681 1

Без политически сделки за царските имоти

Държавата обаче може да ги подарява, национализира или дава за ползване, каза Любомир Денев

Венцислав Михайлов

Политически сделки по принципни въпроси не могат да се правят. Това каза пред камерата на Нова телевизия Любомир Денев, който е адвокатът на държавата по едно от делата за царските имоти.

„Достатъчно широки са възможностите на изпълнителната власт. Ако държавата реши, може да направи всичко. Възможно е да подари един имот на някого или да му го даде за ползване при определени условия“, обясни юристът.

„Чест прави на царското семейство, че покани държавата на разговори. Всеки спор може да завърши или със съдебно решение, или със спогодба“, добави той.

"Има достатъчно данни и архивни документи, които установяват точно и ясно каква институция е било интендантството на Негово Величество. Има и документи, които посочват кои имоти са лична собственост на Фердинанд I и Борис III“, каза още адвокатът на държавата.

Вчера стана ясно, че спорът за царските имоти се връща в съда. Това се случи, след като държавата направи нов завой по казуса и се отказа от споразумение с фамилията Сакскобургготски. Министерството на правосъдието препоръча претенциите за наследствени дворци и гори да бъдат уредени със специален закон.

"Предполагам, че неизбежно ще се разбунят страстите, защото във времето политически въпросът е бил представен от много гледни точки", каза пък адвокат Ели Христова.

"Искам изпълнителната власт да не се оттегля от казуса с царските имоти, защото в делата държавата се представлява от регионалния министър и земеделския министър (по делото за горите)", посочи тя.

Към момента продължават да се водят делата за Царска Бистрица, за Двореца "Врана" и за царските гори в Рила.

„За нас остана усещането, че бе направена сделка за царските имоти срещу международни контакти и помощ, но след като се вдигна медиен шум, нещата си останаха такива, каквито бяха“, коментира водещият на „Здравей, България“ Виктор Николаев.

Вече кашата с „царските” имоти се задълбочи толкова, че и на управляващите им е трудно да се оправят, появяват се пукнатини и в управляващата коалиция – Красимир Каракачанов не е запознат с това, което съпартийците са му приели, коментира в студиото на „Тази сутрин” юристът Минчо Спасов, бивш член на НДСВ.

Каракачанов декларирал, че нито е писал, нито е знаел за тази декларация (на ВМРО относно имотите) ... Управляващите преди обяд бяха на една позиция, а следобяд я смениха, питайте тях защо, призова Спасов.

„Царят за пореден път протегна ръка. Цецка Цачева каза, че управляващите са уплашени от това, което става в Страсбург – страната е осъждана и продължава да бъде осъждана за милиони левове. Най-тежката присъда, която Страсбург е произнасял срещу държава, беше за Гърция – за гръцкия крал. Царят протегна ръка, за да не се случи същото и в България”, коментира още Спасов.

В декларацията си ВМРО казва, че имотите винаги са били държавни, но тогава как може през 1947 г. тези имоти са одържавени; „калпавият лобистки закон” пък е Европейската харта за правата на човека, която е инкорпорирана в Лисабонския договор за ЕС, посочи Спасов.

Рискът Страсбург да осъди България за т.нар. "царски имоти" не е малък независимо от тромавата процедура. Това заяви в "Денят започва" защитникът на държавата ни Любомир Денев. Според адвоката на Симеон Сакскобургготски - Ели Христова има правен вакуум и държавата трябва да потърси решение на казуса.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Демократ
    Отговор
    1 11:59  06.12.17
    Какво иска още този пропаднал комарджия от тази бедна и обругана държавица ! Или си прави сметки на наш гръб да подсигури некадърните си внуци и правнуци поколения . . . за напред, ли !?

Напиши коментар:


Публикувай