21 Декември, 2017 11:53 12 224 10

Най-големият имотен балон може да се образува в Норвегия

  • норвегия-
  • жилища-
  • цени-
  • имотен балон
Най-големият имотен балон може да се образува в Норвегия - 1
Снимка: Shutterstock

Растящата пропаст между цените на жилищата и наемните нива може да се окаже признак за образуването на имотен балон. Най-голям дисбаланс към момента се наблюдава в Норвегия, сочат данните на изследване проведено от Moody's Investors Service в 20 държави с развита икономика. Страните, в които между цените на жилищата и наемните нива липсва баланс и бавно се урегулират, съществува висок риск от негативен икономически ефект върху имотния пазар.

Пазарът на жилища в скандинавската страна с най-добре развита икономика през последните години нарасна на фона на рекордно ниските лихви по ипотечните заеми и високия материален стимул от страна на държавата. Към днешна дата норвежкият пазар на недвижими имоти е надценен най-много. Следват Белгия, Германия и Франция, посочват анализатори.

Също така в Норвегия се наблюдава най-висок процент на собственост сред изследваните държави – 85% от населението разполага със собствен имот. „Като се отчете този факт промяната в цените на имотите може да окаже неблагоприятно въздействие върху икономиката, финансовата стабилност и кредитните условия”, предупреждават от Moody's Investors Service.

Със степента на надцененост на имотите от 2010 г. насам Норвегия се явява държавата, която е най-уязвима от възникването на имотен балон. Като предпазна мярка е необходимо правителството да вземе мерки за охлаждане. Централната банка на Норвегия също заяви, че е готова да повиши лихвените проценти още през 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    18 4 Отговор
    Явно България не е изследвана при това проучване. Бием Норвегия с разлика по въпроса за балона.

    Коментиран от #2

  • 2 dragula

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "111":

    Надай се, *уре, на пияни булки. ;)

    Коментиран от #3

  • 3 111

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "dragula":

    Весели гладни празници, брокерче!
  • 4 nkavrakov

    20 2 Отговор
    Официално направиха доклад за България и специално за София че цените на имотите са БАЛОН отвсякъде .
    Доклада беше публично оповестен по всики телевизи и медии.
    Цените достигнаха нереални стойности заради отрицателните лихви по депозитите на хората .Банките надуха нов балон като този от 2008 ма година.
    Всички брокерчета се надпреварват да обясняват че нямало балон веднага като го обявиха от Европейския доклад за България.
    Не купувайте нищо на тези нереални и спекулативни цени .
    Балона ще се спука както стана и преди 10 години .

    Коментиран от #6

  • 5 hmhmhm

    29 3 Отговор
    Споко не ги мислете тези в Норвегия там лихвата е 1.5% но реална. Там има развита икономика и хората могат да си позволят. Тук се краде икономика няма. Който краде има пари които не няма. Когато си купиш жилище там и го обновиш банката на която реално се води имота когато е закупен чрез кредит ти връща парите като ти намалява месечните вноски. Когато ти се роди дете ти дават 2000евро всеки месец ако до преди това си работил и съответно банката пак ти намалява вноската. Хората са мотивирани да са там работят но знаят защо социалната политика е много добра здравеопазването е безплатно. Не ги мислете. По добре да мислим как да избягаме от БГ.
  • 6 Нека

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "nkavrakov":

    Човек, остави ги да купуват. Нека! После ще им купуваме жилищата от ЧСИ. Ако не знаете на 13-ти декември Федералният резерв на САЩ за втори път вдигна лихвения процент в САЩ, което значи сещате се... че в останалата част от света се очаква същото, което не е лошо, но проблема е, че вдигането на лихвите позакъсня доста и няма да успее да предотврати новата велика рецесия, на фона на която тази от преди 10 години ще изглежда като детска игра. Когато през 2006-та този човек предрече голямата рецесия с удивителна точност той бе усмиван за пореден път при положение, че преди това е предричал всяка предишна по-малка рецесия: https://www.youtube.com/watch?v=LfascZSTU4o През 2014 година този човек посочи, че новият икономически балон, който се надува ще се спука през есента на 2018-та година при положение, че досега е познал с точност предичните икономически цикли шанса да познае отново е голям, но нее... не ми вярвайте теглете големи кредити щом брокерите, банките и масовите медии казват, че всичко е наред вярвайте им и теглете кредити. Всичко е наред! :)

    Коментиран от #7

  • 7 СТЕНЛИ

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Нека":

    И ВСЯКА СЛЕДВАЩА ФИНАНСОВА КРИЗА ЩЕ Е ПО-ЗАДЪЛБОЧЕНА И С ПО-МАЛКИ ЦИКЛИ НА ПОВТАРЯЕМОСТ ОТ ПРЕДИШНИТЕ.ПРОБЛЕМ Е,ЧЕ "ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ" ЩЕ УСЕТЯТ КРИЗАТА В ПЪТИ ПО-ЛЕКО ОТ "МАЛКИТЕ ИГРАЧКИ", ПОЛЗВАЩИ ВАЛУТАТА ИМ...
  • 8 стоян

    5 2 Отговор
    Логиката е много проста -не може в държави с намаляващо население цената на имотите да поскъпва -=защото няма да има копувачи

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "стоян":

    При намаляващо население имотите могат да поскъпват защото човешката алчност е неограничена. Докато имигрирането все пак има някакви граници.
    И не забравяйте цените на имотите се определят единствено от търсенето и предлагането...
  • 10 statistikus

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян":

    Как са кОпОвачите и цеНУте в град с увеличаващо население и нужда да се подменят/построят 200 000 санирани жилища в следващите 50 години ?