22 Януари, 2018 06:21 15 781 24

Най-странната стена в света (СНИМКИ)

  • стена-
  • радар-
  • ссср-
  • обект-
  • чернобил-
  • ракети

Използвала се е за надникване "зад хоризонта"

Студената война може да се определи като сложен период за човечеството. Две ядрени супер държави неведнъж са се оказвали на границата на война, която е можело да бъде последната в човешката история. Именно в този период в СССР и САЩ са се реализирали редица големи проекти за защита от атака на потенциалния противник. Един от тези руски проекти е носил името „Дъга”, кодовото му наименование е 5Н32. Това е радар от типа over-the-horizon radar, чиято цел е ранно известяване за изстрелването на междуконтинентални балистични ракети, които могат да носят ядрен заряд.

До средата на 80-те години на миналия век обектът е бил напълно засекретен. В системата е имало три станции, под формата на огромни стени. Първата е „Дъга-Н” в Украйна. Втората – „Дъга №1” в Чернобил. Работата й е спряна на 26 април 1986 г. след аварията в Чернобил. Третата станция е разположена в близост до село Голям Картел.

По думите на конструкторите, създали системата „Дъга”, с помощта на „стените” е можело да бъдат засечени високолетящи обекти в радиус 900-3000 км. Благодарение на тях съветските военни буквално са можели да гледат „зад хоризонта”.

Стената в Чернобил е била с височина 135-150 метра. Дължината на мачтата е била между 300 и 500 метра. Най-високата антена е с височина 250 метра. С подобни габарити „стената” на обекта „Дъга” се вижда от всяка точка на Чернобилската зона.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧебуРашка

    80 70 Отговор
    "високолетящи обекти в радиус 900-3000 км"- Толкова напреднала техника че не разбраха как един германец кацна на червения площад със самолет!Само промиваха главите на крепостните !

    Коментиран от #2, #6, #15, #23

  • 2 Бате Миров

    44 35 Отговор

    До коментар #1 от "ЧебуРашка":

    Въпросният германец беше уцелил точно ден в който се правеше профилактика или нещо такова

    Коментиран от #4

  • 3 mediator37

    50 5 Отговор
    Така е когато държавата е с равнинен терен, без планини. Голямо нещастие и безумни проекти. Нашите стени са връх Ботев 2376м, връх Голям Перелик 2191м. и т.н. Без пари ги прайм 10 пъти по-високи, с мощни радарни станции.
    Отделно от това, номерът е нисколетящите обекти да хванеш -15-20 метра над земята, сиреч крилатите ракети. Защото кел файда да хванеш балистичните, като те опукат с крилатите.
    А пък онзи германец с чесната кацна на Червения площад на деня на граничните войски на СССР.
  • 4 ЧебуРашка

    48 23 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Миров":

    Ха,ха,...разбира се профилактика със самогон!Голям майтапчия си!Три дена мълчаха като насрани а западните станции си правеха т@шак с тях!

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Грую

    50 16 Отговор

    До коментар #1 от "ЧебуРашка":

    Чесната на Мариас Руст е била засечена няколко минути след минаването на границата. Във въздуха са били вдигнати Миг21 и Миг 23 , които са били твърде бързи за целта и са приземени. Целта е била съпровождана и от ПВО ракетни комплекси. Никой не е посмял да свали самолета заради трагедията с корейски пътнически самолет няколко години по- рано.И не са посмели да уведомят главнокомандващия - маршал Колдунов щото е бил много рязък и неприятен тип.

    Коментиран от #8

  • 7 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    17 15 Отговор
    До Грую

    Вялно не били посмяли да свалят пътнически самолет... виж в гугъла колко е оскотял човека свалил корейския самолет,толкова е оскотял че е развил стокхолмския синдром в чудовищни размери-щял да сваля пак!Хипоталамуса му е отказал от многото водка!-,,Генадий Осипович: Аз свалих южнокорейския боинг, пак бих го направил,,
    Вижте в Гугъл!
  • 8 ЧебуРашка

    28 23 Отговор

    До коментар #6 от "Грую":

    Груюченце,всички тези оправдания са смешни! Истината беше че световните агенции съобщиха новината и руснаците разбраха от тях че е кацнал самолет на площада! Бяха шашардисани и не вярваха на очите си и лъгаха както и за Чернобил!

    Коментиран от #18

  • 9 Сссерем

    24 16 Отговор
    Ами то се видя и в Сирия с какво ги "изненадаха",с хвърчила от найлон и тиксо им видяха сметката на една камара "свръхмодерни " самолети и хеликоптери.
  • 10 Влюбен в СССР

    15 4 Отговор
    Това не е вярно! Това е метеорологична станция! С тях се проследява движението на облаците! Това е долна пропаганда на някое НПО!

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антон

    30 10 Отговор
    Платените пак са налазили.....
    Хора вижте нашата държава - все по-обезлюдена, все по-бедни, болнава нация, пълен морален срив. Обаче вие се ядете за руснаците, какво били какви не били.
    Оправете си живота, пък тогава се смейте на руснаци и северно корейци.
    А между другото защо никога няма коментари за държавите в африка- и там хората гладуват
  • 13 Расулюлах

    18 5 Отговор
    Само ше ви кажа че това нещо засича метален предмет на разстояние 6000км и големина на футболна топка
  • 14 Падре дамиян

    8 0 Отговор
    ТОВА Е ФАЗИРАНА АНТЕНА
  • 15 Бат Саше

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "ЧебуРашка":

    Те щото на братята американци, с най-модерната система за контрол на въздушното пространство, не им събориха небостъргачите и Пентагона през 2001. Съвършени системи няма.

