24 Октомври, 2017 15:25 13 685 28

До 2 години стагнация в строителството

  • софия-
  • строителство-
  • инвестиции
До 2 години стагнация в строителството - 1
Снимка: М. Богданова ©

Безспорно инвестиционният интерес в сектора на недвижимите имоти е насочен към столицата, а през последните две години е особено активен. Тук се произвежда близо 40% от БВП на глава от населението. Също така се очаква към 2050 г. близо 25% от населението на България, което ще е 6 млн. души, да е съсредоточено именно в София. Строителството ще се развива, но не са изключени кризи подобни на тази от 2008 г., макар и с по-малки мащаби през 2019-2020 г., коментира главният архитект на София Здравко Здравков в дискусия, касаеща проблемите в строителния бранш. „Инвеститорите в момента гледат с по-далечен хоризонт, защото всички си взеха поуки от предната криза от 2008 г. и продуктът, който тогава се създаде остана да стои на пазара над 7 години”, припомни той.

Друга причина, поради която предприемачите се насочват към големите градове, е нарастващият брой на домакинствата, състоящи се от един член. Това е европейска тенденция, която ангажира предприемачите да се ориентират към инвестиции в рамките на компактния град. Днес 47% от домакинствата в Дания например се състоят от един човек – самотен, вдовец или разведен”, каза арх. Здравков.

Появяват се всякакви предложения свързани с развитие на града по периферията, но правилната стъпка или инвестиция не може да бъде осъществена без развитието на градския транспорт. Целта на Дирекция „Архитектура и градоустройство” е да създаде микс от функции, при които ежедневните предвижвания да намалеят.

Безспорно роля за развитието не само на столицата и големите градове, но и на по-малките населени места, играе и Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Сред основните му приоритети остава подобряването на публичната среда и по-ефективното управление на публичните средства. „От май до октомври са извършени или са в процес на извършване финансови трансфери на общините в размер на 1.36 млн. лв. При действащите споразумения за финансово подпомагане сключени през 2015 г. са извършени трансфери за 109 996 лв., а през 2016-2017 г. в изпълнения на действащи споразумения за финансово подпомагане са отпуснати 646 073 лв. В процес на извършване са финансови трансфери към 10 общини в размер на 280 275 лв.”, каза инж. Валентин Йовев, заместник-министър на МРРБ.

На базата на анализ и проучване на състоянието и потребностите на жилищния сектор в България е необходимо да бъде разработен нов работещ модел на българската жилищна стратегия, в която да бъде намерено решение на няколко проблема. „Това е остарелият и неподдържан жилищен фонд и високата енергоемкост на съществуващия сграден фонд, ниската комфортност и нездравословни условия на обитаване. Голям брой жилища, които не отговарят на законоустановените стандарти, постоянно увеличаващият се процес на необитаеми жилища, липсата на финансови механизми за установяване на достъп до покупка на жилище и отдаване под наем за семейства с ниски доходи, липса на подходящи условия, насърчаващи младите хора да търсят задоволяване на дългосрочните си жилищни потребности именно в България”, допълни инж. Йовев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Пешо

    64 17 Отговор
    В цяла България цените на имотите ПАДАТ!!!,Хората се изнасят от България и не се връщат повече ,Само в София имотите поскъпват.Очаква се и там да започнат да падат .Цените през последните години в София много поскъпнаха и една от причините е умишленото фалиране на КТБ.От там много хора си вложиха парите в недвижими имоти .Сега се очаква да се вдигне данъка на тези които имат повече от едно жилище и скоро ще паднат цените ,купувачите свършиха .Друга причина за повишаването на цената на имотите е ,че брокерите започнаха да надуват цените и МНОГО ЛЪЖАТ В КВАДРАТУРАТА .Започнаха да броят за жилищна площ балкони ,мазета и др. По БДС такова нещо няма.Друга измама е още при проектирането се плаща на проектантите да завишават квадратурата ,ако се направи проверка от компетентните органи ще се види ,на площ от 400 квадрата са застроили 500 квадрата .В България за сега няма контрол никакъв и няма наказани архитекти .Има и други далавери които се правят при строителството ,но не им е тука местото да ги казвам.
  • 2 Мунчо

    46 15 Отговор
    Основните причини за безумно надутите цени на имотите в София са КТБ и алчните т.нар. "брокери". Така или иначе пазарът ще се регулира сам. За съжаление отново ще го отнесе крайния потребител. В момента покупката на прехвалено от т.нар. "брокери" копторче в китната ни столице е все едно да хвърлиш пари през терасата на ало-измамник.

