29 Декември, 2017 09:49 2 553 13

Рекордна сума ипотечни заеми е изтеглил българинът

  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • бнб
Рекордна сума ипотечни заеми е изтеглил българинът - 1
Снимка: Shutterstock

Ниските лихви по жилищните кредити доведе до рекордна сума отпуснати заеми. По данни на БНБ към края на ноември техният размер е 9.4 млрд. лв., като ръстът на годишна база е 6.8%. Това означава, че в рамките на текущата година са изтеглени 700 млн. лв. нови заеми за жилища.

Повишаване има и при потребителските кредити. Към края на ноември сумата е 7.8 млрд. лв., или ръст от 6.7% спрямо ноември 2016 г. Често този вид кредити се използват за доплащане на жилища или за обзавеждането им.

Към края на предпоследния месец от 2017 г. чуждите инвестиции възлизат на 744 млн. EUR. Българите зад граница пък са изпратили близо 1.5 млрд. лв. на свои близки и роднини в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 213

    18 3 Отговор
    Пук пук!
  • 2 555

    22 1 Отговор
    Онзи к..ут Т. Папазов и той рекламира бърз кредит, сърдечният и отзвчив чичо Тити който беше толкова състрадателен навремето, не че аз не зная че е простак от класа
  • 3 ГОСТ

    22 2 Отговор
    САЩ вече вдигнаха лихвите. Оттам ще се вдигнат и в ЕС. Оттам и в БГ. И това не са мои думи а на хора в бранша.

    Които подписал, подписал. На натакованите - ЧЕСТИТО
  • 4 Кавал Бареков

    19 2 Отговор
    До 1 година ще започнат да вият на умряло.Балонът ще се спука.
  • 5 nkажракож

    18 2 Отговор
    Не купувайте в София жилища !!!!!!!!!!
    Балона е надут до пръсване
    Вдигат лихвите от догодина не се връзвайте на розови обещания и лъжи.Банките и брокерите надуха нов имотен балон само за две години

    Коментиран от #8

  • 6 Gost

    16 2 Отговор
    Много шаранчета много нещо. Трапезата след година ще е обилна.
  • 7 Гого

    18 2 Отговор
    Айде селяни взимайте кредити 100к евра за да имате мечтаното жилище от 50кв.м в смрадливото гето София.
  • 8 статистикус

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "nkажракож":

    Кавръков, чета те по форума и ти съчувствам. Няма страшно ще си купиш някога и ти...извън София :-). Иначе си интелигентно момче , но гледаш само през пожелателната призма...Как ще ми вдигнат лихвата от догодина ако ми е фиксирана за 10 години ? В Япония колко пъти са вдигнали лихвите през последните 20 години ?
  • 9 реалист

    8 2 Отговор
    И много скоро балона ще се спука пак ,но този път гърмежа ще е по-силен . А големия резултат от нисколихвините кредити е ,че само увеличават вътрешната задлъжнялост и надуват балончето . Реално парите в държавата стават виртуални ,защото в един и същи момент се експонират на десетина места едновременно и всеки дължи нещо на всеки . Те така и преди няма десетина години в Пловдив строителчетата бяха почнали да се разплащат с доставчици и проектанти в натура , къде с гарсонерка ,къде с гаражче , магазинче .
  • 10 банкер

    3 2 Отговор
    Лихвите ще се вдигнат когато банките си раздадат парите под формата на кредити, къде обезпечени, къде необезпечени, след като баланса депозити кредити стане отрицателен започва плавно вдигане на лихвите за набиране на капитал, ако няма постъпления се повишават пак, ако стане някакъв политически цирк и хората започнат да теглят масово спестяванията си започват фалити на банки настъпва финансова и политическа криза лихвите се вдигат драстично и трайно тогава рисковите играчи търпят упостушителни загуби и т.н.
  • 11 Пук балон

    3 1 Отговор
    Бууум-бууум
  • 12 Реалист

    2 1 Отговор
    Тази година са се родили -5000 деца. Включително София започва да намалява. Оставям на вас да съберете 2+2 и да ми кажете колко прави?

    Коментиран от #13

  • 13 statistikus

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    да прав си за демографията - трагична е :-(. Но всеки от нас трябва да подпомогне процеса - Имайте повече деца ! За мен вероятно е късно да имам повече от 2 уви...И дълбоко съжалявам. Ако бяхме по-млади със съпругата ми щяхме 3-4 да имаме. Относно цените си много далече от истината защото рамо до рамо с демографията върви и нуждата в близките 50 години само в София да се подменят над 200 000 панелни жилища.