2 318 4

По-строги мерки за саниране

Милена Богданова

Допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е дал министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

„Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата установи, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите”, пише в съобщение до медиите МРРБ.

За да не се допусне това се изисква да се извършват проверки на място от представители на общината и строителния надзор минимум един път месечно по време на изпълнението на обновителни дейности на сградата и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се съставят протоколи от тях. На общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата сграда вече трябва да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с отговорните общински служители, упражняващите строителен надзор и инвеститорски контрол, и на съответното подразделение на Дирекцията за национален строителен контрол. Общините трябва да следят и за нерегламентираното използване на подизпълнители.

Некачественото изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора за нея с „Българска банка за развитие“ АД и бъдещо подписване на анекси, се казва още в писмото на регионалния министър.

Общините, които са основен участник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, са задължени да изпълняват функциите си на възложител със съответните механизми за контрол и гарантиране изпълнението на допустимите дейности, да следят за законосъобразното разходване на публичните средства и да защитават интересите на сдруженията на собствениците като техни представители.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 23:07  14.01.18
  Сетила се Мара.
 • Mirko
  Отговор
  2 05:37  15.01.18
  Можело, евентоално да имало вреди за гражданите !!! Ами по 17 000 лева на жилище от нашите пари малка щета ли е ? При реална цена до 3 500 лева. А при липсата на пластмасови дюбели тепърва ще гледаме щети. Почнаха вече цели стени да се свличат, дано не убият някого.
 • Истина
  Отговор
  3 08:21  15.01.18
  След дъжд качулка!Откак откраднаха парите , това е гузен негонен бяга!
 • гост
  Отговор
  4 09:57  15.01.18
  След като са раздадени два милиарда тогава ли ще се въвеждат проверки? Ами назад няма ли да проверят кой и защо е разписвал оферти в пъти над пазарните цени? Или щом нашите фирми си направиха оборота вече може да проверяваме цените. Това е като картофите за 4лв на килограм в болничните кухни, никой не го е грижа, че кило картофи е 8 пъти над пазарната цена или руло тоалетна хартия е 6-8 пъти над нормалната си цена. Тук пропорцията е същата.

Напиши коментар:


Публикувай