Last news in Fakti

7 Февруари, 2018 15:11 7 146 9

Стремглаво развитие на имотния пазар при съседите

  • румъния-
  • жилища-
  • цени
Стремглаво развитие на имотния пазар при съседите - 1
Снимка: Shutterstock

За последните две години цените на недвижимите имоти в Румъния значително се увеличиха. Причините за това са отличното развитие на икономиката, повишаването на заплатите, относително ниските лихви по ипотечните заеми и програмата Prima Casa.

С 9.2% са поскъпнали жилищата през 2017 г., като средната цена на квадратен метър е достигнала до 1390 EUR/кв.м. Само за последното тримесечие на миналата година поскъпването е в рамките на 3.5% спрямо същия период на 2016-а, посочват от специализирания сайт Global Property Guide.

Във всички големи румънски градове се наблюдава рязко поскъпване на жилищата. В Букурещ средната цена вече е 1510 EUR/кв.м., което е с 9.8% повече в сравнение с година по-рано. В Клуж Напока, вторият по големина град, стойността на квадратен метър жилищна площ се е повишила с 13.5%, до 1720 EUR. В Тимишоара увеличението е 6.6%, а сделки се сключват при нива от около 1340 EUR/кв.м.

Строителните предприемачи също проявиха завидна активност като започнаха реализирането на редица нови проекти, осигурявайки максимално финансиране. През 2016 г. румънската икономика нарасна до 4.8%, след като през 2015-а достигна 3.9%. Очакванията са през тази година ръстът да продължи като достигне до около 5.5%, прогнозират от Международния Валутен Фонд.

За чуждестранни граждани няма ограничения при придобиването на недвижими имоти на територията на северната ни съседка. Остава сложно обаче получаването на собственост върху земя. За нейното придобиване чуждестранното лице трябва да регистрира фирма.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТАСС

    22 13 Отговор
    Къде е сега Боко да обясни пак колко са зле румънците и след колко години ще ни настигнат !
    И да чуем някое гуру по имотите , относно " имотния балон у нас " !

    Коментиран от #3

  • 2 Eee

    11 5 Отговор
    Защо все гледате другите държави?Кажете нещо и за нашата?
  • 3 дам

    9 10 Отговор

    До коментар #1 от "ТАСС":

    За какво ти е Боко ...
    По добре потърси тези дето пишат тук, че цената в София трябвала да е 300 евро, при положение че в Клуж вървят по 1700 евро ...
    Продължавайте да се мотате и след 5 години и в София ще са по 1500 евро , колкото днес са в Букурещ.
    В Белград са по 1300 евро, а ЕС ще видят чак след 7 години най рано
  • 4 Истината

    8 9 Отговор
    В София е нормално да се покачват цените с около 5% на година.
    Към 1200 евро ще станат след три, четири години, когато влезем в Еврозоната.

    Коментиран от #5

  • 5 селянин от обеля

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    Еврозоната няма реално влияние върху цените, единствено може да бъде използвана като предтекст /или по скоро плашило/ от българските брокерчета на недвижими имоти.
  • 6 555

    5 1 Отговор
    Дали ще поскъпват жилищата или ще поевтиняват няма никакво значение за обикновените хора. Има значение само за инвеститорите които искат да препродават с цел печалба и те трябва да се вълнуват от това. За обикновените хора има значение само това дали могат да си го позволят или не. И 8000 eur да е кв/м както в Париж, ако мога да си го позволя и има социална политика - примерно кредит с отрицателна лихва, опрощаване на част от кредита за млади семейства и т.н. Навремето при първо дете са опрощавали % от кредита при второ още по-голям%.
  • 7 gost

    18 2 Отговор
    Румънците имат производство и инвеститори от цял свят, а ние имаме само банки и строителство. Препоръчително е да не се мерим с тях, че няма как да ги стигнем.
  • 8 citizen

    1 2 Отговор
    На селяни, под наем не давам и не им продавам!
    Да се развиват по родните места а не да се правят на" мениджъри",защото ми писна от "напористи"калпаци,дето и книжовен български не могат да говорят!!!!!!!
  • 9 Гого

    1 0 Отговор
    България не може да се сравнява с Румъния те имат икономика докато ние не нашата е на Африканско равнище. Няма да учудя ако Румъния влезе по рано в Шенген и приеме еврото тогава искам да видя как ще изглежда селянина от Банкя.