Last news in Fakti

16 Ноември, 2017 10:21 2 293 0

Airbnb отказа на Гърция данни за наемодатели

  • гърция-
  • airbnb-
  • информация-
  • данъци
Airbnb отказа на Гърция данни за наемодатели - 1
Снимка: Shutterstock

Плановете на министерството на финансите на Гърция да обложат с данък собствениците на жилища, които ги отдават под наем на чужденци, удариха на камък. Причината е, че една от най-големите платформи за резервации – Airbnb, отказа да предостави информация на гръцката държава за наемодателите.

Властите на южната ни съседка отдавна планират да регулират подобна дейност. В частност, доходите от краткосрочно отдаване под наем на жилището не трябва да надвишава 12 000 EUR в рамките на една година. Също така ще бъде лимитиран и срокът, за който собствениците ще могат да отдават имотите си на този принцип.

Airbnb обаче отказва да предостави на Гърция идентификационните номера на гръцките данъкоплатци, които използват платформата. Южната ни съседка е изчислила, че данъците, които може да събере, облагайки тази дейност, са 48 млн. EUR на година. До момента обаче държавата не е успяла да събере нито един евроцент. По последна информация данъкът ще започне да се събира от 2018 г. Той ще е в размер между 15% и 45%. Това кара много от собствениците да не разгласяват информация за това, че отдават под наем жилищата си. При нарушение глобата е 20 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА