 6300 сделки срещу 6073 през същия на миналата година. По-малък е ръстът ако разглеждаме данните в национален мащаб. В Пловдив и Варна продажбите отчитат по-малко увеличение, а в Бургас се наблюдава леко увеличение.

Цените на жилищата в столицата вече достигат пределни нива, коментират специалисти. Това става след като през последните години се наблюдава общ ръст до 40%.

„Към момента пазарът е в баланс и се радва на отлични условия за покупко-продажби на имоти, със стабилно търсене и наличен избор от ново строителство, както и все повече качествени и адекватно оценени имоти на вторичен пазар”, коментират от агенция Bulgarian Properties. Темпът на ръст на цените в София се ускори през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година нарастванията се движеха между 15 и 18%. През последните месеци растежът на цените се забавя.

Продължава благоприятното влияние върху търсенето на жилища. Сред тях са: добрите условия по кредитите, нарастване на средната работа заплата с София и спад в безработицата. Също така редица макроикономически фактори благоприятстват пазара на недвижими имоти. „Единственото, което все още липсва, а се търси и което се очаква да се появи през следващите месеци, са жилища в завършени сгради. Наличието на такъв продукт на пазара ще активизира и онези купувачи, които все още изчакват в търсене на нещо готово”, коментират от агенцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напред и нагоре

    10 2 Отговор
    С 3,7 % са нарастнали сделките, с 37 % цените. Мечти брокерски.
  • 2 gost

    9 1 Отговор
    Успели да завършат някой блок, продаден на зелено преди две -три години на по 650евро квадрата и голяма радост за брокерите! Дайте да видим след месец как ще е положението, защото цените по магазините растат, парното уж 20% ще скача ама ще го усетим като 100%, а ЧСИ-тата ще работят напълна пара :)

    Коментиран от #3

  • 3 domakin

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    сделките са с минимален ръст последните няколко години. Не е проблема в търсенето, а в липсата на предлагане...Поне в кварталите които ме интересуват се броят на пръсти свестните имоти..Затва и цените растат и ще растат още...Баланса е далеч защото предлагането е няколко пъти по-малко от преди 2014 ама брокерите са толкова зле , че и тва не могат да проверят поне за местата пак казвам, които са ок според мен. Виж Люлин и Обеля за 650 проблеми нямаш и сега...Какво се оплакваш ? Даже небостъргачи ще имате там скоро... В момента имам точно 4 /четири/ близки приятели които са с много евро кеш/не кредит/ и искат да купят от години ама няма какво... отговарящо на техните изисквания...Та така има хора които се плашат от вдигането на цените на храните например и данъците /аз!/, но има други които хич не ги притесняват 20-30% нагоре храна и данъци...Относно ЧСИ-тата смех....огромен...Освен ако не е на половин цена , но и тогава е неясно...Опитай и ще разбереш... няколко години дела и година две за разбиване на циментираните тръби и ремонти...

    Коментиран от #5

  • 4 gost

    12 2 Отговор
    До #3
    Брокерски глупости! Пълно е с имоти и старо и ново! Тия с кеша купиха вече и спряха този вид инвестиция в БГ. Относно ЧСИ явно изобщо не си запознат с процедурата, но е задължително да ползваш добър адвокат, а не брокер със средно образование!!!
  • 5 gost

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "domakin":

    Забравих да напиша, че цената е за така търсените блокове по южната тангента от преди година и половина на дупка!

    Коментиран от #6

  • 6 domakin

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "gost":

    ех госте...купувач съм /по-скоро купил / далеч от брокери... Купил от инвеститора директно въпреки че имаше 10 агенции да предлагат същото...И понеже няколко години търсих и приятелите ми търсят сега /имат си и сега но им трябват по-големи апартаменти 4ст и т.н./имам малка представа от пазара. И аз купих поради разширение. Та същият инвеститор си продаде следващата сграда половината ПРЕДИ разрешение за строеж, а другата половина 2 седмици след започване на дупката...и не е на Околовръстното в Ливадите...Там както и в другите посочени места предлагане колкото искаш...Има сега даже и по 500 евро в един комплекс...ако не са свършили...Иди и си купи...или ако искаш като паднат цените /там може и да паднат/. Но има места където няма нищо свестно. Места нормални за живеене без ботуши и тъмни субекти...Е има по някой панел на последен етаж можеш и него да си купиш пенсионерките се чудят кой да им смени крушката на 50-годишният асансьор...ЧСИ знам от първа ръка 2 случая> и в двата след обжалвания трябваха около 4 години да се влезе във владение - плащаш и чакаш единият е гараж който карай, а другият апартамент с всичко зазидано и циментирано...забава...все едно някой му е виновен че си е надценил силите за плащане...Както казах успех и там...Такова аз не бих купил и на половин цена, но всеки си преценява сам...Има места където тепърва ще растат още много цените /да напомня Прага 4500 евро средно/ и други където ще падат.

    Коментиран от #7

  • 7 Мишо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "domakin":

    И ти си от тез дето вярват, че балона може да се надува безкрайно... Я кажи къде мислиш, че ще се вдигат да вземем да купим по 5-6 апартамента, а после да ги продадем на двойна цена, че да забогатее.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 мими

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мишо":

    Мисля, че домакин не схваща че елитен квартал е там където живеят млади хора с пари. Всеки друг квартал застарява и губи елитното си очарование. Например наскоро се разхождах в Изток доста пенсионери има дано блоковете на Артекс да подобрят нещата, но като цяло старите сгради са си занемарени като във всеки друг квартал.
  • 9 domakin

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Мишо":

    Мишо разкрит си !. Ако имаше пари за 5-6 апартамента ти ВЕЧЕ си богат...Няма да има нужда да продаваш на двойна цена да забогатяваш. Също така щеше да имаш интелекта да знаеш къде да купиш ...и кога. Но реалността е че имаш пари да си платиш наема за 5-6 месеца и чакаш цената първо да стане като на село а после като Лондон и да забогатееш...Няма да стане събирай пари за наема или за кредита че и двете ще поскъпнат