22 Декември, 2017 18:21 4 329 7

Необходими са двойно повече жилища

  • прага-
  • чехия-
  • жилища-
  • дефицит
Необходими са двойно повече жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Едва 2900 е броят на жилищата, които се продават към момента в Прага. Това е най-малкото количество, откакто Чехия е започнала да води статистика. За да се задоволи търсенето обаче са необходими 6000 апартамента.

Ситуацията на пазара може да се подобри, ако бъде улеснена процедурата по издаване на разрешителни за строеж е мнението на експерти. Положително ще се отрази и въвеждането на нов закон, който да урегулира дейността относно ползването на платформите за краткосрочно отдаване под наем на жилища и в частност на Airbnb.

В началото на есента едва 118 сгради се намират на етап проектиране. Във всеки има средно по 112 жилища със средна разгъната площ 82.7 кв.м. В момента на свободния пазар се продават едва 2900 апартамента. Цената на квадратен метър е 3460 USD. Това е с 32% повече в сравнение с 2015 г. Спрямо 2016 г. поскъпването е 20%.

Почти 30% от въведените в експлоатация жилища се намират в районите Прага 5 и Прага 9. В последния има редица промишлени зони, които могат да бъдат преобразени в жилищни.

С цел промяна на ситуацията кметът на Прага е започнал търсенето на подходящи строителни участъци, както и сгради, чието предназначение може да бъде променено. В резултат на пазара могат да бъдат пуснати в продажба около 1000 жилища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 statistikus

    3 9 Отговор
    поредното доказателство, че чехите са по-умни от нас . Никой не продава апартаменти без пари , а и за пари също никой не продава дори да е празен...най-стабилният актив в момента/дори санирани панелки, няма застрояване на м/у блоковото пространство, само някой завод евентуално ако бутнат тогава се строи. И нормално хубав град, цените са по-високи от половин Западна Европа, заплати прилични... супер място. Дори демографията не им пречи цените да растат яко
  • 3 3333333

    8 1 Отговор
    Е, в България е обратното! И половината от предлаганите в момента жилища са достатъчни да задоволят търсенето!

    Коментиран от #4

  • 4 statistikus

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "3333333":

    в България е така, виж в София абсурд. Доказателството е че новите строежи на прилични места се изкупуват на дупка на 80%. Да не говоря, че една дузина близки познати приятели /с пари в сметката/ от няколко години търсят и не могат да се доредят до търсеното жилище щото няма такова на пазара...

    Коментиран от #6

  • 5 Бай Танас

    3 3 Отговор
    В момента в България се предлагат 2 200 000 жилища / къщи , вили апартаменти/, не се продават защото няма ПЛАТЕЖОСПОСОБНО ТЪРСЕНЕ , а предлагането е огромно , като на пазара не са изкарани ипотекираните в банките жилища.Така , че не пускайте поръчкови статии , за други държави ...тук е точно обратното !!!
  • 6 Да ама не

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "statistikus":

    Тези "на дупка " са красиви на картинка. Пожелавам на смелчаците до 4 години акт 16. Масово се оставят само на акт 15

    Коментиран от #7

  • 7 statistikus

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да ама не":

    да така е има много рискове при тези на дупка. Въпреки че сега строителите са доста над тези от преди 10 години...При точният се завършват за около 2 години...- собствен опит. Ако е повече нещо не е ок. Но идва въпроса защо хората рискуват парите си /често изкарани за цял живот работа/ , а не си купят нещо готово ? Да не се окаже че няма предлагане ? Или на това което става цената му е 30-50% над пазарната за района ? А предлаганото в София сравнено с Прага като брой е няколко пъти повече. Какво ще се случи с цените като предлагането спадне до броя на Прага ,което е неизбежно да стане особено ако някой строител изгърми публично ?