5 Януари, 2018 10:37 13 197 18

Обезценяването на имотите в Лондон ще продължи

  • великобритания-
  • цени-
  • къщи-
  • жилища
Обезценяването на имотите в Лондон ще продължи - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път от 2009 г. цените на имотите в Лондон отчитат спад. При къщите поевтиняването е с 0.5%, което е с около 2151 паунда по-малко на имот. Средната офертна цена на къщите е 470 922 паунда. Според анализатори една от основните причини за обезценяването на имотите е „престрояване” на центъра. Там цените в момента са с 15.9% по-ниски в сравнение с пика през 2014 г. „Вече е много по-достъпно да се купи къща в предградията”, коментират анализатори от консултантската компания Salvills.

„Лондон се превърна в жертва на собствения си успех. Цените стигнаха абсурдни висоти и сега всички си плащат за това. Фактът, че средно човек пести 10 години за депозит, за да си купи имот, показва колко голяма е кризата, с която се сблъскват редица клиенти. Спестяването за депозит, при ниска лихва и растеж на заплатите, не е нищо повече от брутално”, казва Джонатан Самуелс, изпълнителен директор на „Octane Capital”.

Прогнозите за 2018-а не са много оптимистични. Очаква се поевтиняването да е в рамките на около 2% при спад от 1.7% през 2017 г., посочват от компанията Rightmove. Само през декември цените в Лондон паднаха с 3.7% на годишна база и с 2.6% в страната. Причините за поевтиняването е вялата икономика и последствията в резултат на Brexit.

Британските търговски палати направиха отделни икономически прогнози, които ограничават темповете на нарастване на имотите до 1.1% през 2018 г. и до 1.3% през 2019 г. В същото време индексът на потребителските разходи във Великобритания отчита спад за трети пореден месец, като за година се е понижил до 0.9%.

На актуалната икономическа ситуация във Великобритания влияние оказват редица фактори – по-високите изисквания за отпускане на ипотечен заем, спадът в достъпността до жилища и повишаването на гербония данък за собствениците на второ жилище. Bank of England даде знак, че лихвените проценти по жилищните кредити могат да бъдат увеличени през 2018-а.

Оживление се очаква в долния и среден ценови сегмент на жилищата в Лондон. При луксозните имоти може да се очаква обезценяване в рамките до 4% през 2018-а. За сравнение през миналата година поевтиняването е било 3.7%.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    43 10 Отговор
    Не купувайте апартаменти в София !!!
    Пазара и цените на жилищатта са в състояние на ИМОТЕН БАЛОН !!
    Над 30 % процента са завишени всички офертни цени в сайтовете .
    Имотните агенции са мафия заедно с банките и надуха нов колосален имотен балон в България и най вече големите градове .
    Очаква се вдигане на лихвите ,пазара в момента в същия както и 2008 ма година - спекулиран отвсякъде и като цени ,а качеството е много ниско на новите сгради.Банките нарочно държат ниски лихвите за да се набутате със скъпи жилища за да вдигнат лихвените нива скоро .Не си давайте парите и не правете сделки ,балона скоро ще се спука както преди 10 години.

    Коментиран от #5, #11

  • 2 777

    26 2 Отговор
    Лондон ли? Това не беше ли Садикханабад, Инглустан??
  • 3 Баба Ванга

    32 4 Отговор
    Тия дни почва стремглаво поевтиняване на имотите и в България!

