5 Ноември, 2017 11:21 7 322 20

Строителни фирми внасят кадри от чужбина

  • строители-
  • кадри-
  • бранш-
  • украйна-
  • молдова

Несъмнено „гладът” на работна ръка, който изпитват редица браншове, не пропуска и строителния сектор. Доказателство за това е, че вече внасяме работници от Украйна и Молдова. Причината е, че българските кадри бягат на работа в държави, които им предлагат по-добри условия. „Нормално е всеки да отиде да работи там, където заплащането е по-добро. Това е причината и нашите кадри да заминат за страни от Западна Европа. Този процес не се забелязва само у нас“, казва инж. Любомир Шербетов председател на великотърновското представителство на Камарата на строителите в България, цитиран от аг. „Фокус”.

Във Велико Търново все още не се наблюдава тенденцията чужденци да работят по строителните обекти. Забелязва се, обаче миграция на кадри от съседни области като Шумен и Търговище. Причината е, че „обемът на работа при нас в момента не е толкова голям, че да се налага да внасяме работна ръка от други места“, допълва инж. Шербетов. Той смята, че именно вносът на работна ръка от чужбина ще реши донякъде проблемът с липсата на кадри в бранша у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАКА СЕ ПЕЧЕЛИ

    34 1 Отговор
    Така е . Пари ми дай , хора има . . ..
  • 2 Хорацио

    50 0 Отговор
    Хора има предостатъчно в България и инженери има предостатъчно. Пари няма. То хубаво ще намерите молдовци за 500-600 лв ама вече и циганите нещат да ви работят за тия пари. Целия сторителен сектор е хванат от мафията.

    Коментиран от #4, #20

  • 3 312312

    39 2 Отговор
    така ще бъде и в бъдеще никога няма да остане тук.Млад ли си бягай с 200 от тук.България след 20 години ще е само пенсионери и шведи.За това са виновни всички в парламента и българските работодатели.Вие унищожих те всичко
  • 4 Патриот

    29 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хорацио":

    Строителните фирми дупа дават - пари не.
    За това и няма да има работници. Ще поработят малко и тези кадри и като видят, че с тия пари нищо не може да се нпарави и те ще избягат. Следват нови кадри от Африка, но по-бедната щото долу горе поливана африканци взимат по-големи запати от тук.
  • 5 нема такава държава

    41 1 Отговор
    Как не ви е срам беее , работна ръка има но вие жалки работодатели се подигравате с хората ,какви са тия мизерни заплати нищожни дори , и кво като докарате пияниците от молдова ще цъфнете глупаци , вместо да оправите заплатите .Но това е БГ работодатела само и мано да не вдигнат заплатите са готови на кво ли не . особено оня от Разград Домус Ага
  • 6 Бат Мишо

    12 0 Отговор
    кат знам кви строители изнасяме за европата , кат джамайката и асан кестермето от наше село,квито и да внесем се кяр....
    и както си мислят че ТЕ ни егаат маата ще си говорим след първото по голямо земетресение - кой на кого такоата ш кой ще се кмее последен
  • 7 Украински Молдован

    26 3 Отговор
    Предлагат ми работа като строител в Германия за 120 евро на ден, а в България за 25 евро на ден. Познайте къде ще отида да работя.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Украински Молдован":

    Тука частниците са така винаги са гладни и бедни няма пари за заплати ,а карат служебните(лични) автомобили за по 100 хиляди лева и живеят на широко с по 5 апартамента и не знам си какво още,а като дойде време да плаща на обикновения човек,се прави на мъж и не дава пари и глоби прави и кара човека да плаща нещо което не му хареса.Общо взето това прави демокрацията,дава на частника правомощия и той да клати обикновения човек.Да ви пикам на демокрацията и на държавата и на всичко.Да ставаме колония на някоя богата държава и да се оправят нещата за нашите деца поне.

