Last news in Fakti

30 Януари, 2018 16:07 6 222 1

Имотни аномалии в Египет

  • египет-
  • жилища-
  • цени-
  • строителство
Имотни аномалии в Египет - 1
Снимка: Shutterstock

През следващите няколко години правителството на Египет планира да пусне на пазара на недвижими имоти голямо количество новопостроени жилища. По този начин властите искат да осигурят достъпни жилища на по-бедните слоеве от населението. Анализатори обаче са скептични относно резултата, тъй като смятат, че цените, на които ще се продават са по-високи от тези, които египтянинът може да си позволи.

Въпреки това правителството не спира и продължава да застроява новата столица, разположена на 50 км от Кайро. През следващите 5 години там ще бъдат въведени в експлоатация 240 000 жилищни единици. 150 000 жилища вече са готови, а други 260 000 трябва да бъдат завършени през втората половина от петгодишната програма.

Към момента в етап на реализация са и редица други проекти – предимно в долината на Суецкия канал. Територията е обявена за специална икономическа зона.

Една от причините за силния ръст на търсенето на жилища, са египтяните, които работят зад граница. За третото тримесечие на 2017 г. те са внесли в страната 5 млрд. USD.

Като се има предвид, че инфлацията към момента е 22% и няма индикации да се понижи в близките няколко години, гражданите на Египет търсят варианти за инвестиция, която да съхрани натрупаното богатство.

По данни от октомври 2017 г. на Националния статистически институт на Египет (CAPMAS) 13 млн. жилищни единици се намират в стадии на строеж или са завършени, но не са обитаеми. В същото време броят на населените апартаменти е 22.5 млн. Сумарно означава, че в Египет има 35.5 жилища, чийто брой население е 96.4 млн. души.

Почти двойното обезценяване на египетската лира спрямо американския долар през 2016 г. доведе до спад на цената на квадратен метър жилищна площ от 1000 USD на 800 USD.

Анализатори споделят, че болшинството продажби на жилища са от първичния пазар, тъй като повечето строители са готови да предоставят финансиране в страна, в която и днес е трудно да се взема ипотечен заем от страна на физически лица. Вторичният пазар остава относително неактивен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7777777

    14 1 Отговор
    В България пък има много стари и недостъпни жилища!