Last news in Fakti

7 Ноември, 2017 20:56 4 565 13

Европейците се отказват от собствен дом

  • жилище-
  • покупка-
  • възможност-
  • финанси-
  • европа
Европейците се отказват от собствен дом - 1
Снимка: Shutterstock

Едва ли има човек, който да не мечтае за собствен дом. Оказва се, че през последните години все повече хора се разделят с тази тяхна мечта. Изследване на холандската банка ІNG показва, че почти половината от европейците, които нямат собствен апартамент, са се отказали от плановете да си купят такъв. Германците и британците са сред най-големите песимисти. На Острова цените растат, въпреки че са доста високи. Във ФРГ стойността на квадратен метър жилищна площ през последните няколко години рязко се повиши. От 2010-а досега цените в градове като Берлин, Мюнхен и Франкфурт отчитат ръст от 60%

За 65% от анкетираните притежаването на собствен дом е признак на успех. В най-голяма степен (около 70%) на това мнение са поляците, турците и румънците. Последните две нации са и най-оптимистично настроени по отношение придобиването на собствен дом. Само 29% от турците и 31% от румънците смятат, че няма да успеят да си купят жилище.

„Много хора са разочаровани от съдбата си. Болшинството от тях искат да си купят жилище или къща, но вече започват да приемат факта, че това няма да стане”, казва Иън Бpaйт, глaвeн иĸoнoмиcт и yпpaвлявaщ диpeĸтop нa гpyпaтa зa изcлeдвaния в ІNG.

Макар изследването да няма политически оттенък, проведените през последните месеци избори в редица европейски държави, показва все по-дълбоката пропаст, която се образува между „имащи” и „нямащи”.

Каква е ситуацията в България по отношение на този въпрос не е ясно, тъй като страната ни не е включена в изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    33 4 Отговор
    Това е провокативна новина.Искат да ни откажат от това да имаме собствени домове и по този начин да ни оставят на гола поляна.Преди години искаха на определен период от време,,мисля,че беше 70 години"да си плащаме на ново жилищата които сме си купили или построили.Не са се отказали от това намерение тия ПРОКЛЕТНИЦИ МРЪСНИ .Унищожават ни постепенно всички придобивки които сме постигнали през живота си.Не си ли защитаваме постигнатото през тия години,тия алчни ЛАКОМНИЦИ ще ни приберат и последното което имаме.
  • 2 Зорлем

    26 6 Отговор
    Ми, да си строят, бе! Ето на, мен вече месеци наред ме болят ръцете и краката, защото вместо да мрънкам и да се заробвам с ипотека, съм запретнал ръкави и строя. Трудно е и много уморително, но е въпрос на избор. То не става само с цъкане на телефона и мрънкане. Трябва си и малко "elbow grease", както казват американците.

    Пък и щом прадядовците ни и Кольо Фичето са могли, защо и ние да не можем?

    Коментиран от #6

  • 3 Гост

    15 0 Отговор
    Ха нещо се опитвате да ни ударите на имидж щото явно продажбите на имоти не вървят? В Европа младите са мобилни и имотите и ипотеките са бреме!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гост

    6 4 Отговор
    При цени на жилища в градовете от стотици хиляди, напълно нормално е. У нас не е така. У нас всеки със семеен доход над 1000лв може да си позволи жилище, да не са добри като на Запад, но е собственно жилище с покрив и стени. В малките градове има апартаменти добри апартаменти в обсега на 20-40х.лв., в Пловдив са 60-120х.лв, в София същото като в Пловдив само че в евро. И това са големи апартаменти годни за семейство с деца, не са гарсониери. Лошото е, че има много заключени и пустеещи жилища или пък такива с много големи ценови разлики в рамките на една сграда. Това не е нормално.

    Коментиран от #7

  • 6 незнайко

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зорлем":

    Точно така се прави, браво на Вас. Десетки села отстоящи на 10-15 км. от градовете имат места за строеж. Продават се къщи на безценица. БЪЛГАРИЯ не е включена защото сме на ПЪРВО място по собствени жилища, колкото и да е странно. Всички турци, които избягаха когато им НАРЕДИХА ОТ ТУРЦИЯ, през възродителния период се върнаха, защото тук имаха жилища а там не !!!
  • 7 Патриот

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Ти нормален ли си?
    Всеки със семеен доход 500 евро(1000лв) може да си подволи собствено жилище с вноска около 300-350евро(600-700лв).
    Това семейство ток, вода, храна, телефони няма ли палзва?
    Само тока зимата е 200-250лв.
    В Европа не искат собствени жилища, но там наемът е смешен на фона на доходите, докато тук наемът може да стъпи и на 50% от заплатата и до 80% дори ако е минимална. Тогава защо да работи човек - за едната вноска за жилище?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 гост

