2 183 1

На места изплащат над 30 години жилище

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Колкото за по-кратък срок вземете ипотечен кредит, толкова по-евтин ще ви излезе той. Именно поради това много клиенти, решили да си купят жилище с помощта на банков заем, се стремят той да е колкото се може по-кратък. След 2008 г. кредитополучателите успяха да смъкнат срока за връщане на заема до около 20 години. От 2017-а обаче на някои пазари се наблюдава увеличаване на този период и той отново е над 30 години. Такъв пример е Великобритания, а причината за подобна тенденция е, че търсенето расте, заради поскъпването на недвижимостите, инфлацията също се увеличава, а заплатите не отчитат ръст.

Допитване на независимите ипотечни кредитори (IMLA) показва, че 77% от посредниците и 74% от кредитните специалисти смятат, че повишаването на срока на връщане на ипотечен заем с период 30 и над 30 години е в резултат на минималния ръст на заплатите и поскъпването на имотите. Повечето специалисти смятат, че водената политика от страна на държавата е довела до хронична криза на имотния пазар и по-конкретно до дисбаланс между търсене и предлагане. Липсата на достатъчно имоти на пазара ще продължи и в близките пет години, прогнозират анализатори.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Богдан Миленов
    Отговор
    1 18:34  26.10.17
    Милена Богданова да направи сравнение със социалистическото изплащане на жилищата. Родителите ми изплащаха жилището си точно за 25 години, което ще рече - точно до пенсиониране. Така то се оскъпи с 50%. И Милена Богданова да престане да чете чужди издания. Ние , в България, си имаме достатъчно красноречиви примери за жилищата, за икономиката, за миграцията, за потъването на жилища по морето и т.н. Защо ни занимава със страни, където проблемите са си на хората в страните, за които пише. Така, че дерзай, Миленче! Дерзай из проблемите на България, ако искаш да бъдеш харесване като списвовател.!

Напиши коментар:


Публикувай