15 545 8

Нови правила за получаване на общинско жилище в София

Нови правила за получаване на общинско жилище в София
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Повече хора ще могат да кандидатстват за наем на общински жилища в София, тъй като част от условията се променят. Това е записано в новата Концепция на Столичната община за жилищната политика в сферата на общинския жилищен фонд. Тъй като безсрочното отдаване под наем на такъв тип апартаменти не стимулира крайно нуждаещите се да се справят с икономическите си проблеми, то наемането ще е за определен срок от време. Ограничението няма да засегне единствено лицата с над 70% намалена трудоспособност.

Лицата, които ще имат право да кандидатстват за временно настаняване под наем в общинско жилище ще са в риск от бедност, младежи, напускащи социалните институции, самотни родители, икономически активни семейства, чиято възраст не надвишава 35 години и семейства с деца, които са ученици. Докторантите на възраст до 35 години също ще могат да кандидатстват за общинско жилище. За всички от изброените групи има определен таван на месечните доходи.

Проверката на състоянието на съществуващите общински жилища, направена за целите на концепцията показва, че 31% от жилищата са в добро състояние, 47% – в задоволително, 19% – в лошо, и 1,1% е делът на необитаемите имоти. Базисната цена на наемите е 0.80 лв./кв.м. Към тях се прибавя коефициент според параметрите на жилището.

Проблемът с дефицита на жилища може да бъде решен като се започне изграждането им сгради, които са изцяло общинска собственост е записано в концепцията. Те обаче няма да могат да се продават на ползвателите. Също така се предлага да се търси финансиране за изграждането на подобни сгради по линия на оперативни програми на Европейския Съюз, а също така и от частни инвеститори. В случая са заложени два момента. Първият е предоставяне на урегулирани парцели за строеж на социални жилища. Вторият – съвместно строителство в собствени регулирани имоти.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • сталин
  Отговор
  1 19:43  05.02.18
  0.80ЛВ. НА КВ. М;..........ДЪРЖАВЕН НАЕМ
 • Да ли е редно ?
  Отговор
  2 23:36  05.02.18
  Харесваш си свободно общинско жилище в София (предходния самотен възрастен наемател умира) , разбиваш просто вратата и се самонастаняваш, и така над 5 години общината симулира как ще те изгони от собственоста си. И си живееш доволво и безплатно, и натрупваш в същото време над 5000 лв. битови сметки за 5 годишния период на името на починалия предишен наемател. Това нещо е реалност в една от общините в София . В този същата община и пак в същия блок се предодписват/ удалжават сроковете за наем с лица живеещи от 2-3 години в чужбина, с такива не обитаващи нито ден общинското жилище( но имащи право на общинско жилище под наем), който си позволяват да го отдадат под свободен наем на други, подновяват се наеми и на лица дължащи хиляди левове за вода и ток на обитаваните от тях жилища, подновяват се наеми на лица укриващи доходи от строителство и умишлено водещи се като безработни, подновяват се наемите на едни лица имащи право на общинско жилище, а всъщото време жилището се обитава от съвсем различни ? Това са мойте лични наблюдения как една от Софийските общини стопанисва и отдава жилищният си фонд .
 • кгб
  Отговор
  3 08:21  06.02.18
  Общината с нейните безплатни общински жилища изизкривява пазара на недвижими имоти. пещерняците от своя страна пък правят общинските жилища абсолютно негодни за живеене натрупват по 10000 хиляди лева дългове за вода парно и ток и т.н. общо взето общината създава комунизъм за пещерняците и те се размножават на воля извършват криминални престъпления в целия спектър на наказателния кодекс. БЪЛГАРИТЕ пък са примамвани от к радливите банки да се набутва с ипотеки и непосилни заеми които изплащат цял живот.
 • Кака Миша
  Отговор
  4 10:21  06.02.18
  А какво се случва с тези жилища,дадени на хора дето вече имат собствено а продължават да ги обитават?Не е ли редничко да ги освободят?Понеже имам позната живееща в такова с наем 100лв.а в същото време има собствено от което взима наем 500лв.А имам и позната разведена с две деца живееща под наем 500лв.Не е много честно.Та аз като страничен наблюдател съм възмутена от тези служби дет настаняват.Явно и там е КЕШ.

 • Стефан Георгиев Димитров
  Отговор
  5 12:27  14.06.18
  Здравеите искам да кандидатствам за обинско жилище тъй като със семеиствотоми в момента сме на квартира но ми р трудно да яя плащам нямам апартамен нито къща на мое име затова искам от общината да ми дадете жилище ако е възможно тъи като адресната ми регистрация е в Гр София ул Цар Симеон 135 тъй като майками ме е отписала от заповетта аз немога да се върна при нея затова ви моля да ни помогнете
 • Жаклин
  Отговор
  6 20:15  08.09.18
  Ние сме младо българско семейство (неомъжени, живеем на семейни начала от 8 години) , работим здраво... за минимална заплата ( с две висши образования) и живеем с родителите си, защото няма как иначе да си позволим да плащаме наем в София. И за нас никой нищо не прави в тази държава, за нас не може да бъде подсигурено общинско жилище. Но , вижте, за циганите от гетата е напълно възможно, дори и без документи да бъдат настанени в такова. Не мога да разбера защо циганите са с приоритет в тази държава при положение , че нито данъци и сметки плащат , както е редно, а на всичкото отгоре живеят като свине и пречат на всички. Тук визирам масата цигани, а не единиците, които работят и хранят семействата си по честен път. Тях ги приобщавам към нас. Въпросът ми е ... Защо повечето от циганите живеят в общински жилища, а ние, българското семейство, няма къде да се отделим да живеем нормално и да отгледаме децата си? Сериозно , на моменти ми се е искало да сме бежанци , за да ни настанят в някоя от онези фургоноподобни къщички. Не е ли срамота българите да сме поставени в такова положение ?
 • Гражданин Х
  Отговор
  7 18:12  11.11.18
  Да така сичко е кеш , циганите не излизат от общините и социалните ,толкова са нахални и нагли че докато не земат това което искат не оставят никои на мира .Които както може едни с пари ,други с закани ,така процедират те.Децата затова ги раждат жилища, и пари да зимат, ,а не за да ги гледат. Но на нас Българите като ни откажат ние си трагваме .Страшното е че стават повече от нас ,цигаландия по добре да се казва тази държава ,навсякъде те са със приоритет.Просто нямам думи !Хораа бягаите от тук ,язък за хубавата земя и природа .
 • Фифи
  Отговор
  8 11:11  02.02.19
  Защо винаги и за всичко циганите са ви виновни. Докато има такова разделение ....така ще бъде. Трябва толерантност. Не може за всичко да плюете циганите. Държавата ви окраде . Докара ни до просяшка тояга но си мълчим и си стачкуваме за да пиймнем кафе и до там. За кокошка няма прошка за милиони няма закони.

Напиши коментар:


Публикувай