15 Януари, 2018 14:11 6 448 4

Имотите в Швейцария ще поевтинеят

  • швейцария-
  • цени-
  • жилища
Имотите в Швейцария ще поевтинеят - 1
Снимка: Shutterstock

Недвижимите имоти в една от най-скъпите държави в Европа ще поевтинеят през текущата година. Подобна тенденция имаше и през 2017 г., когато жилищата загубиха близо 4% от стойността си, а еднофамилните къщи – 0.4%.

Швейцарският индекс за недвижими имоти показва, че през декември 2017 г. цените са достигнали най-ниските си нива. Тогава квадратният метър жилищна площ се е търгувал срещу 7050 EUR, а през юли миналата година стойността е била 7500 EUR/кв.м.

„Донякъде падащите цени могат да бъдат обусловени от падащите лихвени проценти по ипотечните заеми и високото предлагане. Тези фактори ще играят важна роля и през първите месеци на Новата година”, прогнозира Мартина Вайбър, управител на компанията ImmoScout24. Тя обаче е скептична по отношение на това, че падащите цени ще доведат до ръст в броя сделки, като се има предвид, че банките имат високи изисквания, когато става дума за отпускане на ипотечен заем.

Наемните нива също отчетоха спад през изминалите 12 месеца. Поевтиняването в рамките на 1.2% доведе до толкова силен ръст при наемането, който не се е наблюдавал от август 2015 г. Наемните нива значително са варирали от местоположението на имотите, обявени за отдаване под наем.

В района на Женевското езеро наемите са се увеличи с 1%, а в Цюрих – с 0.4% през 2017 г. В централната част на Швейцария наемите са се понижили до 1.6%, а в Тичино – до 2.8%. Причините са спад в нивото на миграция и увеличения обем строителство.

С цел развиване на пазара швейцарските власти са готови да субсидират част от наемателите. Така например, в кантона Вале всяко семейство, което реши да се установи там, получава еднократна помощ в размер на 70 000 USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глас от народа

    8 0 Отговор
    Е как така

    Как е възможно

    Някъде по света нещо (имоти) да поевтинява

    Я бързо да си коригирате статията
  • 2 бай той

    1 2 Отговор
    Пазарът в Швейцария не е спекулативен и поради тази причина цените на имотите там са реални, а не спекулативни. Имат средна възвръщаемост, но не толкова добра, за да се намесят големи играчи на пазара, за да го манипулират. Почти навсякъде по света малко да скочат наемите, цената на имотите скачат още повече. В Швайц не е така. Явно и законодателството им не позволява спекула. Цените в градовете особено в Цюрих са високи и то доста. Има обаче много
    готини селца на по няколко десетки км от градовете и там цените на къщите са много изгодни. Хем си близо до града, хем си сред зеленина и природа. Точно такава къЩа си взех преди няколко години на супер изгодна цена. Беше за ремонт естествено. Ремонтите в Швайц са много скъпа услуга и предимно албанци ги правят и то много некачествено. Извиках си майстори от Бг. Храна и спане безплатни. 100 лв надник на ден и за 2 месеца къщата стана, като нова отвън и отвътре. Всичко сменено ел.вик,шпаковки,нови плочки,навсякъде дъбов паркет,нова фасада. Ремонта ми излезе 60 000 лв но цената на къщата стана двойна след него. Ньяма да е продавам, но това си е доста добър вид инвестиция. Ако беше дошла швейцарска фирма да ми прави ремонта най-малко 150 000 лв щеше да излезе и щяха да ме бавят доста по дълго.
  • 3 Серго

    1 0 Отговор
    Серго и Йончева могат да си вземат нещо, хем е близо до Брюксел, хем до БГ

    Коментиран от #4

  • 4 овч

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Серго":

    Корни вече има там.