1 522 0

С колко поскъпнаха луксозните имоти в света

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Средно с 4.2% са се повишили цените на недвижимите имоти в луксозния сегмент в света през септември на годишна база, отчита консултантската компания Knight Frank. Лидер в класацията на градовете с най-силно поскъпване е китайският Гуанджоу – 36.3%. В другия край на класацията с 10% спад в цените на имотите са Москва и Санкт Петербург, където понижението е 7%.

С 15% са се увеличили цените на жилищата през последните 12 месеца в Шанхай, въпреки че на пазара се отчита забавяне в темповете на поскъпване на тримесечна база като увеличението през третото тримесечие спрямо второто е 0.7%. С 11.2% на годишна база са поскъпнали имотите в Сеул. Цените в Сидни и Мелбърн са се увеличи с 10-11%.

Кейптаун е на трето място в света по най-бърз темп на поскъпване в луксозния сегмент. Там увеличението е 14.5% за изминалите 12 месеца. Причината е дефицитът в сегмента.

Пазар, който започна да отслабва поради предприетите за охлаждане мерки, е Торонто. В момент, в който канадският град зае пето място по темп на поскъпване с 11.5% ръст на годишна база, цените на жилищата започват да спадат. Поевтиняването е в рамките на 6.6% през третото тримесечие спрямо второто на текущата година.

Разнопосочен. Така може да бъде определен жилищният пазар в Европа. В Лондон сегментът на луксозни имоти пострада от гербовия данък и икономическата неопределеност във връзка с Брекзит. В резултат цените спаднаха с 4.6% в сравнение с 2016 г. На другия полюс е Испания. Тук богати южноамерикански инвеститори, предимно от Венецуела, повишиха цените с 12%. Пазарът на вторични имоти в Париж също се намира в подем. Поскъпването е в рамките на 11.3%.

Средната цена на луксозните имоти в света е 20 840 USD/кв.м. И местни, и чуждестранни купувачи решават да инвестират в сегмента било то за да съхранят богатството си, било за да живеят във въпросния имот.Напиши коментар:


Публикувай