Last news in Fakti

13 Февруари, 2018 16:03 3 489 21

Купуваме по-големи жилища

  • imot.bg-
  • жилища-
  • търсене
Купуваме по-големи жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

Основният довод, поради който се купуват двустайни жилища, е оптималното съотношение между цена и големина на имота. През последната година обаче се наблюдава ръст на купувачите, които желаят да придобият жилище с три стаи. Близо 30% от тях вече придобиват именно такъв имот, коментират от специалисти. Една от основните причини за това е, че интересът е от семейни лица, които планират разрастване на семейството.

„Растящите и стабилни доходи, които младите купувачи в София имат днес, служат като стимул за стратегически нов избор – избор на по-голямо жилище, което ще отговаря на техните нужди и след 5 и 10 години. Наясно са, че скоро семейството им може да се увеличи и затова искат да подсигурят удобството си още от сега, без да се налага да се пренасят след определен период от време. Данъците върху транзакциите у нас също имат влияние върху нежеланието на купувачите да влизат в кратък цикъл на покупко-продажби, когато не става въпрос за инвестиционна сделка, а за имот за живеене.“, каза Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенция „Имотека”.

Най-търсени за този тип купувачи са перспективните нови квартали на София около Южната дъга, където цените на имотите са на разумни нива – Кръстова вада, Манастирски ливади и Витоша. Средният бюджет, който отделят клиентите за тристаен апартамент е около 140 000 EUR. В традиционно престижните Изток, Изгрев, Лозенец и Център цените на жилищата с 2 спални достигат цени до 300 000 – 350 000 EUR. В кв. Младост, където най-висок процент от купувачите са млади двойки, средните продажни цени са около 150 000 EUR.

Нова тенденция на жилищния пазар е също така желанието на купувачите да придобиват напълно обзаведени жилища.

Двойните сделки също стимулират пазара на тристайни жилища. Собствениците продават по-малкото жилище, в което живеят, доплащат и придобиват по-скъп. Две са основните причини, поради които това се прави. Едната е увеличаване големината на жилището, а другата – повишаване качеството на живот. От тази гл.т. клиентите не са склони да правят компромис с функционалността на помещенията, като например нефункционална кухня или малка дневна. Търсят се жилища с по-големи и светли стаи.

Относно интензивността на търсене и предлагане на тристайни имоти в София, например, най-много продавачи има в центъра на столицата. Следват Манастирски ливади и Витоша, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. В ТОП 5 влизат още Лозенец и Кръстова вада. По-голям избор имат и купувачите, които са се насочили към Овча купел, Бояна, Студентски град, Младост 4 и Банишора.

Относно търсенето най-силно то е в Лозенец и едва след това в центъра на София. Причината може би се крие в цената. Средната стойност на квадратен метър при тристайните жилища в престижния южен квартал е 1400 EUR, докато в централната градска част – 1280 EUR. Изток, Стрелбище и Младост 1 също са предпочитани места за покупка на жилище с три стаи.

Относно цените, най-скъпи този вид жилища остават в района на Докторски паметник – 2000 EUR/кв.м. Между 1300 EUR/кв.м. и 1500 EUR/кв.м. се търгуват в райони като Медицинска академия, Лозенец и Иван Вазов. В различните райони на Младост и Дружба цената е около 900 EUR/кв.м. Надежда и Люлин си предлага срещу 700-750 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    34 4 Отговор
    Никой нищо не купува! Защо няма статии за това, че народа не дава исканите пари за апартаментите в София? Цените трябва да са такива, като във Видин!Тогава икономиката ще тръгне!
  • 2 коки

    21 2 Отговор
    бе вие луди ли сте да се навирате в тези кутийки,повече в такова нещо не живея, единствения вариант е къща с двор
  • 3 Брокер от БАН

    13 1 Отговор
    Дето се вика днес 300 000, догодина 1 300 000 евро за хапартамент в Младост другари! Да живей, вечна дружба и т.н.! А като се събудих - краката ми отвити.....
  • 4 Еее

