2 Ноември, 2017 18:51 2 647 2

Нова Зеландия забрани покупката на имоти от чужденци

  • нова зеландия-
  • чужденци-
  • имоти-
  • покупка
Нова Зеландия забрани покупката на имоти от чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

Официално от началото на 2018 г. Нова Зеландия забранява покупката на имоти от вторичния пазар от чужденци. Решението е обусловено от жилищната криза в страната. „Това ще спомогне да бъдат спрени спекулациите на пазара на недвижими имоти и ще реши в голяма степен жилищната криза”, каза новоизбраният премиер на страната Хасинда Ардерн. Законът няма да засегне австралийските граждани, тъй като много новозеландци работят и живеят в Австралия, както и обратното.

През последните 10 години цените на имотите в Нова Зелания значително се увеличиха. В Окланд средната цена при жилищата за последните 5 години се е повишила със 70%, до средни нива от 578 560 USD.

В някои региони на страната цените се стабилизират, но не и в големите градове, тъй като там се наблюдава хроничен недостиг на жилища, коментират местни анализатори. Така например, към днешна дата в най-големия на Нова Зеландия не достигат 42 000 жилищни единици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умни хора

    8 1 Отговор
    това е
  • 2 Олигарха

    1 0 Отговор
    Това не е толерантно! Това не е демократично! Това не е хуманно! Тия май искат да си запазят държавата за себе си? Нагляри!