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Патриот":

    Ти явно не си живял и не си плащал наем на жилище там. В среден германски град ако си намериш двустайно жилище под 600евро е джакпот. В същото чистият ти доход е 1100-1200евро, от които плащаш за градски транспорт или кола по 100тина евро поне на месец, 1квч ток е 30цента, а едно кафе ти е 2-3 евро. В България ще взимаш 40х.лв ипотечен за 20г., а вноската ти е 250лв месечно с включена застраховка. Кое му е непосилното за доход над 1000лв? Все пак това е жилище, един наем е толкова или повече. Колкото повече расте сумата, расте и вноската нормално е.

    Коментиран от #11

  • 9 Интересуващ се

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Патриот":

    Явно не си излизал по-далеч от селото.
    Германия, Австрия, Англия, наемите са 1000 евро/лири за 80 квадрата. Заплата за нормална работа са около 2000-2500 евро/лири. Цените на стоките са двойни на тези в България.
    Апартаментите са по 3-5 000 на квадрат. Поне две заплати. Понякога и повече от 2 заплати.
    В България средната заплата е 1300лв. Не е непосилно и 2000лв. Апартаментите са по 700-1000 евро на месец(1400-2000лв) - една месечна заплата.
    В България не е трудно да си купиш апартамент. В Европа е доста трудно.
    Колкото и да не ви се вярва и да обичате да мрънкате, защото ви е хоби, макар и по-ниските заплати стандарта на живот в България е по-висок, отколкото повечето държави в Европа. Ако малко поне сте излизали от България щяхте да го знаете.
  • 10 321

    6 4 Отговор
    Напълно си прав. Но нас ни е национален спорт да мрънкаме, да се оплакваме и и да сме най-зле. И после като отидем в европата, да не можем да си платим билета да си дойдем през отпуската до България. А не си идваме и защото ни е срам от начина ни на живот там.
  • 11 Патриот

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Да се чуди човек как родната ни татковин как не се е напълнила с германци?
    Само ми кажете в кой град, където дават 1000лв заплата воже да вземеш с двустаен за 40 000лв?
    Защото извън София или по-скоро големите градове заплати от 1000лв са... мечта. По-скоро да около 500-600. Заплати от 700-800лв вече се водят добре платени.
    А това, че не съм напускал България е наполовина вярно. Излизам съм точно един път и то служебно. Няма от ккаво да се срамувам.

    Коментиран от #12

  • 12 Интересуващ се

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Патриот":

    Какви 40 000, стига ръси глупости. Излагаш се.
    В София има по 700-800 евро на квадрат. 80 квадрата по 750 евро са 60 000 евро. Това са 117 000лв. Делено на 30 години са по 3900 на година. Или 325 на месец. Като сложиш и лихвите ще стане около 400 лева примерно.
    Една прилична работа заплата ти е към 1200-1500лв на месец. 400-500лв вноска не е никакъв проблем. И това говорим за сам човек. Ако сте семейство, общият доход ще е двоен, а вноската ще е по 250 на човек, което пък съвсем няма да се усеща и забелязва. Нищо работа.
    За германци не знам, но има страшно много англичани и руснаци с имоти в България. Руснаците предимно по морето, англичаните по градовете и селата - сливен, пловдив, варна, къде ли не. И други чужденци има не малко на много места из страната. Това, че ти не ги забелязваш си е твой проблем.
  • 13 статистикус

    2 2 Отговор
    достъпността в БГ е многократно по-добра от Европа. За София е обяснена аритметиката. Но най-забавно е в селата до средни градове - къщи по 5-10 000 лева на кило с огромни дворове. Разбира се стари и за ремонт, но КЪДЕ в Европа ще намериш подобно нещо ? Под 50 000 евро няма и най-голямата кочина да е. Не случайно много сиганета изкупуват подобни къщи /да купуват а не се самонастаняват/ - те са по далаверата...Също и чужденци пенсионери...Къщата им е на цената на 2-седмична почивка някъде...Разбира се като морето всичко е до време и високите западни цени ще се разлеят на тук...Първо от София, а после и по другите места...Но най-ми е забавно нашите емигранти КАК ще си плащат наема в Западна Европа като вземат пенсийките по 3-500 евро от там ? Или ще заприпкат дома да живеят като 'царе' ...