    Коментиран от #3

  • 3 koko

    49 7 Отговор

    До коментар #2 от "Мунчо":

    Аз съм брокер,но според също цените са напълно безумни.Имам достатъчно клиенти,и ги съветвам да НЕ КУПУВАТ на тези цени,40% нагоре за една година е БАЛОН.

    Коментиран от #9

  • 4 nkavrakov

    42 5 Отговор
    Не купувайте имоти в София !
    Балона е факт и цените са нереални,надути до небесата от отрицателните банкови лихви по спестяванията на хората.
    Банките ,брокерите и строителните фирми надуха нов ценови балон при жилищата .Не се лъжете да купувате на тези колосално виоски цени.От догодина предстои корекция на лихвените проценти в посока нагоре.От банките очакват спад в цените на недвижимите имоти,дори и брокерите вече си признават че цените са нереално високи, не правете сделки и се оттегляйте от пазара ако сте купувачи.

    Коментиран от #5

  • 5 Васил

    8 28 Отговор

    До коментар #4 от "nkavrakov":

    Лихвите няма да се покачват. Не подлъгвайте хората
  • 6 Гост

    12 15 Отговор
    Търсенето, определя предлагането оттам и неговата цена. Нали не си мислите, че ако няма търсене ще се строят сумата сгради. С

    Коментиран от #7

  • 7 gogo

    20 13 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Сгради ще се строят докато има едни пари за изпиране. Търсенето май изобщо не е фактор
  • 8 вас

    12 26 Отговор
    Няма никакъв балон не лъжете,а лихвите ще падат още.Със стока като имотите няма как да се спекулира това не са домати.От чужбина и цялата страна българите който има свободни пари ги инвестират в София а не в родните им градове,затова се вдигат, имотния пазар в София е най развит.Който успее да се отърве от имот в провинцията вкарва парите в София.
  • 9 Weiss

    10 19 Отговор

    До коментар #3 от "koko":

    Какъв брокер си ти, като хвърляш такива числа на ан гро? Къде ги намери тия 40%? Дай ми сектор,сегмент на пазара, където преди година цените да са били почти наполовина по-ниски? А на онези, дето си мислят, че се строи за да се изперат едни пари, нещо не сте в час с прането, то не е баш така :-)

    Коментиран от #20

  • 10 eли

    13 12 Отговор
    Що за простотия? Брокерите надували цените? Всеки, който потърси помощ от брокер е наясно, че ще плати за услугата, а тя "услугата" е регламентиран процент, за който търсещия тази услуга е уведомен. Ако не му харесва да плати на агенция спокойно може да си търси жилище сам. Не знам някой брокер да е опрял дуло в главата на купувач. Също така не брокера определя квадратурата. Новото строителство има общи части, които са обявени от строителя/дали обаче са точно толкова е наясно само проектанта/. Това, че цените са безумни е ясно за всички и то не е само в София, а във всеки по-голям град. Но дали някой ще купи решава само и единствено купувача. Брокерите само изумено гледат случващото се напоследък.

    Коментиран от #13

  • 11 ФИНАНСИСТ

    16 22 Отговор
    ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ НЯМА ДА ПАДАТ,НАПРОТИВ,ЩЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ!
    БЪЛГАРИЯ БЕШЕ УМИШЛЕНО ОБЕЗЗЦЕНЕНА СТРАНА ЗА ДА СЕ ИЗКУПИ НА БЕЗЦЕНИЦА,НО ТОВА ВЕЧЕ СВЪРШИ,СТАНДАРТА СЕ ПОКАЧВА,ВСЕ ПОВЕЧЕ ЧУЖДЕНЦИ СЕ ЗАСЕЛВАТ ЗА ПОСТОЯННО,ИНФРАСТРУКТУРАТА СЕ ПОДОБРЯВА,А ЕЦ ОТ 2014 НАСАМ Е ОТПЕЧАТАЛА ТРИ ТРИЛИОНА ЕВРО,И ТЕПЪРВА ЩЕ ПЕЧАТА СЛЕДВАЙКИ МОДЕЛА В САЩ!ЖАЛКО САМО ЗА ЗАГИВАЩАТА СРЕДНА КЛАСА И ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА,ТЕ ЩЕ УВИСНАТ НА СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА,КОЯТО В БЪЛГАРИЯ Е ТРАГЕДИЯ!

