Last news in Fakti

1 Ноември, 2017 06:21 1 986 2

Сгради шедьовър на архитектурата (СНИМКИ)

  • хадид-
  • рияд-
  • център-
  • архитектура

Когато се спомене името на Заха Хадид то очакването е, че ще види нещо уникално. Година след нейната кончина творчеството й продължава да дарява света с едни от най-красивите сгради. Поредният пример е с адрес Рияд (Саудитска Арабия). Това е новият Център за изучаване и изследване на петрола на името на крал Абдула (King Abdullah Petroleum Studies and Research Centre (KAPSARC). В контурите на сградата ясно личи почеркът на Хадид, а центърът ще е поредната перла в тази част на планетата.

Центърът е разположен на площ от 7 хектара, върху които са построени 5 сгради: Център за енергията, Енергиен компютърен център, Конферентен център с изложбена зала за 300 души, библиотека с фонд над 100 000 книги и молитвена зала. Благодарение на разчупената визия на сградите всички те са свързани помежду си с удобни топли връзки.

Благодарение на перфорираната обвивка вътрешното пространство е предпазено от изгарящите лъчи и силния порив на вятъра. Сградите притежават платинен сертификат LEED, което показва висока степен на енергийна ефективност и минимално замърсяване на околната среда. Част от необходимата енергия се покрива чрез слънчеви батерии, които се намират на покривите. Центърът разполага и със система за пречистване на водата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    4 0 Отговор
    Интересна сграда, а вътре - мъже по нощници.
    Хотел за мъже с алтернативна сексуалност ще да е.
  • 2 НЕразбирач

    3 1 Отговор
    ГолЕм шедьовър, нЕма що! Отивам да си разплета фланелата! Тъпи архитекти - мислят си, че като е изчанчено, то обезателно са величия! Божееее!