2 192 0

Забрана, която се оказва без ефект

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Минимално влияние върху бързото поскъпване на имоти в Нова Зеландия ще окаже забраната за продажба на недвижимости на чужденци е мнението на местни анализатори. Политиците смятаха, че основната причина за поскъпването са именно покупките на имоти от страна на чуждестранни предприемачи. Ново изследване на Института за недвижими имоти на Нова Зелания показва, че делът на този тип купувачи на пазара е едва 3.8%. Близо 64% от клиентите са местни жители, а 30% са също новозеландци, които обаче се местят да живеят в друг град и затова им се налага да си купят жилище.

„Като се има предвид малкият процент на чуждестранните участници на новозеландския пазар на недвижими имоти, е интересно да видим какво точно очаква правителството. Ако погледнем Австралия, то тази мярка незначително промени пазара там, тъй като страната, както и преди остава сред най-недостъпните в света и заема седмо място в класацията на държавите с най-бърз темп на поскъпване”, казва изпълнителният директор на REINZ Бинди Норвела.

От Института за недвижими имоти на Нова Зелания са изследвали и профила на купувачите: 52.3% вече имат собствено жилище, 26.3% купуват апартамент или къща за първи път, а 14.2% са инвеститори.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай