Last news in Fakti

12 Февруари, 2018 20:33 2 909 2

Италия: Стабилността се завръща

  • италия-
  • жилища-
  • цени-
  • инвестиции
Италия: Стабилността се завръща - 1
Снимка: Shutterstock

Там, където пазарът на недвижими имоти отчита стабилност, там в скоро време може да се очаква и повишаване на инвеститорския интерес, тъй като цените ще започнат да растат. Именно такъв е италианският пазар на жилища и къщи. Там има много предложения, като акцентът е към луксозния сегмент. Макар 2017-а да беше „оживена” година броят на сделките остава с 39% по-нисък от този през пиковата 2006 г., а цените все още са с една трета под нивата от 2008-а.

Десет години по-късно пазарът в ценово отношение го очаква стабилност. Причините са, че през тази година броят на сделките ще расте, а от пазара се интересуват все повече предприемачи. Така например, все повече китайци купуват имоти в Европа. А в сравнение с Лондон и Хонг Конг цените в Рим остават достъпни. Все още може да се купи мезонет, разположен в града на няколко крачки от Ватикана, за сумата от 2 млн. EUR/кв.м.

В района на Рим през 2016 г. са били сключени 500 000 сделки с жилищни имоти, докато през 2013-а техният брой е бил 400 000. Броят им няма да е коренно по-голям и за 2017-а. Това обаче е значително по-малко в сравнение 845 000 сделки сключени през пиковата 2008 г.

В средния ценови сегмент при жилищата едва 20% от купувачите са чужденци. Колкото по-скъпи са имотите, толкова повече чуждестранни купувачи има за тях, отчитат местни анализатори. Близо 80% от клиентите са от САЩ. И това не е изненада, като се има предвид, че те се възползват от силния курс на долара по отношение към еврото. Висока интерес има френски, британски и швейцарски инвеститори.

Също така не бива да се пропуска и фактът, че ипотечните заеми стават все по-привлекателни заради ниските лихви.

По отношение на луксозните имоти цената на квадратен метър варира в широкия диапазон от 7000 EUR до 20 000 EUR. Там не се отчита промяна през цялата 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    4 0 Отговор
    По време на голямата рецесия е имало спорадични известия за стабилизиране и за изход от кризата, и така много пъти ... докато не започнала втората световна война.
    Това не са случайни а предизвикани събития, когато този, който ги предизвиква реши нещата ще се стабилизират.
  • 2 doko

    5 0 Отговор
    2млн EURO/m2 за мезонет в Рим наистина звучи като достъпна цена....само че за Папата