    Коментиран от #4

  • 4 статистикус

    4 13 Отговор

    До коментар #3 от "Баба Ванга":

    Пророчеството ти е очевидно фейк. Явно си някоя друга баба щото тази която цитираш не е м/у живите
  • 5 статистикус

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "nkavrakov":

    Защо си още на перона Кавръков щом са завишени офертните цени с 30% ? Хинт - Начи обаждаш се казваш искам 40% отстъпка и горкият продавач с умиление ще се съгласи гарантирам ! Това за ЕПК то в Красна Поляна, виж за панелката в Обеля опитай с 50% дискаунт. А за 2008 прав си пак. Още 1-2 години и ще стигнем цените от 2008 и тогава ЗАПОЧВА надуването на балона ...Поне още 50% нагоре ама нема се пуашиш дотогава метрото ще е стигнало Радомир и ще си купиш :-)
  • 6 Дон Балон

    12 18 Отговор
    Глупости - имотен балон! Няма такъв, щом като цените не са достигнали тези отпреди 10 години. Имотите във всяка столица са скъпи, а в България са най-евтините в ЕС. И половин Бълария е в София. Кавръков, ти не купувай - ако нямаш пари, нямаш и избор.
  • 7 Пешо

    8 17 Отговор
    Напротив- цените са под средното европейско равнище и още ще растат. Никъде в ЕС ( а може бии и в Европа ) цените на имотите не са толкова ниски. А цените на земята? И тя ли е надут балон,след като има цени от стотинки за квадрат?

    Коментиран от #16

  • 8 статистикус

    12 8 Отговор
    Много ми е гладно. Не съм вземал хонорар за наем от Димитровден, а за продажба от Илинден. Моля купете нещо, кредити дават на всякакви балъци. Правнуците Ви ще ги платят някой ден.

    Коментиран от #12

  • 9 брокер

    20 3 Отговор
    Цените ще паднат изведнъж с 30% и след това с още 20-25% плавно.
  • 10 софийско жителство

    11 14 Отговор
    Марш по родните места и моля не се връщайте ! И без това София никога няма да стане вашия град,нито пък вие граждани.
    Хайде сега се пребройте с минусите.

    Коментиран от #17

  • 11 Диет са вика

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "nkavrakov":

    Абсолютно си прав-Кавръков! И аз ви моля,не купувайте имот в София
    Стойте си там от където сте дошли и не помисляйте за столицата !Вакантните места за мениджъри с акцент и диалект в говора-свършиха
  • 12 statistikus

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "статистикус":

    Ка/в/ръков, признавам ПОЧТИ уцели нещо за мен /имам доходи от наеми не от хонорари за наеми/, но другото не позна хич. Не продавам, а само купувам имоти. Трябва да съм шизофреник да казвам , че цените ще се вдигнат много и в същото време да продавам като са ниски ?!? Но няма да се отчайваш като пишеш от мое име е възможно да прихванеш и малко мъдрост и хващаш влака към Красна Поляна за ЕПК-та. Изпуснеш ли и този ти остава само лорда за Радомирското имение да молиш...
  • 13 statistikus

    3 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Много ми е гладно. Не съм вземал хонорар за наем от Димитровден, а за продажба от Илинден. Моля купете нещо, кредити дават на всякакви балъци. Правнуците Ви ще ги платят някой ден.

    Коментиран от #14

  • 14 статистикус

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "statistikus":

    :-) Ка/в/ръков успех ! Събирай пари не се отчайвай ! Ще успееш да купиш след 30 години с пенсийката за правнуците да има. До тогава ще си успял да убедиш хората, че цените са високи и да не купуват та да можеш ти да купиш :-)

    Коментиран от #15

  • 15 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "статистикус":

    Ти си давай под наем гаражите за статистика не ставаш.
  • 16 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо":

    Защото при доходите не е така.
    няма как при 700лв заплата да дам 800 евро за квадрат.
  • 17 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "софийско жителство":

    добре, че сме ние селяните да плащаме данъци, че с нашите пари да си направите метро и градът хубав. с пари от бюджета. Ако чакахте на пари от общината още 50 години щяхте да го строите.
    Нагли шопи!!!
  • 18 статистикус

    2 1 Отговор
    Много ми е гладно. Не съм вземал хонорар за наем от Димитровден, а за продажба от Илинден. Моля купете нещо, кредити дават на всякакви балъци. Правнуците Ви ще ги платят някой ден.