5 129 4

Нови правила за получаване на общинско жилище в София

Снимка: М. Богданова ©
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Повече хора ще могат да кандидатстват за наем на общински жилища в София, тъй като част от условията се променят. Това е записано в новата Концепция на Столичната община за жилищната политика в сферата на общинския жилищен фонд. Тъй като безсрочното отдаване под наем на такъв тип апартаменти не стимулира крайно нуждаещите се да се справят с икономическите си проблеми, то наемането ще е за определен срок от време. Ограничението няма да засегне единствено лицата с над 70% намалена трудоспособност.

Лицата, които ще имат право да кандидатстват за временно настаняване под наем в общинско жилище ще са в риск от бедност, младежи, напускащи социалните институции, самотни родители, икономически активни семейства, чиято възраст не надвишава 35 години и семейства с деца, които са ученици. Докторантите на възраст до 35 години също ще могат да кандидатстват за общинско жилище. За всички от изброените групи има определен таван на месечните доходи.

Проверката на състоянието на съществуващите общински жилища, направена за целите на концепцията показва, че 31% от жилищата са в добро състояние, 47% – в задоволително, 19% – в лошо, и 1,1% е делът на необитаемите имоти. Базисната цена на наемите е 0.80 лв./кв.м. Към тях се прибавя коефициент според параметрите на жилището.

Проблемът с дефицита на жилища може да бъде решен като се започне изграждането им сгради, които са изцяло общинска собственост е записано в концепцията. Те обаче няма да могат да се продават на ползвателите. Също така се предлага да се търси финансиране за изграждането на подобни сгради по линия на оперативни програми на Европейския Съюз, а също така и от частни инвеститори. В случая са заложени два момента. Първият е предоставяне на урегулирани парцели за строеж на социални жилища. Вторият – съвместно строителство в собствени регулирани имоти.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сталин (гост)
  Отговор
  1 19:43  05.02.18
  0.80ЛВ. НА КВ. М;..........ДЪРЖАВЕН НАЕМ
 • Да ли е редно ? (гост)
  Отговор
  2 23:36  05.02.18
  Харесваш си свободно общинско жилище в София (предходния самотен възрастен наемател умира) , разбиваш просто вратата и се самонастаняваш, и така над 5 години общината симулира как ще те изгони от собственоста си. И си живееш доволво и безплатно, и натрупваш в същото време над 5000 лв. битови сметки за 5 годишния период на името на починалия предишен наемател. Това нещо е реалност в една от общините в София . В този същата община и пак в същия блок се предодписват/ удалжават сроковете за наем с лица живеещи от 2-3 години в чужбина, с такива не обитаващи нито ден общинското жилище( но имащи право на общинско жилище под наем), който си позволяват да го отдадат под свободен наем на други, подновяват се наеми и на лица дължащи хиляди левове за вода и ток на обитаваните от тях жилища, подновяват се наеми на лица укриващи доходи от строителство и умишлено водещи се като безработни, подновяват се наемите на едни лица имащи право на общинско жилище, а всъщото време жилището се обитава от съвсем различни ? Това са мойте лични наблюдения как една от Софийските общини стопанисва и отдава жилищният си фонд .
 • кгб (гост)
  Отговор
  3 08:21  06.02.18
  Общината с нейните безплатни общински жилища изизкривява пазара на недвижими имоти.
  пещерняците от своя страна пък правят общинските жилища абсолютно негодни за живеене натрупват по 10000 хиляди лева дългове за вода парно и ток и т.н.
  общо взето общината създава комунизъм за пещерняците и те се размножават на воля извършват криминални престъпления в целия спектър на наказателния кодекс.
  БЪЛГАРИТЕ пък са примамвани от к радливите банки да се набутва с ипотеки и непосилни заеми които изплащат цял живот.
 • Кака Миша (гост)
  Отговор
  4 10:21  06.02.18
  А какво се случва с тези жилища,дадени на хора дето вече имат собствено а продължават да ги обитават?Не е ли редничко да ги освободят?Понеже имам позната живееща в такова с наем 100лв.а в същото време има собствено от което взима наем 500лв.А имам и позната разведена с две деца живееща под наем 500лв.Не е много честно.Та аз като страничен наблюдател съм възмутена от тези служби дет настаняват.Явно и там е КЕШ.

Напиши коментар:


Публикувай