25 Октомври, 2017 09:37 6 182 2

Франция масово се отървава от гетата

  • гето-
  • премахване-
  • премахванероми-
  • франция
Франция масово се отървава от гетата - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо от това, че Франция е една от най-богатите държави в света, близо 16 000 души живеят в 570 гета. Правителството възнамерява да ги премахне, но проблемите трудно ще бъдат изкоренени, смятат специалисти. От въпросните 570 гета 113 са на територията на парижкия квартал Ил дьо Франс, а 36% от хората, които ги обитават са деца.

До 1 ноември гетата трябва да изчезнат, тъй като според френските закони от тази дата до 31 март, когато е т.нар. „зимен период” властите нямат право да оставят хората без покрив над главата, тъй като по този начин нарушават човешките им права. Това е хуманитарна мярка, която цели да предпази хората в неравностойно положение да останат на улицата. Много от гетата са създадени от роми.

Ръководителят на ООН окачестви намеренията на френските власти като „картелни и разрушителни”. Въпреки това предприетите мерки за премахването им продължават. От началото на юли 2017 г. над 4600 души са били изгонени от гета, което е около 50 души на ден. Част от изселените са нощували няколко нощи в хотели, но след това са образували нови гета на друго място.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мангал

    25 0 Отговор
    Ръководителя на ООН да си ги прибере у дома.
  • 2 ИВАН

    18 0 Отговор
    Тя цялата страна вече е едно гето, преди биваше, ама сега ...