2 180 2

Нова Зеландия забрани покупката на имоти от чужденци

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Официално от началото на 2018 г. Нова Зеландия забранява покупката на имоти от вторичния пазар от чужденци. Решението е обусловено от жилищната криза в страната. „Това ще спомогне да бъдат спрени спекулациите на пазара на недвижими имоти и ще реши в голяма степен жилищната криза”, каза новоизбраният премиер на страната Хасинда Ардерн. Законът няма да засегне австралийските граждани, тъй като много новозеландци работят и живеят в Австралия, както и обратното.

През последните 10 години цените на имотите в Нова Зелания значително се увеличиха. В Окланд средната цена при жилищата за последните 5 години се е повишила със 70%, до средни нива от 578 560 USD.

В някои региони на страната цените се стабилизират, но не и в големите градове, тъй като там се наблюдава хроничен недостиг на жилища, коментират местни анализатори. Така например, към днешна дата в най-големия на Нова Зеландия не достигат 42 000 жилищни единици.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Умни хора
  Отговор
  1 20:32  02.11.17
  това е
 • Олигарха
  Отговор
  2 10:51  05.11.17
  Това не е толерантно! Това не е демократично! Това не е хуманно! Тия май искат да си запазят държавата за себе си? Нагляри!

Напиши коментар:


Публикувай