23 Октомври, 2017 16:56 1 524 2

Имотният пазар в Китай се укроти

  • китай-
  • жилища-
  • цени

„Вяло поскъпване”. Това е краткият извод, който може да се направи за цените на жилищата ново строителство в Китай през август и септември. За въпросния период цените в големите китайски градове отчитат спад, а в по-малките ръстът е минимален. Всичко е благодарение на предприетите от властите мерки за охлаждане на имотния пазар.

С 2.1% са се повишили цените на жилища през септември тази година в сравнение със същия месец на 2016-а и от тогава се отчита незначително забавяне на ръста, тъй като купувачите почти не реагират на въведените от държавата нови мерки за охлаждане на пазара. „Цените все още растат, въпреки че продажбите отчитат спад. Това предполага, че пазарът все още разглежда имотите като инвестиционен продукт и предполага, че цените няма да спаднат”, казва преподавателят по икономика в университета Циндао И Сянжун.

Въпреки това признаците на стабилизиране на жилищния пазар могат да се окажат добър знак за китайските лидери, които се опитват да очертаят политическите и икономически приоритети на страната за близките 5 години.

С 0.2% са поскъпнали жилищата през септември спрямо месец по-рано, когато темповете на ръст са били най-бавни за последните 7 месеца, сочат данните на Националния статистически институт на Китай, цитирани от агенция Reuters. Китайската икономика е понижила темповете си до 6.8% през третото тримесечие на текущата година срещу 6.9% през второто. При това секторът на недвижими имоти също отчита забавяне. През септември броят на продажбите е спаднал за пръв път за последните две години и половина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 1 Отговор
    Ха ха то китайците вече в биткойни инвестират, а не в тухли!
  • 2 Ужас

    1 0 Отговор
    УжасТ! Тъкмо щях да инвестирам в имоти в Китай и той взе, че се укроти! Може би трябва да купим нещо в София, а? Може ли да препоръчате банка? А брокер?