1 507 2

Сгради шедьовър на архитектурата (СНИМКИ)

Милена Богданова

Когато се спомене името на Заха Хадид то очакването е, че ще види нещо уникално. Година след нейната кончина творчеството й продължава да дарява света с едни от най-красивите сгради. Поредният пример е с адрес Рияд (Саудитска Арабия). Това е новият Център за изучаване и изследване на петрола на името на крал Абдула (King Abdullah Petroleum Studies and Research Centre (KAPSARC). В контурите на сградата ясно личи почеркът на Хадид, а центърът ще е поредната перла в тази част на планетата.

Центърът е разположен на площ от 7 хектара, върху които са построени 5 сгради: Център за енергията, Енергиен компютърен център, Конферентен център с изложбена зала за 300 души, библиотека с фонд над 100 000 книги и молитвена зала. Благодарение на разчупената визия на сградите всички те са свързани помежду си с удобни топли връзки.

Благодарение на перфорираната обвивка вътрешното пространство е предпазено от изгарящите лъчи и силния порив на вятъра. Сградите притежават платинен сертификат LEED, което показва висока степен на енергийна ефективност и минимално замърсяване на околната среда. Част от необходимата енергия се покрива чрез слънчеви батерии, които се намират на покривите. Центърът разполага и със система за пречистване на водата.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 13:14  01.11.17
  Интересна сграда, а вътре - мъже по нощници. Хотел за мъже с алтернативна сексуалност ще да е.
 • НЕразбирач
  Отговор
  2 21:07  01.11.17
  ГолЕм шедьовър, нЕма що! Отивам да си разплета фланелата! Тъпи архитекти - мислят си, че като е изчанчено, то обезателно са величия! Божееее!

Напиши коментар:


Публикувай