5 316 9

България да има ново райониране

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще подложи на обществено обсъждане три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране. В момента районите от ниво 2 (NUTS 2) в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен.

Междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите от ниво 2, съобщи по министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони по отношение на броя на населението в тях и осигуряването на съответствие с нормативната рамка на ЕС“, посочи министър Нанков. И уточни, че съгласно европейския регламент минималният брой население за район от ниво 2 е 800 000 души, а максималният – 3 000 000 души. Според статистическите данни в момента Северозападният район за планиране е под 800 000 души, а Северен централен район е с население малко над изискуемия минимум.

„Целта ни е да създадем силни и жизнени райони, които са по-добре географски обособени и разположени по основни оси на развитие, със силни, достъпни и притежаващи капацитет и възможности центрове на райони“, каза още регионалният министър. Той допълни, че промяната се обуславя от нуждата от изграждане на ефективна териториална основа, на която да се базира разработването и изпълнението на стратегическите документи за регионално развитие, както и на програмите, които ще бъдат съфинансирани от Европейските фондове след 2020 г.

В състава и работата на междуведомствената работна група са включени представители на дирекции в структурата на Министерския съвет, на Президентството на Република България, водещи министерства с отговорности по управлението на европейските структурни и инвестиционни фондове, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България и Българската академия на науките. Работата на групата приключи през месец декември 2017 г. с консенсусно определяне на 3 варианта за нови райони в страната.

Първият вариант предвижда в страната да има пет района от ниво 2 – Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Според втория вариант районите от ниво 2 ще бъдат четири. В Югозападния ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. Тракийско-Родопският район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. В Черноморския район ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще формират Дунавския район.

Третият вариант предвижда запазване на броя на районите – шест, но с променен обхват. В Западния район ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северният централен район ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. В границите на Североизточния район ще попадат областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточния район ще включва областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южният централен район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.

„През месец януари 2018 г. Министерският съвет разгледа и одобри доклад, с който ни беше даден мандат да предложим за широко обществено обсъждане 3-те определени от работната група варианти. До края на месец март планираме тяхното представяне и обсъждане в рамките на Съвета по регионална политика, Регионалните съвети за развитие на шестте района от ниво 2, както и на планирана кръгла маса с участието на неправителствени организации и агенции, организации от гражданския сектор, представители на академичните среди и научните институции“, каза още министър Николай Нанков. Той обясни, че ще се състои широка дискусия по темата за новото райониране в страната, за да се постигне консенсус относно окончателен вариант, който да бъде внесен за разглеждане и одобрение на държавно ниво.

Министърът бе категоричен, че към момента няма одобрен окончателен вариант за нов териториален обхват на районите от ниво 2, а 3-те варианта, които се планира да се обсъждат публично, не съдържат предложения за определяне на центрове и наименования на районите. „Този въпрос предстои да бъде решен чрез тези дискусионни събития, както и чрез окончателното одобрение от Народното събрание и Министерския съвет“, заяви той. Министър Нанков подчерта, че реформата няма да доведе до преместване на граници на административни области, както и до смяна на административни центрове. „Тази реформа ще засегне единствено районите за планиране, които се ползват като база за изготвяне на стратегически документи и за целите на ЕС по планиране“, обясни регионалният министър.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГОСТ
  Отговор
  1 11:41  27.01.18
  предлагам дунавския район да стане южен румънски после да се изсухлят варна шумен и толбухин те пак ще са българи но ще живеят добре
 • goni
  Отговор
  2 11:52  27.01.18
  Аз, предлагам Бургаско, Кърджалийско, Смолянско да отиде към Турция!:) Велинградско, Пиринско и част от Рила да направят помашки халифат!:) Западна България начело със София да мине към Сърбия!:) Това, което остане и няма да го иска никой да си направи държава и Господ Бог здраве да и дава!:)

  Коментиран от #7, #9

 • Варна
  Отговор
  3 12:05  27.01.18
  Всичко това, което се прави е в резултат на "положителните" резултати от работата на всичките правителства за последните 28-30 години. - За благодарност трябва дъ бъдат събрани тези отговорни лица и хубаво да бъдат "сурвакани за така добре свършената работа"

  Коментиран от #6

 • Юпи
  Отговор
  4 12:14  27.01.18
  Стига просто там където хората си тръгнаха направете да се върнат.Производство училище болница.култура това е формулата която през 50 е приложена и е работила.Вижте повечето висши училища кога са създавани и къде.Топлата вода е открита.Това райниране беше правено и не беше успешно.Ще спестят5 лв от едно ще отидат за друго.Електронни услуги и управление това ни трябва.25 и ппвече години правим глупави реформи и дублиращи структури

 • Българин
  Отговор
  5 12:49  27.01.18
  До коментар 2 (Goni) Предложението не ти се приема, вън от България.
 • ДДД
  Отговор
  6 12:56  27.01.18

  До коментар #3 от "Варна":

  бързаш бързаш още не са свършили:( едва сега започват

  Коментиран от #8

 • Ekspert
  Отговор
  7 12:58  27.01.18

  До коментар #2 от "goni":

  Изчезвай от България бе пуйко.върви да нареждаш новите територии на башибозука щото ще има раздробяване на туркия
 • Варна
  Отговор
  8 13:04  27.01.18

  До коментар #6 от "ДДД":

  Така е! - Още не са свършили! Само дето трябва да бъдат сурвакани час по-скоро
 • Истината винаги боли
  Отговор
  9 17:56  27.01.18

  До коментар #2 от "goni":

  И аз имам предложение.Анадола на кюрдите,Костатинопол с Бурса,мурса и крайбрежието със островите и Кипър на гърците,а на запад от Константинопол,ха познай на кого.Каквото остане по чукарите на козарите!!

Напиши коментар:


Публикувай