Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 21:11 5 052 4

90% от България с кадастрална карта до две години

  • кадастър-
  • кадастрална карта-
  • агкк-
  • мррб-
  • михаил киров

Изпълнителният директор на АГКК инж.Киров призова гражданите и бизнеса да използват услугите на агенцията в електронен вариант

90% от България с кадастрална карта до две години - 1

До две години кадастралната карта ще обхване 90% от територията на страната. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Михаил Киров в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР.

„От 2001-ва година до сега кадастрална карта е изработена за близо 4 млн. хектара земи, което е около 36% от общата територия на страната и обхваща около 9 млн. имота“, обясни Киров. Той подчерта, че кадастралната карта е обхванала вече всички областни градове и 111 общински центрове в страната, както и териториите по Черноморието, планинските ни курорти, местата със силно развит пазар на имоти и с голям инвестиционен интерес. Изразходваните средства за изработката на кадастралната карта до момента възлизат на около 96,7 млн. лв., а приходите от услугите, свързани с нея, възлизат на 180 млн. лв.

„Очакваме за финализиране на целия процес да бъдат необходими приблизително 70 млн. лв.“, коментира още изпълнителният директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Той беше категоричен, че до 2023 г. се очаква да приключи цялата цифровизация на урбанизираната територия на страната.

„Само в столицата агенцията вече има 8 изнесени офиса, обслужващи гражданите, което чувствително е намалило опашките от чакащи,“ съобщи Михаил Киров и припомни, че документи могат да се подават в един офис, а да се получат в друг – посочен от заявителя.

Киров подчерта, че електронните услуги, предоставяни от АГКК, са с 30% по-евтини от тези подавани на гише и пестят не само средства, но и време на гражданите.

„Към момента едва 10% от предоставяните услуги от АГКК се заявяват електронно“, съобщи изпълнителният директор на агенцията и призова общините и гражданите да се възползват от улеснението, което им се предоставя. Киров припомни, че нотариусите също имат електронен достъп до кадастралните данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак ще

    4 2 Отговор
    вадим нови скици на земите и ново измерване на дворовете. Всичко е пари, приятелю, всичко е пари. Баба Лили е объркала песента навремето

    Коментиран от #2

  • 2 НЕразбирач

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пак ще":

    А лична карта нова вадиш ли си - какво е толкова странно тук? Проблем е обаче това, че кадастралните карти се възлагат за най-добра цена (разбирай ниска) и за най-добър срок (разбирай кратък) - е, няма как да има и качество, нали?! Проблем е, че фирми МОНОПОЛИ печелят нагласените поръчки, а после наемат подизпълнители и подПОДизпълнители, които работят колкото да не заспят, щото им дават пари за колкото на не умрат!
    ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАБРАНА ЗА СПЕЧЕЛИЛАТА ФИРМА ДА РАБОТИ С ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ, КОЙТО ДА НЯМА ПРАВО НА ПОДИЗПЪЛНИТЕЛ!
    И всичко ще се нареди!

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 щокчо

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "НЕразбирач":

    мечтиииииииииииииии, колега