    Коментиран от #12

  • 12 Тука има тука нема

    25 4 Отговор

    До коментар #11 от "ФИНАНСИСТ":

    Дайте статистика и примери къде са тези "все -повече чужденци", който се заселват за постоянно"! Фактите са, че все по- малко чуждестранни инвестиции има в РБ,а бежанците са тези чужденци, който държавата по заповед на ЕС се опитва за засели. Ръстът на цените на имотите в София се дължи на масовото преселване от провинцията където е пълен мор.
  • 13 Нема лабаво

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "eли":

    Много точно! Също така и не брокера определя цената - инвеститора си определя и обявява, също и частните лица- собственици на имоти( дори се сърдят, ако им се даде различно мнение и търсят брокери които ще им обещаят продажба на цената, която те искат).

    Коментиран от #14

  • 14 Реалист

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "Нема лабаво":

    трудно може да се обясни на разбирачите тук, които живеят в наследственате панелка от баба им и дотам...брокерите надували цените, банките надували цените, инвестоторите надували цените. От форуми като този има само една полза - да се виси какво мислят и пишат тези овце и да се направи точно обратното !
  • 15 nkavrakov

    18 3 Отговор
    Хората тук които подкрепят безумния ръст на цените и новия имотен балон който се наду в момента са брокери на недвижими имоти.
    Не купувайте на тези цени ,нито теглете кредити на уж ниските лихви които ще бъдат вдигнати до една година .
    От банковите отдели които се занимават с кредитиране очакват спад на цените на жилищата и това ми го казаха хора от банките .
    Не се връзвайте на платрени статии и приказките за непрестанен ръст в цените.Спомнете си какво се случи 2008 година,и тогава бяха лъжи до безкрай ,за това колко богати щели да станат българите.

    Коментиран от #16

  • 16 ne kopovaite

    5 17 Отговор

    До коментар #15 от "nkavrakov":

    Не купувайте на тези цени за да купите после на по-високите нал така ? :-)Финансиста добре го е обяснил. Колко е трудно за нямащите пари, но интернет да разберат/проверят, че София е най-евтината столица в Европа...и в света почти също с много зад другите. Пълно е с чужденци в София поне където живея ходя - може да са наематели или туристи не знам, но се увеличават непрекъснато и не са бежанците... Искате или не ние сме част от едно 'море' с Европа дори образно казано най-мръсната и грозна дупка от това море. Неизбежно е това море бавно с напечатаните еврота да потече и на тук под всякакви форми, цени, заплати, инвестиции, данъци и съответно по-високи цени на имотите...доста по-високи...Но света е свободен, който иска може да си чака да станат 300 евро квадрата обзаведени лукс във Вазов :-) Като притежател на имот който ми е ненужен/тъмни прозорци/ сега мога да ви кажа че не бих го продал дори на двойна от сегашната пазарна цена...

    Коментиран от #17

  • 17 данък

    18 3 Отговор

    До коментар #16 от "ne kopovaite":

    Споко ще го продадеш като ти сложат безумно висок данък и единствените наематели са мигранти.

    Коментиран от #19

  • 18 Morgoth

    11 9 Отговор
    Някои коментиращи очевидно имат нуждата да усещат конспирация навсякъде около себе си. Цените не зависят от брокерите, а от купувачите. Всеки който продава иска да вземе повече. Като има кой да купува, ще има и по-високи цени.
    Последните години цените в София са стабилни с леко покачване. Това е логична тенденция с оглед продължаващото преселение на хора от провинцията към София. Световната икономика също е в застой и не се очакват сериозни промени в лихвите които банките дават.
  • 19 ne kopovaite

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "данък":

