2 659 1

Швеция: Средни наемни нива на жилище 1000 USD

Швеция: Средни наемни нива на жилище 1000 USD
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Държава, в която последните 20 години цените на жилищата непрекъснато растат, вече достигна средни месечни наемни нива при този вид имоти от 1000 USD. За 2017-а поскъпването е в рамките на 6%, отчитат шведските анализатори.

За миналата година само в един от популярните в Швеция сайтове за отдаване под наем на имоти – Blocket, са се оферирали 67 000 жилища. Въпреки, че предлагането отчита ръст, рентата също се е повишила.

„В края на 2017 г. се забеляза общо забавяне на пазара на недвижими имоти, което доведе до увеличаване на наемите. Средно от началото на годината те са около 1000 USD”, коментират анализатори от Blocket.

Най-силно е предлагането в столицата Стокхолм. Ръст от 4% при наемните нива е отчетен през 2017-а при жилищата с една спалня, а при тези с две повишението е 5%. С близо 30% по-евтино може да се наеме жилище в Гьотеборг. Средният месечен наем там е 700 USD. Рентата за апартамент с една спалня отчита ръст от 9%, а с две – 13%. В Малмьо средно срещу 600 USD може да се наеме жилище за месец.

Дефицитът на жилища в Швеция се разглежда вече като общонационален проблем. От общо 290 населени места 255 изпитват недостиг на жилища.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • брокера
    Отговор
    1 13:20  14.02.18
    Там метрото им е мръсно и недомислено, улиците са запрашени, въздуха не става за дишане, всичко е покрито с кал и в най-престижните квартали няма един използваем тротоар. Хората няма къде да паркират и задръстват улиците с коли със средна цена 500 евро (да не ги мислят). Да не говорим за недостига на паркове и зелени зони, градинки, училища, детски градини. Че и правосъдие няма. Айде нема какво да ми ги 'фалите. На всичко отгоре у нас такива наеми в София вече са нещо нормално и дори има място за растеж. За цените на апартаментите да не говорим - там са средно 250 000 - 300 000 евра, у нас е евтиния. Около 2500 евро на квадрат трябва да станат в крайните квартали до няколко години - Люлин, Обеля, Горубляне. Все пак с тавака природа и такива добри условия за живот чужденците ще се избиват да живеят в София. Сега покрай европредседателството като видят колко е хубаво... Както казва Фандъкова - ако не краде не е от наште. Или друго казваше - "той въдуха си беше мръсен и преди нас, какво искат хората да направим 'само' за 12 години". Айде и със здраве, ще се видим из Европата.

Напиши коментар:


Публикувай