    15 1 Отговор
    И кой дава такива пари за жилище,автора на статията били дал един за пример?
  • 5 ИМОТЕН БАЛОН

    14 2 Отговор
    Коректното заглавие на статията би трябвало да бъде ИМОТЕН БАЛОН НАДУХА БАНКИТЕ И ИМОТНИТЕ АГЕНЦИИ !!!
  • 6 Бай Либен

    1 0 Отговор
    111000 кв.км а те в софето искат
  • 7 111

    10 1 Отговор
    "В кв. Младост, където най-висок процент от купувачите са млади двойки, средните продажни цени са около 150 000 EUR."
    Само 150000е? Малко е!!! НАДУВАЙТЕ! Може още! Лихвите падат - 2,99%! НАДУВАЙТЕ!
  • 8 Неутрален гост

    15 2 Отговор
    Спомнете си предишния имотен балон от 2008 ма година.
    Точно десет години след това 2018 година банките заедно с имотните агенции и строителните фирми успяха задружно да надуят НОВ КОЛОСАЛЕН ИМОТЕН БАЛОН и то само за две години.
    В момента пазара и цените на жилищата се движат от алчността на строителите и брокерите на недвижими имоти и от страха на хората от поскъпването.
    Българите за съжаление са късопаметни и са свикнали да бъдат манипулирани и лъгани за всичко.
    Банките нарочно държат лихвите ниски ,но само привидно ниски защото от догодина 2019та полека лека лихвените нива тръгват нагоре и умните хора вече спряха да купуват жилища на тези цеби,защото в момента купуваш апартамент на двойно завишена цена и кредита ти започва прогрвсивно да расте до една година,първо с малко и после с още докато изпаднеш в несъстоятелност.
    Пазара на имоти особено в София в момента е в балон,тоест цените не са реални нито за жилищата които се продават нито отговарят на ръста на заплатите на хората,нито на жизнения им.стандарт нито и на икономическия ръст в България.
    Балона се наду нарочно с цел максимално задлъжняване на хората с ипотечни кредити.
    Ако сте купувач.на жилище в момента сте като агне сред вълци.
    От едната страна сте вие ,който търсите имот за да живеете от другата страна са алчните собственици и брокери,подкрепени от банковата и строителната мафия.
    Най лошия момент за покупка на имот в момента
  • 9 Гоуст

    22 0 Отговор
    Ще ми бъде изтрит коментара, но нека напиша нещо, което и без това всеки знае. Авторът на статията Милена е най-платеният драскач в сайта със статии за имоти как е добре да се купува, за Велинград и хотелите и още и още
  • 10 Брокер

    8 19 Отговор
    Нямате представа за мащабите на търсенето и на купуването. Знаете ли колко имота са купени 2017 година в София? Близо 30000... Няма никакъв балон в момента, защото 2008 година лихвите по кредидите бяха 12% сега са 3% и освен това всеки втори имот в София се купува без кредит. Информирайте се малко недейте само да хейтите и да си мислите, че вие като нямате възможност и всички са така. Тавана сме го чукнали това е ясно, но думата балон изобщо не отговаря на реалността и спад няма да има при жилищата в големите градове. "Инвестирайте" още в наеми и скоро пак ще си говорим/пишем...когато настъпи часа в който си мислите, че цените ще станат като във Видин, който се обезлюдява от 20 години. Когато София започне да се обезлюдява ще бъдем някъде около 2085 година дано да сме живи и здрави до тогава.

