786 7

Саудитска Арабия с интерес да инвестира в 5-звездни хотели в България

Министър Ангелкова и принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал-Сауд договориха в Рияд конкретни действия в туризма

Венцислав Михайлов

Саудитска Арабия се интересува от инвестиции в 5-звездни хотели в България и иска да участва активно с вложения в страната ни. „Държавата ви има голям потенциал не само за инвестиции в туризма, но и във всички сектори на икономиката“. Това каза на министъра на туризма Николина Ангелкова в Рияд Негово Кралско Височество Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд, принц на Кралство Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър Ангелкова е на посещение в Кралство Саудитска Арабия с правителствена делегация на най-високо равнище, начело с премиера Бойко Борисов.

Промотираме България като атрактивна туристическа дестинация, посочи принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд.

Българският министър представи пред принца Картата на инвестиционните проекти в туризма в България. Тя обърна внимание на огромните възможности за развитие на различни видове туризъм – СПА, културно-исторически, здравен и морски. Сред предимствата на България като дестинация са финансова и политическа стабилност, нормативна база, която насърчава големите инвеститори. Други плюсове са 10% ставка на корпоративния данък, 10% данък общ доход, ръст на БВП от 3,4% за 2016 г., заяви министър Ангелкова.

„През миналата година броят на посещенията на граждани от Саудитска Арабия в България бележи ръст от 78% спрямо 2015 г. Регистрирано е и сериозно увеличение на пътуванията на българи в арабската страна“, заяви министър Ангелкова и призова за насърчаване на двустранните контакти в туризма. Принцът на Саудитска Арабия и министър Ангелкова се обединиха около идеята, че за двете държави ще е от голяма полза обменът на експертен опит и информация в сектора.

Министър Ангелкова отчете и изключително успешната за България година в туризма. Броят на чуждестранните туристи в страната ни премина границата от 8 млн. за тази година, сочат данните на НСИ към октомври 2017 г. „За периода януари-октомври 2017 г. посещенията на чуждестранни туристи у нас е бил 8 026 103. Това е ръст от 7,6% спрямо същия период на 2016 г., която беше рекордна в цялата история на отрасъла“, допълни министър Ангелкова. Страната ни става все по-разпознаваема и предпочитана дестинация за висок клас туристи, обяви тя.

Двете държави ще насърчават различни инициативи за взаимно популяризиране на културни и исторически забележителности. Саудитска Арабия и България ще обменят опит по отношение на маркетингови проекти и реклама в туризма. На срещата бе договорено също да бъдат организирани работни групи в областта на туризма. Представители на арабската държава ще имат възможност да посетят България, за да се запознаят с опита на страната ни в развитието на сектора.

Още през октомври 2016 г. между Република България и Саудитска Арабия бе подписан Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма, когато по покана на министър Ангелкова на официално посещение в България бе принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд. Целта на документа е страните да представят потенциалните си възможности за туризъм, да насърчават взаимните инвестиции, да подкрепят съвместни туристически и културни мероприятия и да си сътрудничат активно по инициативи на международни институции като Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН.

Министър Ангелкова покани принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд да се включи в Международния конгрес на световните цивилизации и древните маршрути към СОТ. Форумът ще се проведе в България между 14 и 16 ноември следващата година.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • синя трева
  Отговор
  1 12:38  30.11.17
  Дреме му на бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд за нас.
 • goni
  Отговор
  2 13:25  30.11.17
  Тая що не носи забрадка?!:) Обижда домакина! Ама, ако земе да я пожелае!:) Ем на нея ще и излезе късмета, ем на нас! :)
 • Крум
  Отговор
  3 15:31  30.11.17
  Ама за същата ли С.Арабия приказваме,която искаше да даде пари на Европа,за изграждането на джамии!!!!.....И сега,тези хотели да не се окажат 5 звездни джамии с позлатени минарета....Дам....суджука от Банкя пак няма да е доразбрал нещо,,,,само че чудя кой ще му е виновен този път,,,,ама,разбира се родната му комунистическа партия,,,,,!!!!
 • Реалист
  Отговор
  4 23:36  30.11.17
  Я пак повтори - да не се окаже че принца иска да строи у нас 5 звездни ЗАТВОРИ и да си интернира полит противниците. Нали ги държа затворени в хотели.
 • незнайко
  Отговор
  5 17:27  01.12.17
  Интересуват се от ЗЕМАТА НИ, а не от това какви хотели ще построят. Ясно е, че с много пари всичко е възможно !!! Само да не се продадем което е най вероятно !
 • сойкаПрисмехулка
  Отговор
  6 23:40  02.12.17
  Нямам доверие на страни които върху националните си флагове изобразяват хладни оръжия или полумесеци.
 • Гого
  Отговор
  7 12:15  03.12.17
  Имали интерес да не са луди малко ли са им хотелите при тях пак ни показват някакви псевдо инвеститори. Изглежда че с това слабоумно и корумпирано правителство на Герб няма да дойде читав инвеститор. Може би следващият инвеститор ще бъде Северна Корея ще гледаме премиера да танцува с палки от Уран!

Напиши коментар:


Публикувай