Last news in Fakti

4 Ноември, 2017 19:11 29 761 26

Българският призрачен квартал

  • белене-
  • квартал-
  • необитаем-
  • призрачен

Призрачният квартал е построен преди 30 години в Белене. Той е бил предназначен за работниците във втората българска атомна електроцентрала, но така и остава необитаем. Необитаемите сгради в квартал „Димум”, не само са потънали в бурени, но и са опасни, алармират съседи. „Панелите падат. Децата идват да играят тук”, казват те пред Нова ТВ и припомнят, че преди на мястото е имало фабрика за коноп.

По план в постройките е трябвало да живеят няколко хиляди души. Строителството е започнало 2-3 години преди 1989 г., но след идването на демокрацията строителните дейности са спрени.

„Панелът е много коварна технология. Тя е като къщичка от карти – един панел, ако падне, пада цялата сграда. Незавършеният строителен обект е потенциална причина за жертви. Собственикът на тези обекти носи отговорност”, каза арх. Миломир Богданов. След като панелите не са паднали, трябва да се направи калкулация, за да се види колко ще струва санирането и да се използва за нещо полезно, смята архитектът. Собственик на обекта е НЕК, но от там така и не става ясно какви са плановете за имота.

Интересно е да се отбележи, че след 2000 г. в съседство е построен друг комплекс с подобна цел. Причината за изграждането е възраждането на идеята за АЕЦ „Белене”.

Двата жилищни комплекса са с капацитет близо 400 апартамента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maria

    34 3 Отговор
    НЕК ИМА ПРЕФЕРЕНТНО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЯКОИ ЕТНОСИ.НЕКА ПРОДЪЛЖАВАИКИ ХУМАНОТО СИ ДЕЛО ДА САНИРАТ СВОИТЕ СРГАДИИ ДА СЪБЕРАТ В ТЯХ ДЕ ЩО МОГАТ ОТ ГЕТАТАНА ПАЗАРДЖИК И ПЛОВДИВ С ЕДИН КУРШУМ ДВА ЗАЕКА.И НИЕ СПОКОИНИ И ТЕ ПОД ЗАКОНЕН ПОКРИВ,АНЕК ДА СЕ ОБЛАЖИ С НЯКОЯ ЕВРОСУБСИДИЯ.
  • 2 прост българин

    65 4 Отговор
    аз имам идея ДА ЗАСЕЛИМ ВСИЧКИ БОКЛУЦИ- ВТОРИЧЕН МАТЕРИАЛ ОТ ПАРЛАМЕНТА ОТ 1987-2017.ГОД И ПРОБЛЕМА Е РЕШЕН . И ДА ВДИГНЕМ ОГРАДА КАТО НА ТУРСКАТА ГРАНИЦА И ДА ИМ ГЛЕДАМЕ СЕИРА ОТ СТРАНИ КАКТО СЕГА ТЕ НИ ГЛЕДАТ НА НАС ПРОСТИЯ НАРОД
  • 3 Варлан

    26 5 Отговор
    Скоро и в цяла България...
  • 4 БГ имигрант

    34 15 Отговор
    Странни хора са българите. Натискате се, като сардини у панелките, а китните български селца препълнени с празни монолотни къщи. Иронията е в това, че тези къщи са празни, защото народа се е изнесъл в панелките. Да ви кажа, ако трябваше да избирам дали да живея с животните на село или да съм заварчик в града за да живея в панелка - 100 процента бих избрал селото.

    Коментиран от #5, #7, #18, #26

  • 5 батко бугар

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "БГ имигрант":

    От казаното от теб, подразбрах, че си небългарин! "Странни хора СТЕ ВИЕ българите". Повярвай пожелавам на всеки един, като теб да емигрира, без значение от дестинацията. да остане тук целокупния български народ и тогава може и сред препирни и вакханалии да си оправим държавата!

    Коментиран от #9

  • 6 БГ Имигрант

    17 28 Отговор
    Аз съм чист българин, приятелю. Изразът "Вие българите" е защото съм живял толкова дълго на Запад, че вече, дори и да искам не мога да проумея и да свикна с българщината.

    Коментиран от #8

  • 7 Иван

    33 1 Отговор

    До коментар #4 от "БГ имигрант":

    Искаш да живееш на село!?Добре ,а как ще се изхранваш?Какво ще работиш?И какви са тия „монолитни къщи“ които бълнуваш!?Иди и виж сам-ако е без стопанин на село всичко се разграбва и обезкостява.Дори и обитаема къща без поддръжка започва да се руши,а обикновенно хората там са бедни.
  • 8 Гост

    13 4 Отговор

    До коментар #6 от "БГ Имигрант":

    Има едно произведение на Христо Смирненски, Приказка за стълбата. Започва така: "Посветено на всички, които ще кажат:
    "Това не се отнася до мене!" Това, което ти наричаш "българщината", това не е българщина, а циганщина. Вазов, Ботев, Левски и Раковски, това, моето момиче е синоним на БЪЛГАРЩИНА. Седи си там на луната!

    Коментиран от #10

  • 9 Оптимус

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "батко бугар":

    Оня българин е прав - хората си изопачиха мисленето, повечето. Виновни са проклетите комунисти, които се взеха за нещо задължително, незаминимо и всесилно и винаги право, техните тъпи наредби диктатура опорочиха тоя народ, България, разсипаха селцата и поминъка на хората, обезлюдиха ни. За съжаление заспалите ни военни строят някакви си казарми, някакви си мрънкания за повече пари и въоръжение, а нямат смелостта да арестуват и един проклет комунист от ДС и БКП, които разсипаха тоя народ и държава? И тия щели да ни опазят от чужда армия? Та те нямат желанието да арестуват най-близките ни и доказани многократно врагове, много от които заемат и сега видни държавни постове, че как ще ни опазят от външни врагове? Емигранта е прав - на село е живота, не трябваше да се струпват хората като кокошки в големи градове! Просто трябваше да се построят релсови пътища и качественни и бързи влакчета да возят хората до месторабота, а не да се строят тия кокошарници панели! Прост народ е повечето тук, но то и охраната ни е кокошкарска - не могат арестува един проклет доказан разсипител на тоя народ и държава, тръгнали да се фукат, че в НАТО сме били? И в СИВ и в НАТО хич ни няма. Докато не се унищожи тоталитарните мафиотчета на власт от соца и досега, не се разкарат погрешните им наредби закони, докато не се оправят законите както тряблва, за да работят малките индивиди, а не само награбилите ДС тарикати и разни чужди корпорации, нищо няма да се оправи...
  • 10 БГ имигрант

    13 15 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Здравейте. Уважавам отговора ви. От няколко месеца вече живея в България и друго освен циганщина май не виждам. Къде е българщината за която говорите. Та я си отворете учебниците по история за 4 и 6 клас, в които дори присъстват цитати от корана, а турското иго е отречено напълно. Но знаете ли кое е много по-тъжното? В България хората нямат достойнство и чест за 5 пари. И виеи ше ми говорите за Вазов и за Ботев, последният от които също е бил имигрант. Вие сте нищо повече от обикновени варвари. Засрамете се.

    Коментиран от #15

  • 11 Шаран БГ

    25 3 Отговор
    /На коментар №4/ Има много сладък анекдот още преди по-вече от 70 години: Македонец се хвали колко му е хубава и богата родната земя: Во нашата земя пченицата е како дамка /дренки/! Добруджанецът го пита: Добре,защо не живееш там? Оня отговаря : .уро ти ли ке ядем ?
    Илюзия е за човек, който не е раснал и живял на село, че живота там е идилия някаква -" сред маргаритките и агънцата"
    Животните не се грижат за човека - той се грижи за тях! Животът на село започва от тъмни зори и завършва в тъмни нощи. Денят преминава в труд -задължителен,наложен от времето и обстоятелствата. Да не говорим за работата по земята, овошките, къщата.
    Ако правиш сметка на село само да преспиваш и почиваш по празниците, а да работиш в града - това е друг въпрос. Всеки път като се прибираш с колата, очаквай къщата ти да е ограбена от електората на властта - мургавите ни съграждани! И това ще те ориентира окончателно - къде и как да живееш.......
    И като че ли е по-добре, че не си тъдява - можеш да фантазираш всячески....

    Коментиран от #12

  • 12 Оптимус

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "Шаран БГ":

    Живота на село е по-труден, но е по-чист, освен това си по-близо до първичната природа и затова си по-свързан пряко с промените и. На село се ставв рано, работи се много и на работа и в градината и по къшата, ако имаш и животни примерно кокошки и др..., но пък хората се познават по-добре, а сега вход с вход не си говорят.... Масовизацията, уедряването нямат много предимства, пред дребното предприемачество, освен в количественната обаблотка - било масив информация, оране на нива и др... Но масовизацията, води до обезличаване на индивида, това съсипа човешкото, селото, уникалността. Затова и тия, които искат масовизациятга и прилагат, както козунистите, Боко и останалите ни гробокопачи, са унишожителите на този народ и държава пряко от властта,ъ която сме им оставили и на практика я затриват с наредбите си. Какво те плаши на селото? Аз съм живял и на село и в града - на село в къща и двор работата не свършва. Но пък си си в къша, има ш си ябълка, домати, череша, не купуваш силитросаните корпоративни и вносни продукти пълни с торове и консерванти, живееш си на по-чисто и освен това земята си е твоя, а на скапаните кутии панели и кооперации нямаш и земя... Разбра ли какво връждебно пъкленно дело сториха ш...ните комундета на постовете - ограбиха тоя народ и го превърнаха в роб на олитарси и чужди корпорации. Продадоха ативи, които са общи дъвжавни, на чужденци - вода, ток... Но Тиквата строи паметници на Левски и Тервел, нали? А, подариха и предни и сега и

    Коментиран от #20, #23

  • 13 666666

    29 13 Отговор
    Още един факт доказващ ,че Бай Тодор е мислил и строил.Строил се е цял квартал за бъдещите работници в АЕЦ. И най-важното разпадат се след 20-27год. безхаберие ,а сега магистралите на ГРОБ се разпадат на първите месеци.Дори и наследената инфраструктура продажните политици не стопанисват ,а разпродават или е оставят де се разруши.Правилно беше казано:"Това ,което построих за 45год.вие не може да боядисате!"
  • 14 SAAB

    15 2 Отговор
    Опасни значи ? Падала цялата сграда........обаче дай да ги санираме !
    Ние от "пожарната команда " обичаме да усвояваме средства !..:)
    Да дарим и за вила на огне-бореца .....нова на острова / да си гледа призрачният -саниран град ! :)
  • 15 Ревиздул Анатас

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "БГ имигрант":

    Браво. Ама нащи не подозират за турската намеса. В парламента ги виждат и пак нищо не виждат.
  • 16 ЕнергеТиква

    8 1 Отговор
    През 1995 година разговарях с Петър Симеонов шеф на ДИК за АЕЦ Белене. Той ми каза, че апартаментите са изкупени от "един" ( предполагам "паряга" бесепар) на държавни цени с намерението, после като пристигнат работниците на АЕЦ, да ги продава на свободни цени и да удесетори печалбата си! Ни май ще пие студена вода и ще си остане с рушащите се панелки! Хак му на хитреца!

