22 Януари, 2018 17:05 4 371 11

Колко от жилищата се купуват с цел инвестиция

  • жилища-
  • софия-
  • инвестиция-
  • покупка
Колко от жилищата се купуват с цел инвестиция - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 25% от сделките с жилища в София са с цел инвестиция. „Този факт би трябвало да доведе и до евентуално повишаване на броя на предлаганите имоти под наем в бъдеще. 44% от инвеститорите търсят двустаен апартамент в районите Младост, Изток, Лозенец, Витоша и център. Същевременно една пета от потребителите реализирали инвестиция, биха искали да излязат от вложението си след първата година”, казват авторите на проведеното проучване – аг. „Антре”.

Също така 7.8% от живущите в столицата планират в близките две години да се включат на пазара на недвижими имоти. Над 40% от потребителите, които проявяват интерес към пазара на имоти, изчакват подходящ момент да се включат в него. Една от основните причини е разминаването в очакванията относно ценовите равнища. Това проличава от бюджетите на активните купувачи спрямо този на изчакващите. Първата група е готова да отдели с около 20 000 EUR повече в сравнение с втората, като диапазоните варират съответно от 50 000 EUR до 110 000 EUR и от 30 000 EUR до 90 000 EUR. При купувачите на жилище за лично ползване най-атрактивни са кварталите Гео Милев, Младост, Изток, Гоце Делчев и Дианабад.

През следващите години се очаква активизиране на продавачите от вторичния пазар най-вече с имоти в кварталите Дружба, Младост и централните райони на София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Компютърджията

    23 4 Отговор
    Инвестиция - самата дума е криво разбрана в БГ За да се спечели, трябва да се купи по-евтино и да се продаде с 'горница' или да се купи и да се дава под наем. Да ама вече няма на кой.

    Коментиран от #7

  • 2 тирориро

    18 5 Отговор
    Не е нормално поскъпването на имотите в България -балона с имотите пак започва да се надува от платените медии

    Коментиран от #3

  • 3 охобохо

    15 18 Отговор

    До коментар #2 от "тирориро":

    Какви балони сънувате. София е столицата с най-евтини имоти в Европа. Търсенето на наеми се покачва постоянно. Заплатите нарастват - 5-10% годишно. Цените на имотите все още не са достигнали нивото от 2008 г. и половината от новото строителство се изкупува на зелено. Стойте си при мама и тати и мечтайте. Мечтите поне са безплатни.

    Коментиран от #6, #10

  • 4 Анонимен

    18 1 Отговор
    Централните банки в цял свят надуха НОВ ГЛОБАЛЕН ИМОТЕН БАЛОН .
    Заради ултраниските,почти отрицателни лихви на банките по депозитите на хората,цените на жилищата станаха космически.
    Пазара на имоти,особено в София е толкова напомпан че цените на жилищата отдавна вече не отговарят нито на ръста на заплатите,нито на икономическото развитие ...качеството на новите сгради е отвратително,на много места няма никаква инфраструктура ..Балона е надут отново
  • 5 Така

    13 1 Отговор
    Хората просто имат твърде много спестявания, които трябва някъде да потънат
  • 6 Умен

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "охобохо":

    Не само сме стигнали а и сме задминали цените от 2008. До 2008 общи части са били около 10 квадрата за апартамент 80. Сега са над 25 квадрата общи части пак за 80.
    Смяташ че София е като Виена, Прага, Будапеща, Париж и т.н. и затова твърдиш? Трябва да си идиот!
  • 7 икономист

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Компютърджията":

    Не е така, имота като инвестиционен инструмент има своите специфики. Недейте да разсъждавате така бакалски- ще купя нещо за 1,50лв и ще го продам за 2лв, по него ще имам 20 стотинки разходи, демек ще реализирам чиста печалба от 30 стотинки... Основния проблем на пазара на имоти за мен е липсата на контрол... за съжаление в родните условия този пазар не успява да се саморегулира достатъчно ефективно...

    Коментиран от #8

  • 8 Компютърджията

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "икономист":

    Да де, точно за тези 20 стотинки 'говоря' - разходите. Та нали при всяка покупка плащаш некви неизбежни мангизи!? Та: ти продаваш - някой купува (за един и същи апартамент е примера) и плаща ония неизбежните, после пак и така пак неизбежните та до кога? Няма вече на кой!
  • 9 Въпрос

    9 0 Отговор
    Каква печалба при днешните цени? Ако е трябвало да мисля за печалба е трябвало да купувам преди 3-4 години докато цените бяха още в ниската си фаза. Сега с тези цени плюс очаквания ръст на лихвите по-кредитите все повече затваря вратите за печеливша инвестиция. Както каза човека от коментар 1 - когато правите сметката включвайте и инфлация и други фактори, защото една и съща цифра значи нещо различно в зависимост от времето.
  • 10 hmhmhm

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "охобохо":

    При мама и тате е най-хубаво аз там си седя и не се оплаквам. И може и да си купя нещо но когато имам пари и преценя че ми трябва и не се изхвърлям излишно.
  • 11 Дебел

    17 0 Отговор
    Българите, в това число са и купувачите, са вярно 80% деб*ли! Как може да очакваш че цените ще стигнат западноевропейски град!?!? Та вижте какво се продава това е някакво безумие - къде на запад купуват на квадрат? къде на запад купуват на шпакловка и замазка? къде на запад ги лъжат с 20-30 квадрата още ма снимка? Овчи народ и това си е.