3 924 2

Франция масово се отървава от гетата

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Независимо от това, че Франция е една от най-богатите държави в света, близо 16 000 души живеят в 570 гета. Правителството възнамерява да ги премахне, но проблемите трудно ще бъдат изкоренени, смятат специалисти. От въпросните 570 гета 113 са на територията на парижкия квартал Ил дьо Франс, а 36% от хората, които ги обитават са деца.

До 1 ноември гетата трябва да изчезнат, тъй като според френските закони от тази дата до 31 март, когато е т.нар. „зимен период” властите нямат право да оставят хората без покрив над главата, тъй като по този начин нарушават човешките им права. Това е хуманитарна мярка, която цели да предпази хората в неравностойно положение да останат на улицата. Много от гетата са създадени от роми.

Ръководителят на ООН окачестви намеренията на френските власти като „картелни и разрушителни”. Въпреки това предприетите мерки за премахването им продължават. От началото на юли 2017 г. над 4600 души са били изгонени от гета, което е около 50 души на ден. Част от изселените са нощували няколко нощи в хотели, но след това са образували нови гета на друго място.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мангал
  Отговор
  1 10:56  25.10.17
  Ръководителя на ООН да си ги прибере у дома.
 • ИВАН
  Отговор
  2 11:13  25.10.17
  Тя цялата страна вече е едно гето, преди биваше, ама сега ...

Напиши коментар:


Публикувай