8 189 3

Практична къща за възрастни хора (СНИМКИ)

Милена Богданова

Когато родителите и близките остаряват те се нуждаят от повече грижи и внимание. Понякога обстоятелствата не позволяват на роднините им да се грижат за тях. Настаняването в старчески дом също не е най-добрият вариант. Архитекти обаче са измислили изход от ситуацията – специални постройки, които са адаптирани за възрастни хора. Те не заемат много място и могат да бъдат разположени дори в задния двор.

Granny Pod е името на новия проект, който се превърна в отлична алтернатива на домовете за стари хора. Това е готова и оборудвана къща, която се поставя в двора непосредствено до основната къща. Разполага с всички необходими комуникации като ток, вода, канализация и други.

Цената на такъв дом може да достигне до 125 000 USD. Това е доста голяма сума, но авторите на Granny Pod доказват, че инвестицията си заслужава. Всяка къща се строи съобразно по-трудната подвижност на възрастните хора. Имотът е оборудван с парапети и перила, има дефибрилатор, всичко необходимо за оказване на първа помощ и специално осветление. Имотът е оборудван с интерактивни видеоекрани, които позволяват да се измери кръвното налягане на обитателите. При това положение бабата и дядото няма да бъдат зависими от децата си, но в същото време постоянно ще има информация за тяхното здравословно състояние.

Къщите изглеждат доста симпатични, а интериорът е така решен, че да доставя на обитателите уют и топлина. Най-важното е, че имотът се намира близо до роднините, а в същото време не се нарушава личното пространство на никого.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 08:04  07.11.17
  Всичко това е добре, стига да имаш ДВОР а не панелно жилище. Това същото може да се направи и в старческите домове !
 • стар
  Отговор
  2 08:35  07.11.17
  И не срещу 300 000 лв.
 • Bushman
  Отговор
  3 14:12  07.11.17
  Абе ти като одъртееш - ако ще дворец да ти построят, все тая...

Напиши коментар:


Публикувай