Last news in Fakti

24 Октомври, 2017 17:08 1 921 2

Валентин Йовев: Цяла България с кадастрална карта до 5 години

  • валентин йовев-
  • мррб-
  • кадастър-
  • карта-
  • строителство

Регионалният заместник-министър изтъкна приоритетите пред МРРБ

Валентин Йовев: Цяла България с кадастрална карта до 5 години - 1

„До пет години трябва да бъде готова окончателно кадастралната карта на цялата страна и това е един от приоритетите в работата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Работи се усилено по преобразуването на картите на възстановената собственост и на земеразделителните планове на кадастрални карти, предстои изчистването на т.нар. явни и фактически грешки, които са най-много в линейните обекти в зоните около урбанизираните територии, където граничат със земеделските земи.“

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев днес. По думите му, сред основните задачи в тази насока е и надграждането на кадастралните карти със специализирани карти за редица територии в страната, като например за свлачищните райони.

„Такива са картите по черноморското крайбрежие, които вече направихме", обясни Йовев и подчерта, че със специализираните карти гражданите ще имат достъп до повече допълнителна информация.

Заместник-министърът участва във Форум “Property, идеи & инвестиции“ в столицата. На събитието Валентин Йовев призова представителите на местната власт за по-голяма инициативност по отношение електронния достъп до услуги за гражданите, давайки за пример електронната и общодостъпна вече кадастрална карта, предоставяна от Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Той съобщи още, че вече има разговори с почти всички общини в страната за откриване на офиси за обслужване на граждани с кадастрална информация, за улеснение на населението и бизнеса.

По време на форума заместник-регионалният министър потвърди активната подкрепа, която МРРБ оказва на общините, осигурявайки финансов ресурс за изработването на общи устройствени планове.

„Само за тази година, от месец май до октомври, са извършени и са в процес на извършване финансови трансфери към общините в размер на 1 036 345 лв.“, обясни Йовев.

„В посока подобряване на жилищната среда в регионите, от една страна, и на бизнес климата по места, от друга, е и новата Национална жилищна стратегия 2017-2030, която се разработва в момента“, подчерта заместник-министърът и коментира, че новата стратегия има за цел, на базата на анализ и проучвания за състоянието и потребностите на жилищния сектор в България, да бъде разработен нов „работещ“ модел на българската жилищна система, в който да бъде намерено решение на някои основни проблеми, като например остарелия и неподдържан жилищен фонд, нуждаещ се от системен ремонт и обновяване; рискът от конструктивни проблеми в част от сградния фонд; високата енергоемкост на съществуващия сграден фонд; ниския комфорт и нездравословни условия на обитаване и други.

„Разработваната в момента жилищна стратегия ще съдържа цялостен пакет от цели на държавната жилищна политика, средствата за постигането им и отговорностите на заинтересованите страни – гражданите, държавата, общините, частния и неправителствения сектори“, коментира заместник-министърът и съобщи, че се очаква окончателният проект на Стратегията да бъде завършен до края на ноември тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    4 0 Отговор
    Вие сте всички за бесилото !!!!!!!!! Как можа вашето министерство да изгони стотици семейства в Добрич / Турист стой комерс / !!!! Ваша служителка Гълъбова ИСКАШЕ ПОДКУП по 1000 лв. за АПАРТАМЕНТ !!! Всички семейства БЪЛГАРИ отидохме на УЛИЦАТА !!!!!А ПРЕЗИДЕНТА ПЪРВАНОВ си го премести в другия крачол !!!
  • 2 Хора лъжат

    2 0 Отговор
    Мероприятието е ялово-подготвят някакво замазване на проблемите.По-вече от 80% от картите на населените места са на 50-60 г. и не са актуални от по-вече от 25 г.Ще се поизточат едни пари през наши фирми и ще се създаде "оксиморон"-нещо уж ново, но непълно и неточно, защото няма административен капацитет да се провери направеното от фирмата лапнала държавната пара-уж готова кад.карта, но кой ще провери детайлите-неграмотния чиновник връзкар ли?Това е поредното герберастко крадене!