    Коментиран от #21

  • 17 Енерге ТИКва

    8 1 Отговор
    През 1995 година разговарях с Петър Симеонов шеф на ДИК за АЕЦ Белене. Той ми каза, че апартаментите са изкупени от "един" ( предполагам "паряга" бесепар) на държавни цени с намерението, после като пристигнат работниците на АЕЦ, да ги продава на свободни цени и да удесетори печалбата си! Ни май ще пие студена вода и ще си остане с рушащите се панелки! Хак му на хитреца!
  • 18 Глсфк

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "БГ имигрант":

    Ама на село камъни ли ще ручиш като нямаш работа.
  • 19 Соловей

    27 4 Отговор
    Даааа! Призрачен град.Я се разходете по селата,за да видите призраци. Запустели къщи,заковани с дъски врати и прозорци. Улици и дворове обрасли с бурени човешки бой.Някъде и само по един жител.Улици с огромни дупки като трапове.......А там имаше живот,деца,смях......”Демократичните управленци” ги унищожиха. Изглеждат като след бактериологична война. Кошмар...
  • 20 Тасман

    12 12 Отговор

    До коментар #12 от "Оптимус":

    Нормален ли си? Пробвай отиди на село, да живееш сам и ако може дори без доходи или мижави такива, на минимална и/или попограма. Завъди животинки,копай, ори, сади, плеви, обръщай, товари, чисти и още какво ли не. Колко му трябва на човек да яде, консумира?! Предпочитам да си купя плод, зеленчук от града колкото ми е нужно, отколкото да се бия в гърдите еди колко си компоти съм направил, да пълня фризера и след години да ям жилаво месо все едно от мастодонт на 300 хил. години. Трепери всяка вечер циганията, някой крадци, бандити или хора които ти имат зъб да не ти дойдат на гости, надявай се че с Шаро и с някой надпис на вратата ще ги прогониш.Зимата рини калта в двора и по улиците, чуди се как да се окъпеш като бял човек.....аз нека си стоя в панелката, нека съм на ниско и дървета ми правят сянка и си клатя краката, нека си играя на компютъра, нека се разхождам в градския парк, да гледам красивите мацки, а не бабичките на 80+, да имам зимата парно, топла вода, да е благоустроено около мен, да имам по всяко време и почти всяко място достъп до различни услуги....нека ми е зле.....а ти си възхвалявай пиесата в която си се вкарал и си мисли, че си ударил джакпота.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 RIDIK

    7 2 Отговор
    Българското село е било във възход до колективизацията. Насилственото отнемане на земята от комунистите е превърнало селяните в пролетариат в близките градове. Хората се отучили да обработват земята. В ТКЗС освен цигани на края нямаше никой. Биеха се кой да открадне агнето на раждаща овца в иначе "народното" стадо. До кога ли ще им сърбаме попарата на тия дето експериментираха с няколко поколения от Ленин на сам ?
  • 23 ГНИДА

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Оптимус":

    Оптимусче , аре бъди по-голям реалист и ни обясни как те гладат крави вместо кокошки . Започни с размножаването , едно време в ТСС обясняваха как се прави зкуствено оплождане на крава . Щото , ако си само на кокошки ще чуруликаш след месец .....Иобясни кое животно колко зърно яде ! Ама не от гмо зърното , дето е торено колкото е паднала влага ...Аре , слушам те ....
  • 24 калин бивша кука

    1 1 Отговор
    село село аз напуснах полицията и отидох на ореш апвам пиивам червено винце боли ме дедовия окрадох каквото можах изтърмъчих бая хорица да построя наследената къща но е готова бая хора дадоха по нещо вече ще си гледам пашълъка успех !!
  • 25 Доко

    0 0 Отговор
    Идеален град , защо не го облагородят с мигранти.
  • 26 Един заклет БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "БГ имигрант":

    Ще се радвам, но интересното е защо не сте отишли на село? А дори защо не сте и в България? Сигурно и Вие сте родолюбец, но аз като такъв, избрах да остана в България и да се справям с условията тук, вместо да ме унижават в чужбина. Който иска, може и тук! Сигурно, когато се пенсионираме някога на 60-70 години... Дай Боже да сме живи и здрави, ще отидем на село, а нека децата ни останат в града! Няма препитание за младите по селата и затова пак са виновни хората, които избираме да ни управляват, т.е. ние сме си виновни!