1 635 0

Airbnb отказа на Гърция данни за наемодатели

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Плановете на министерството на финансите на Гърция да обложат с данък собствениците на жилища, които ги отдават под наем на чужденци, удариха на камък. Причината е, че една от най-големите платформи за резервации – Airbnb, отказа да предостави информация на гръцката държава за наемодателите.

Властите на южната ни съседка отдавна планират да регулират подобна дейност. В частност, доходите от краткосрочно отдаване под наем на жилището не трябва да надвишава 12 000 EUR в рамките на една година. Също така ще бъде лимитиран и срокът, за който собствениците ще могат да отдават имотите си на този принцип.

Airbnb обаче отказва да предостави на Гърция идентификационните номера на гръцките данъкоплатци, които използват платформата. Южната ни съседка е изчислила, че данъците, които може да събере, облагайки тази дейност, са 48 млн. EUR на година. До момента обаче държавата не е успяла да събере нито един евроцент. По последна информация данъкът ще започне да се събира от 2018 г. Той ще е в размер между 15% и 45%. Това кара много от собствениците да не разгласяват информация за това, че отдават под наем жилищата си. При нарушение глобата е 20 000 EUR.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай