4 048 4

90% от България с кадастрална карта до две години

Изпълнителният директор на АГКК инж.Киров призова гражданите и бизнеса да използват услугите на агенцията в електронен вариант

Константин Карагьозов

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Михаил Киров в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР.

„От 2001-ва година до сега кадастрална карта е изработена за близо 4 млн. хектара земи, което е около 36% от общата територия на страната и обхваща около 9 млн. имота“, обясни Киров. Той подчерта, че кадастралната карта е обхванала вече всички областни градове и 111 общински центрове в страната, както и териториите по Черноморието, планинските ни курорти, местата със силно развит пазар на имоти и с голям инвестиционен интерес. Изразходваните средства за изработката на кадастралната карта до момента възлизат на около 96,7 млн. лв., а приходите от услугите, свързани с нея, възлизат на 180 млн. лв.

„Очакваме за финализиране на целия процес да бъдат необходими приблизително 70 млн. лв.“, коментира още изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той беше категоричен, че до 2023 г. се очаква да приключи цялата цифровизация на урбанизираната територия на страната.

„Само в столицата агенцията вече има 8 изнесени офиса, обслужващи гражданите, което чувствително е намалило опашките от чакащи,“ съобщи Михаил Киров и припомни, че документи могат да се подават в един офис, а да се получат в друг – посочен от заявителя.

Киров подчерта, че електронните услуги, предоставяни от АГКК, са с 30% по-евтини от тези подавани на гише и пестят не само средства, но и време на гражданите.

„Към момента едва 10% от предоставяните услуги от АГКК се заявяват електронно“, съобщи изпълнителният директор на агенцията и призова общините и гражданите да се възползват от улеснението, което им се предоставя. Киров припомни, че нотариусите също имат електронен достъп до кадастралните данни.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пак ще
  Отговор
  1 21:43  15.02.18
  вадим нови скици на земите и ново измерване на дворовете. Всичко е пари, приятелю, всичко е пари. Баба Лили е объркала песента навремето

  Коментиран от #2

 • НЕразбирач
  Отговор
  2 21:31  16.02.18

  До коментар #1 от "Пак ще":

  А лична карта нова вадиш ли си - какво е толкова странно тук? Проблем е обаче това, че кадастралните карти се възлагат за най-добра цена (разбирай ниска) и за най-добър срок (разбирай кратък) - е, няма как да има и качество, нали?! Проблем е, че фирми МОНОПОЛИ печелят нагласените поръчки, а после наемат подизпълнители и подПОДизпълнители, които работят колкото да не заспят, щото им дават пари за колкото на не умрат! ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАБРАНА ЗА СПЕЧЕЛИЛАТА ФИРМА ДА РАБОТИ С ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ, КОЙТО ДА НЯМА ПРАВО НА ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ! И всичко ще се нареди!

  Коментиран от #4

 • 3 07:57  17.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • щокчо
  Отговор
  4 13:19  19.02.18

  До коментар #2 от "НЕразбирач":

  мечтиииииииииииииии, колега

Напиши коментар:


Публикувай