1 698 1

Имотен сегмент, който се разви през 2017 г.

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Значителен брой реконструкции и разширения на производствени и логистични бази белязаха пазара на индустриални имоти у нас през 2017 г. Основната причина за експанзията е необходимостта от нови индустриални площи, поради разрастване на дейността на компаниите инвеститори. Това принуждава предприемачите, планиращи по-мащабни проекти, да се насочват към площи позволяващи бъдещо разширение. Тенденцията очертават от Корект Проект,

„Компаниите, които преди 3-4 години са стъпили на българския пазар, вече търсят нови индустриални площи, благодарение на доброто си развитие. За тази цел често обединяват няколко съседни парцела, където изграждат разширенията. Въпреки активния пазар и динамичното развитие на производството, голяма пречка пред инвеститорите остава намирането на работна ръка”, казва Димитър Недев, управител на компания, която се занимава с управлението, консултантските услуги и пълното обслужване на строително-инвестиционни проекти.

При производството и строителството вече се усеща недостига на работна ръка, а задълбочаването на проблема ще се отрази във всички сектори. „Облекчаването на визовите режими ще улесни внасянето на работници от чужбина, тъй като човешкият ресурс у нас вече се оказва недостатъчен, за да покрие нуждите на бизнеса“, коментира още Недев.

Надстрояването на съществуващи сгради има сериозни предимства. Инвеститорите, които избират да строят допълнения към базите си, се възползват от вече осигурения ток, вода и всички комуникационни връзки. „Старите съоръжения разполагат с Разрешение за ползване Акт16, което допълнително улеснява административните дейности”, казва Недев.

Строителните работи по време на работещо производство се оказват най-сериозното предизвикателство. Възложителите са особено стриктни при планирането на бюджета и графика на реконструкцията, за да се избегнат забавяния със сроковете и загуби за компанията. „Правилното планиране на строителството има ключово значение, за да не се нарушава текущото изпълнение на работата в обектите. В зависимост от сферата на производството е възможно дори шумът и вибрациите от строежа да навредят на част от техниката”, обяснява Недев.

Ситуацията от 2017 г. в сегмента на логистични площи ще продължи да се наблюдава и през новата 2018-а. До голяма степен за това ще допринесе икономическата ситуация в страната. Докато се разраства съществуващото производство и логистика, ще се обособяват нови индустриални зони в покрайнините на големите градове, прогнозират специалисти.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Баче Кико
    Отговор
    1 13:36  03.01.18
    Егати локумите лъжливи!

Напиши коментар:


Публикувай