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Частник ли е не ми го хвали това е най голямата грешка на прехода.Винаги им се струва че дават много пари искат 7 дена да им работиш в седмицата по 10 часа и ако може и без почивка за по цигара и на края на месеца да ти даде 500 600 лева.ХАХА ГЛАДНИ КУЧЕТА СТЕ ДА ЗНАЕТЕ ЧАСТНИЦИ.ТРЯБВА ВСИЧКИ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ТАКИВА ЗАПЛАТИ ДА СПРАТ ДА РАБОТЯТ ЗА СЕДМИЦА 2 И САМО СТАЧКИ ДА СЕ БЛОКИРА ДЪРЖАВАТА И ДА ВИДИМ ТОГАВА КОН БОБ ЯДЕ ЛИ И ТОГАВА АКО НЕ ДАДАТ ПАРИ НЕ ЗНАМ ТОГАВА КОГА,ВЪПРОСА Е,ЧЕ ТЕЗИ ХОРА С ТЕЗИ ЗАПЛАТИ НЯМАТ СИЛАТА И КУРАЖА ДА ГО НАПРАВЯТ ТОВА СЪС СПИРАНЕТО НА РАБОТА,ЗАЩОТО СА ПРИМИРЕНИ СТРАХЛИВИ И НАПЛАШЕНИ И С ПО 20 ХИЛ.ЗАЕМИ И НЯМА КАК ВСЕКИ СИ КРЕТА И СИ СЕДИ И ТОВА Е БЕЗДАРНИЦИ И ПРИМИРЕНКОВЦИ. НЕКА ДА БАЧКАМЕ ЗА ДА ХРАНИМ ЧАСТНИКА,ЧЕ ТОЙ Е ГЛАДЕН И БЕДЕН
  • 10 гост

    13 6 Отговор
    Трябва да има ред не може една фирма за нещо което струва 5000 лева да има печалба 4000 хиляди трябва да има ясен праг и лимит на печалбата, не може нещо тука да струва 5 стотинки на друго място 5 лева,не може да се крият данъци и осигуровки и да се ползват облекченията като пазаруваш през фирмата и облаги как може да се дават права на ФИРМА та тя дори не е живо същество а се въздига на трон,ако ги няма хората ще има ли фирма. Бат Бойко,ако си мъж ще бръкнеш в тая помия наречена фирма и ще пооправиш нещата,а и трябва да се промени законодателната система не може само да се хрантутят адвокати и шчетоводители та те са най големите измамници които работят в полза на Частника.
  • 11 гост

    17 1 Отговор
    Хората не искат много , само около 1000 лева да взимат майка и баща и всички ще бъдат щастливи и по спокойни
  • 12 JPpower

    19 0 Отговор
    При минимум 1000 лв. Заплата няма да е така. Няма място за фирма, която не може да плати 1000 лв. Тогава всички ""инвеститори""_колонизатори ще избягат, бизнеса ще е български.
  • 13 Гроб за ГЕРБ

    4 1 Отговор
    Да накарат чиновниците да работят.И без това близо два
    милиона чиновника са ни много.Вместо мераци да контро-
    лират всичко и най-вече парите ни-съкращения и на бор-
    сата.Работници внасят фирми печелещи обществени по-
    ръчки,т.е. опериращи с парите ни,но тези роби предпола-
    гам са от ден до пладне .
  • 14 КАСКЕТА

    11 0 Отговор
    ТЕ В МОЛДОВА И УКРАЙНА СА БАЛАМИ МИ ТЕ СИ ХОДЯТ В ЕВРОПА КВИ ЩЕ ТИ ЧЕШАТ В БГ
  • 15 БРАВО

    3 0 Отговор
    НАШИЯТ БИЗНЕС СТАВА ВСЕ ПО-О.Л.И.Г.О.Ф.Р.Е.Н.И.Ч.ЕН. ЩОМ НЯМА И СТРОИТЕЛИ .... ХАХАХАХА 0 ВИДЯЛА ЖАБАТА И .......ХОП С КРАЧЕТО
  • 16 Тука има тука нема

    3 0 Отговор
    Бог да пази от земетресения.
  • 17 Fakt

    1 0 Отговор
    Факт е, че в София се строи като за последно! Кой купува не е ясно!

    Коментиран от #18

  • 18 НЕразбирач

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Fakt":

    И аз това недоумявам! После викат, че била пренаселена столицата, задръствания имАло - еми така ще е, тъпи ли сте?! Апък тея дето купуват на тия цени, на фона на цялостната картинка в БГ-то СА от ония 80% ДЕБИЛИ! То хора няма, онея строят, а тея купуват, че някои и с кредити! Боже, ела си вземи амбалажа, умолявам те!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хорацио":

    Я, че те циганите пък кога са искали да работят? В грешка си нещо!