    Коментиран от #11, #13, #14

  • 11 111

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    Ако още 1-2 пъти хакнат Дау Джоунс и на нас няма да ни се размине
  • 12 Хоп

    14 2 Отговор
    Внушения и брокерски мечти на макс. Балона скоро ще е ПУК! Кой имал кеш е купувал когато е трябвало! Сега препродават спекулантите и ловят шарани на кредит!
  • 13 Гоуст

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    От един 3-стаен апартамент на цена от 100 000, брокера взима общо 5000-6000 евро само за изповядване на сделката... машала. Не балон, а направо аеростат ще надувате за тия пари
  • 14 Гоуст

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Брокер":

    И точно аз като строителен инженер мога да ти кажа крайна цена на квадрат! Всеки знае, че цените са 3-4 пъти над стойността за строителство

    Коментиран от #15

  • 15 111

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гоуст":

    Обществена тайна е и фактът,че всички инвеститори/строители изповядват продажбите на данъчна оценка или близка до нея. Кпувачите плащат под масата разликата до реалната цена, защото иначе условието е да платят за своя сметка 20%ДДС+10% данъка печалба в/у реалната цена. Не е луд този който яде баницата....
  • 16 Брокер

    4 13 Отговор
    Едни същи тролчета/хейтърчета спамите всички теми за имотите, а вероятно повечето от вас дори не живеят в София или дори и в България. Как пък не разбрахте, че не смятат само ценита на тухлите и на бетона. Цената на парцела се определя от ТЪРСЕНЕТО, а то е огромно в обичаните от всички ви източни райони като ж.к. Златост пардон Младост. Я вижте колко струва там едно парцелче за жилищно строителство, купете си го, построите си едно блокче па се настанявайте в него за по 250 евро на кв.м. нали толкова била себестойността :) Сметнете две + две и ще разберете, че цените нямаше да са такива ако нямаше кой да ги плаща. Тъй като има балон ви съветвам да отидете пред една нотариална кантора да кажем на бул.Цариградско шосе 5 и да поседят там от 08:30 до 12:30 от понеделник до петък и да поразпитат тези хора дето купуват от колко време търсят имот, колко имота са изпуснали докато са си мислили, че само те имат 100 000 евро по сметките си и дали всички купуват с кредит. Направете си една анкета и елате пак да философствате на база ЕЖК...:)

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Puk

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    Интересно защо най-реномираните фирми строят на парцели купени от общината за по 100евро/кв. Второ офертите в нета за земя са високи, но при преговори се сваля и цената и обезщетението на собствениците. Смешно е като оправдавате лакомията на строителите с цената на земята.

    Коментиран от #20

  • 18 Анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер":

    Пожелавам ти скоро да останеш без сделки и дълго време без работа.
    Хора като теб които манипулират пазара и цените,като завличат много хора,да плащат нереални цени и така надуват балона още повече са за затвора.

    Коментиран от #19

  • 19 Брокер

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    "Пожелавам ти скоро да останеш без сделки и дълго време без работа. Хора като теб които манипулират пазара и цените,като завличат много хора,да плащат нереални цени и така надуват балона още повече са за затвора."

    Пожелавам ти същото г-н психично болен хейтър!
  • 20 Брокер

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Puk":

    "Най-реномираните фирми" всъщност са създадени в началото на 90-те години и вече разполагат с толкова много милиони в евро, че фалит няма как да им се случи, защото строят със собствени средства за ужас на всички умници. А парцелите дали ги взимат с далавери - вероятно да, но какво можем да направим ние за да променим това - нищо. Ставаше дума за гледната точка на един обикновен потенциален купувач, който гледа в паничката на строителите - толкова струвал грубия строеж - ами добре бе човек - купи си парцел и си построи или ти си направи строителна фирма рискувай си инвестициите и тогава продавай на себестойност за да са доволни някакви непознати за теб хора или може би ще искаш да спечелиш нещичко? Или пък да има таван на процента печалба на инвеститора да не може да надува цените до еди колко си защото Ким Чен Ун ще го вкара в затвора за печалбарство. Вие комунисти ли сте какви сте!? Щом е толкова лесно давайте какво само ревете ама те строителите печелят... Печелете и вие бре кой ви спира?

    Коментиран от #21

  • 21 факт

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Брокер":

    От коментариите ти личи, че си доста поизнервен. Явно нещата не са чак толкова розови, колкото ги описваш.