    бизнеса с наеми е със съмнителен резултат -вин-люн...за България поне. Нямам наематели и не искам с други думи - нито бежанци, нито българи. Да данъците ще се вдигат това е ясно /почват с боклука/. А там където са 10-ина пъти по-високи като % данъците /САЩ/ цените как са ? Дали падат или просто данъка се калкулира в повишението на цената на имота изключвайки Детройт /Факултето/? М/у другото цените в Сф все още не са достигнали пика от края на 2008 а в щатите го надминаха...Изводи ?
  • 20 koko

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Weiss":

    Ще ти дам сектор-старо строителство.Преди 1 година,17 август,продажба на тристаен апартамент,до баня Мадара,90 кв.м 90000 евро,3 ет,непреходен,сменена дограма,паркет,тец,вградена кухня,сега офертите в същия район на доста по лоши жилища започват от 120000евро.18 август, тристаен Стрелбище,панел непреходен,срещу пазара И.Вазов,64000 евро,сега 95000 евро.Колко процента са това.Никъде не съм казал че новото строителство пере пари,просто в държава където заплата от 1200 лева е висока,цени от 1500-2000 евро кв.м,са абсурд,и няма кой да ги плаща.

    Коментиран от #22

  • 21 Тука има тука нема

    8 0 Отговор
    ПАНЕЛИТЕ в София са поскъпнали с над 50%. Например в Борово, Гоце Делчев и Красно село масово панелите са строени 1966- 1971г.- т.е средно 50 г0дишни, с цени за гарсониера (45кв с ПВЦ) 61000 - 70000 евро; за 2-стаен над 75000 евро. Освен това в рекламите за продажби масово се лъже за годината на построяване на панелката - само проследяване на документите до първи собственик ще покаже истинската година на строежа. САНИРАНЕТО и новите щрангове не са ремонт на конструкцията, т.е. на връзките между панелите( масово амортизирани от течове и само замазани).В Стрелбище и Ив. Вазов само някои (последните панели) са достроявани до 1985г.

    Коментиран от #23

  • 22 dam

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "koko":

    вдигането е факт да. Преди година две имаше по някой хапартамент обявен с ипотеки или други проблеми на прилични цени. Изпуснах няколкоподобни /заминават за седмица/Вече няма такива - баламите продаващи евтино свършиха сори. 1200 лева заплата за София е официалната средна /реално средната е повече/ и определено за който купува е ниска...А пък тези които дават по 1500-2000 евро на квадрат са по-скоро с 12000 лева семейна заплата. Кой е казал че с 1200 лева заплата трябва/може във Вазов да купиш ? ОБеля , Орландовци, Толстой, Люлин са по-подходящи и достъпни за такава заплата
  • 23 дам

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тука има тука нема":

    викаш тези панелки са доказали здравината си във времето :-) Земетресението , бабките плащащи 1.50 входна такса и мирисът на пържен лук за 50 години !
    Е тва е доказано качество . Как да не купиш ?
  • 24 Сульо

    10 12 Отговор
    За бога, братя, не купувайте....делете си до христовата възраст една стая в двустайната панелка под наем в Люлин от баба ви Гицка с още един такъв провинциалист като Вас и плюйте навсякъде колко е лошо и скъпо новото строителство. Няма смисъл да се опитвате да си намерите по-добре платена и сигурна работа със знания и умениям които иначе така изобилстват във вас - то нали и без това само връзкарите се уреждат.
  • 25 ссирена

    1 1 Отговор
    Да говорим за земни неща.купи грозде,направи вино,свари ракия,купи дърва,имаш къща-топли се,купи свинско направи суджуци,луканки,радвай се на зимата.Другото е лакомия за едните и за другите.Простите неща радват,другото ще го видиш напролет!
  • 26 gost

    2 0 Отговор
    Докато има желаещи да теглят кредити цените ще се задържат, но след това може и рязко да спаднат :)
  • 27 Геро

    0 0 Отговор
    Защо всички в София,после ревете,че скъпо.купувайте в Гълъбово,Лом,Мездра,има апартаменти по 3-4000 лева
  • 28 Кирил

    1 0 Отговор
    Цените са такива каквито купувачите са готови да платят.нима всеки англичанин и французин може да купи в Лондон и париж