    Коментиран от #16

  • 16 Сссерем

    7 17 Отговор

    До коментар #15 от "Бат Саше":

    Не бива да забравяме и активното съдействие на Русия към случая,наскоро разсекретиха разследването кой е спонсорирал целия чудовищен атентат,но убиването на невинни е приоритет в руската политика (един вид - умрялото куче не хапе),както и десетките атаки с химически оръжия в Сирия така и бомбардирането на училища и болници.

    Коментиран от #21

  • 17 SDЕЧЕВ

    11 10 Отговор

    До коментар #4 от "ЧебуРашка":

    ИСТИНАТА Е ЧЕ ПРОВОКАЦИЯТА С ЧЕСНАТА БУТНА ЗАВЕСАТА,НО ПОСЛЕДСВИЕТО БЕШЕ ЧЕТИРИЪГЪЛЕН ПЕНТАГОН. ОТКЛОНЯЩА ОПЕРАЦИЯ -ДУМКАНЕ НА ОФИС СГРАДИ В МАНХАТЪН И В ПОСЛЕДСТВИЕ ДУМКАНЕ НА ЩАБ КВАРТИРАТА НА ЯДРЕНА СИЛА НОМЕР ЕДНО БАРАБАР С ЧЕРВЕНИТЕ БУТОНИ ВЪТРЕ . 11.09.2011 ГОДИНА Е ДАТАТА НА ВРИВЯВАНЕТО НА ПЕНТАГОНА ЗАПОМНЕТЕ ГО . ИЗТРИЙТЕ НОВИНИТЕ ЗА КУЛИТЕ БЛИЗНАЦИ И ОСТАВА НОВИНАТА НА 11.09.2001 БЕ ВЗРИВЕНА ВОЕННА ЦЕЛ НОМЕР ЕДНО В СВЕТА. ВОЙНАТА МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ НИКОГА НЕ Е СПИРАЛА -КОРЕЯ,ВИЕТНАМ,КУБА,АФГАНИСТАН,ЮГОСЛАВИЯ,УКРАЙНА. РЕЗУЛТАТА Е ГОРЕ ДОЛУ РАВЕН . ЗА ДУМКАНЕТО НА ПЕНТАГОНА ШАПКИ ДОЛУ ЗА КГБ. НЕ СЪМ ИМ ФЕН ,НО ШОУТО БЕШЕ СТРАШНО -ЧЕТИРИЪГЪЛЕН ПЕНТАГОН,НО ЯНКИТАТА НЕ ПУБЛИКУВАХА И ЕДНА СНИМКА ОТ РЕЗИЛА. ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ ,КОГАТО ТИ ВЗРИВЯТ ЩАБ КВАРТИРАТА ,ПАРТИЯТА ШАХ ЗАПОЧВА ОТ НАЧАЛО- ПОСЛЕДНАТА ЗАКАЧКА БЕШЕ ДА СЕ ДУМНЕ ЧЕРНОМОРСКИЯ ФЛОТ НА РУСИЯ,КАТО СЕ ЗАГРАБИ КРИМ ,НО НЕ СЕ ПОЛУЧИ. КЕФЯТ МЕ ТЕЗИ ВОЙНИ ПОД МАСАТА ГОЛЯМ ЦИРК.
  • 18 много зле

    12 5 Отговор

    До коментар #8 от "ЧебуРашка":

    Напъни си нещото в главата ако го има и помисли, как този самолет е стигнал без зареждане, как го чакаха професионални камери на площада, как се е ориентирал къде точно да кацне и си отговори сам. Всичко е постановка. Гледал съм интервю с участник, който каза, че е засечен веднага, но са им забранили да го свалят. Зомбиран прост народ сме
  • 19 Комуниста

    13 9 Отговор
    Няма подобна сила като РУСКАТА мощ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бат Саше

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сссерем":

    Отдавна се знае кой е виновен за 11 септември. Тяхното си ЦРУ. Има купища разследвания на американски експерти, неуспорими доказателства, водят се дела в американските съдилища, направени са документални филми... Няма как камилари да извършат подобно нещо, който и ще да ги спонсорира. ЦРУ е сред основните врагове на човечеството, включително и на американската нация!
  • 22 Руско

    4 0 Отговор
    Станция наречена още Руски кълвач заради звука, който излъчва в ефир при работа.
  • 23 куку руку ку

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЧебуРашка":

    Всички знаят за "чесната" на Червеният площад. А колко са чували за истребителя МиГ-23М, прелетял 900 км без пилот от Полша и паднал в Белгия на 15 км от френската граница?
    И никоя държава не посмяла да го свали?
    http://3rm.info/publications/26092-polet-vsadnika-bez-golovy.html
  • 24 Аврам

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Влюбен в СССР":

    Като си била влюбена в СССР да беше му дала.Или греша, не си се жалила с "братушките".Сега вероятно е късно.