Last news in Fakti

13 Декември, 2017 15:37 2 675 0

Забрана, която се оказва без ефект

  • нова зеландия-
  • чужденци-
  • покупка-
  • имоти-
  • забрана
Забрана, която се оказва без ефект - 1
Снимка: Shutterstock

Минимално влияние върху бързото поскъпване на имоти в Нова Зеландия ще окаже забраната за продажба на недвижимости на чужденци е мнението на местни анализатори. Политиците смятаха, че основната причина за поскъпването са именно покупките на имоти от страна на чуждестранни предприемачи. Ново изследване на Института за недвижими имоти на Нова Зелания показва, че делът на този тип купувачи на пазара е едва 3.8%. Близо 64% от клиентите са местни жители, а 30% са също новозеландци, които обаче се местят да живеят в друг град и затова им се налага да си купят жилище.

„Като се има предвид малкият процент на чуждестранните участници на новозеландския пазар на недвижими имоти, е интересно да видим какво точно очаква правителството. Ако погледнем Австралия, то тази мярка незначително промени пазара там, тъй като страната, както и преди остава сред най-недостъпните в света и заема седмо място в класацията на държавите с най-бърз темп на поскъпване”, казва изпълнителният директор на REINZ Бинди Норвела.

От Института за недвижими имоти на Нова Зелания са изследвали и профила на купувачите: 52.3% вече имат собствено жилище, 26.3% купуват апартамент или къща за първи път, а 14.2% са инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА