22 Януари, 2018 09:21 5 665 5

Варна: Динамичен пазар със стабилни цени

  • imot.bg-
  • варна-
  • цени-
  • жилища

Няма „вълна” от руски купувачи в Морската столица

Варна: Динамичен пазар със стабилни цени - 1
Снимка: Shutterstock

Варна продължава да е притегателен център за покупка на жилища, особено на фона на активната миграция на хора от съседни градове като Добрич, Шумен, Разград и Силистра. Инвестиционната активност се задържа стабилна, като броят на нововъведените сгради в експлоатация е приблизително същия както през 2015 и 2016 гг., отчитат посредници. Как се разви пазарът в Морската ни столица и какви са тенденциите за 2018 г.? Отговор на тези въпроси дава Ирена Стоянова, регионален координатор за Варна на агенция "Адрес" в интервю за най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

Кои бяха акцентите на пазара на жилища във Варна през 2017 г.?

Висока активност на купувачите и кратък период за покупка – така можем да очертаем имотния пазар през изминалата година. Наблюдавахме сериозно търсене на имоти и все по-информирани и добре обмислени решения за сключване на сделка от страна на купувачите. От другата страна, продавачите също все по-добре се ориентират и са запознати със състоянието на пазара, поради което повечето предлагани имоти са на разумни цени. В резултат, времето за покупка се съкрати, тъй като купувачите бързо намират търсения имот и то на цената, която ги устройва. А това дава допълнителна устойчивост на пазара.

Сред причините за увеличения брой сделки и интерес към закупуване на жилище са застоят и намалялото в годините (2010-2015 гг.) предлагане. Голяма част от клиентите са отлагали покупката дълго време, но сегашните условия им дават увереност и спокойствие, за да сключват сделка. Влияние оказват ниските лихви по ипотечните кредити и схващането, че инвестицията в жилище е с най-добра доходност за спестените средства.

В кои райони на Морската столица се наблюдава дефицит на жилища?

В центъра и районите, разположени непосредствено до Морската градина - Гръцка махала и около Спортната зала. Причината за недостига е липсата на възможности за строителство– на фона на повишаващия се интерес към имотите в района, няма достатъчно парцели за застрояване.

Как се разви строителството през 2017-а г. спрямо предходните две години?

Инвестиционната активност се задържа стабилна, а броят на нововъведените сгради в експлоатация е приблизително същия както през 2015 и 2016 г. Можем уверено да твърдим, че пазарът се възстановява от кризата с умерени темпове и строителните предприемачи се съобразяват с нуждите на пазара и търсенето на купувачите.

Най-атрактивни за клиентите остават новопостроените жилища. През 2017 г. наблюдавахме сериозен интерес към затворените жилищни комплекси. Те са предпочитани заради контролирания достъп, вътрешния двор и комплексните услуги по поддръжка и управление. Младите семейства с деца са най-често срещаните клиенти на такъв тип жилища.

Каква беше ролята на руските купувачи през миналата година на градски имоти?

Имахме отделни сделки с руски купувачи. Със сигурност можем да отбележим, че няма „вълна” от руски клиенти, които инвестират в градски имоти. Интересът им към българския пазар се запазва стабилен и най-често купуват жилища за лично ползване.

Кои бяха основните фактори за повишаване на цените на жилищата?

Ръстът на цените на градските имоти във Варна е умерен - по-малко от 10% за всички райони. Основните фактори за повишаването на цените са по-сериозно търсене, ограниченото предлагане в отделни райони, икономическият ръст на страната и миграцията на хора от вътрешността към Варна.

Миграцията от Добрич и Шумен как се отразява на пазара на жилища – продажба и наем?

Определено положително. Благодарение на икономическото състояние на града, все повече хора от Добрич, Шумен, също Разград и Силистра идват да живеят и работят във Варна. Расте интересът към наемите и покупките на жилища. Отчитаме по-високо търсене и на бизнес имоти.

Кои ще са основните фактори, които ще движат пазара на жилища през 2018 г.?

През 2018 г. очакваме динамичен пазар със стабилни цени. Високата активност на купувачите ще се задържи, тъй като периодът е благоприятен за покупка, а с реализирането на още сгради ново строителство, предлагането ще се увеличи. Улесненото кредитиране и ниските лихви по ипотечните кредити дават допълнителен тласък на пазара. От друга страна, сме свидетели на рекордно ниски нива на лихвите по депозитите, което налага търсене на алтернатива за спестените средства.

Ограничените възможности за строителство как ще се отразят на пазара на жилища?

За поредна година липсата на добри терени за строителство се отразява негативно върху броя на предлаганите новопостроени имоти. В районите с дефицит на жилища (център, Гръцка махала и около Спортната зала) е възможно леко покачване на цените, тъй като няма възможност за нови сгради.

Какво е важно да знаят хората, които са решили през 2018 г. да купят жилище?

Съществен ръст на цените не се очаква. Липсват и икономически, и пазарни предпоставки за подобно покачване. За определени райони, сгради или жилища може да се наблюдава умерено поскъпване, но това би било свързано по-скоро с характеристиките на конкретния имот, а не с пазара като цяло.

Благодарение на динамичния пазар, който наблюдавахме през 2017 г., очакваме инвеститорският интерес да се задържи и през 2018 г. и броят на новите проекти да се повиши. Големият брой издадени нови разрешителни за строителство предполага конкуренция и също ще доведе до ограничаване на ръста на цените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    22 3 Отговор
    "че инвестицията в жилище е с най-добра доходност за спестените средства" защото Българина не е чувал за обезценяване на парите (инфлация) и си вика е виж преди 20 години апартамента на нашъте струваше 60 000лв а сега същия е 90 000лв ....30 000лв печалба!!!!!
    Блажени са невежите / не е луд който яде баницата а който му я дава!
  • 2 GRN

    17 1 Отговор
    При отрицателен прираст от 50 000 ВСЯКА ГОДИНА, колко мислите че вътрешната емиграция ще поддържа изкуствения растеж за 2-3 града. Не повече от 5 години, българите свършиха господа! После се гответе за иракчани и сомалийци да "купуват".

    Коментиран от #3

  • 3 Алберто

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "GRN":

    Не плаши хората, че ще им докараш главоболия. Много народ купиха, и ако сега трябва да продават, ще стане страшно,
  • 4 BG citizen

    4 0 Отговор
    Стига с тези платени публикации вече! AG capital - или Адрес груп, откакто си купиха старата печатница в София и си направиха офисите там, не спират да ни заливат с помия. То където и да отвориш - все техни неуспели контингенти се появяват и акъл дават на хората. Разберете, че сте 9-а дупка на кларинета на пазара отдавна и разделението на Фортън, Фасилити оптимум и др. части на компанийката ви с общо 4 мазни управителчета с Лексуси е до време.
  • 5 Патриот

    3 0 Отговор
    Тази статия сигурно е поредната пропаганда как със 800-900лв заплата трябва бързо да си купиш жилище с 3 стаи, най-голяма от които 3х4 и тоалетна 2х1м за 130 000лв без паркомясто, без зеленина и без нормален асфалтов достъп до блока още днес, защото утре щели да поскъпнат.
    Ами няма как да стане! Българите изтекоха, за това и няма мераклии за бачкат за 600-700лв нещо, което на запад ще зу дават 1300 евро с платена квартира.