Last news in Fakti

15 Декември, 2017 13:20 1 064 0

Имотният пазар в Китай се укротява

  • китай-
  • инвестиции-
  • жилища-
  • цени
Имотният пазар в Китай се укротява - 1
Снимка: Shutterstock

До 4.6% се забави ръстът на цените на недвижимите имоти в Китай през ноември тази година в сравнение със същия месец на предходната. Обемът ново строителство за разглеждания период обаче отчита ръст от 18.8%, което е свидетелство за повишено доверие към сегмента от страна на инвеститори. За първите 11 месеца на годината предприемачи са купили 16.3% повече парцели в сравнение със същия период на 2016-а. Причината за скока е увеличеното предлагане на терени е мнението на анализатори от Шанхайския научноизследователски институт E-house.

През ноември продажбите на имотите са се повишили с 5.3%, като са достигнали петмесечен максимум. Данните са на годишна база.

Ръстът на продажбите, инвестициите и кредитирането в строителния сектор на Китай ще спадне през 2018 г. прогнозират анализатори, тъй като мерките предприети от държавата за охлаждане на пазара ще продължат да действат и през идните 12 месеца.

Инвестициите в имотния сектор за първите 11 месеца на текущата година са се увеличили със 7.5% в сравнение със същия период на 2016-а. Главно става дума за жилища, но също така за това допринасят и сегментите на търговски и офис имоти.

Обемът на потребителски кредити (в по-голямата си част ипотечни) отчитат ръст до 93.7 млрд. USD през ноември срещу 69 млрд. USD през октомври, сочат данните на Централната банка на Китай.

Икономиката на страната учуди световните финансови пазари и инвеститори със стабилния си ръст от 6.9% за първите девет месеца на текущата година. Значителен принос за него имат промишления отрасъл, стабилния пазар на недвижими имоти и подобрената държавна инфраструктура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА