5 Януари, 2018 13:46 4 248 12

Колко недвижими имоти прехвърляме на седмица

  • сделки-
  • имоти-
  • агенция по вписвания
Колко недвижими имоти прехвърляме на седмица - 1
Снимка: М. Богданова ©

Продажбите, даренията и замените през 2017 г. са били общо 258 000 броя, сочат данните на Агенцията по вписвания. Това прави средно по 5100 сделки на седмица.

Почти 214 000 имота са сменили собственика си през изминалите 12 месеца. Най-неактивни купувачите са били през първите три месеца на 2017-а. Тогава са прехвърлени едва 37 000 имота. През второто тримесечие броят им се повишава до почти 55 000. Аналогична е ситуацията в периода юли-септември, когато обект на прехвърляне са били 56 00 имота. По традиция най-активно остава последното тримесечие. Тогава са реализирани сделки за 65 000 недвижимости. Съпоставяйки 2017-а с 2016-а се наблюдава спад от 6.4% в броя реализирани покупко-продажби.

Акцентът през текущата година, поне през първите шест месеца, ще е върху наемите, прогнозират експерти. Причината за това е, че България е домакин на европредседателството. Още от последните месеци на миналата година се наблюдава засилен интерес към наем на луксозни апартаменти в центъра на София. Не е малък и броят на тези, които са купили имоти именно с цел отдаването им под наем по време на председателството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    25 0 Отговор
    Ама дааааа купуваш апартамент за да го дадеш под наем за шест месеца.Тази статия е писана от някой не много умен.
  • 2 гошо

    10 1 Отговор
    А после...?
  • 3 Неутрален гост

    13 8 Отговор
    Брокер съм вече 20 години .
    В момента особено в София пазара на жилища е един огромен балон .
    Съветвам всички които искат да закупят жилище в София да не го правят в момента ,защото сега е най неизгодниа момент за покупка.
    Цените са спекулативни ,нереални надути до пръсване заради изкуствените почти отрицателни лихви на банките по спестяванията на хората .Не се лъжете ,споделяйте и с ваши близки тази информация и не купуввайте жилища на тези цени.Очаква се банките да започнат да вдигат лиихвите и ще се окажете с жилище на двойни и тройни цени и с кредит ,на който вноските се качват в близка перспектива .
    Това са платени статии за да карат хората да си теглят парите от банките и така да надуват още повече балона при имотите .

    Коментиран от #4

  • 4 статистикус

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "Неутрален гост":

    Хахахаха. Не съм се смял толкова от доста време Като хората не купуват от теб какво ще ядеш ? Или казваш че ще гладуваш в името на доброто на хората хахахахах ? А глупостите /неутралните неистини/ които са написани няма нужда да коментирам . Май само си минал покрай брокерите само ама те безпаричковци с претенции ги отсвирват...По този начин не помагаш да се укротят/няма да се понижат скоро, но поне да намалее повишаването/ цените...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 статистикус

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Много ми е гладно. Не съм вземал хонорар за наем от Димитровден, а за продажба от Илинден. Моля купете нещо, кредити дават на всякакви балъци. Правнуците Ви ще ги платят някой ден.

    Коментиран от #9

  • 7 Човек

    3 9 Отговор
    Номер 3 не е никакъв брокер или ако е такъв е много назад с информацията явно застаряваща бабка, която вече няма никакви клиенти и сега пазара и е крив. Броя на сделките в страната и в частност в София всеки може да проследи на сайта на агенция по вписванията има точна статистика от 2005 година до сега и там се вижда в кой град точно по колко продажби и по колко ипотеки има. За страната инфото е следното - 4 от всеки 5 покупки на имоти са с кеш пари 5-тата е с ипотечен кредит. За София тъй като имотите са по-скъпи съотношението е почти 50 на 50 и все пак половината от покупките на имоти в София стават без ипотечни кредити. А 2017 година вероятно ще е рекордна за брой сделки в големите градове.
  • 8 Глупости

    6 0 Отговор
    Съжалявам, но последният абзац е голяма глупост. Май бъркате европредседателството с олимпийски игри. Какви тълпи от хора очаквате да дойдат в България и защо? Изсмукваме си от пръстите какви ли не измислици само и само да се заблуждаваме, че нещо бомбастично се случва в тази държава. Ролята на европредседател е една бутафория, измислица - нито ще имаме някакво влияние върху решенията, които вземат големите в съюзи нито нищо.
  • 9 статистикус

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "статистикус":

    :-) колкото и да пишеш със същият ник това няма да помогне нито да паднат цените, нито да изкараш достатъчно пари, че да си купиш :-) И понеже съм приятелски настроен пак ще помогна - гарантирам ти че в близките 3 години годишното повишение на 3-стаен апартамент в София ще е повече като абсолютна стойност от заплатите в семейството ти . Т.е. влака отдавна сте го изпуснали щом на коментари разчитате цените да паднат :-)
  • 10 статистикус

    3 1 Отговор
    Много ми е гладно. Не съм вземал хонорар за наем от Димитровден, а за продажба от Илинден. Моля купете нещо, кредити дават на всякакви балъци. Правнуците Ви ще ги платят някой ден.

    Коментиран от #11

  • 11 статистикус

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "статистикус":

    Дерзай Ка/в/ръков ! Днес успя да свалиш с 30% цените... минимум. Ама те изпревариха и изкупиха тези със свалените цени жалко :-)
  • 12 статистикус

    4 0 Отговор
    Много ми е гладно. Не съм вземал хонорар за наем от Димитровден, а за продажба от Илинден. Моля купете нещо, кредити дават на всякакви балъци. Правнуците Ви ще ги платят някой ден.