Last news in Fakti

16 Февруари, 2018 11:23 10 135 4

Не могат да се придобиват имоти по давност

  • имот-
  • жилище-
  • придобиване-
  • давност
Не могат да се придобиват имоти по давност - 1
Снимка: Shutterstock

Никой не може да придобие по давност имоти частна държавна или общинска собственост, въпреки че ги е владял от 1 юни 1996 г. до 31 май 2006 г., т.е. преди налагането на първия мораториум. Това заяви Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) в тълкувателно решение №3/2017 г.

Въпросът беше поставен пред нея от състав на Първо гражданско отделение. Съдиите твърдяха, че по въпроса за придобивната давност преди да бъде наложен първият мораториум на 31 май 2006 г. има противоречива практика, уточнява news.lex.bg. А казусът, по който трябва да се произнесат, е свързан с придобиването на гарсониера от 40 кв. м в София.

Гражданската колегия обаче прие, че всъщност разминаване в практиката не съществува и отклони искането на състава за постановяване на тълкувателно решение. Актът, с който направи това, обаче също е тълкувателно решение. И в него върховните съдии правят важни коментари.

Казусът предмет на обсъждане в тълкувателното дело се отнася до тези, които са владели имоти частна държавна и частна общинска собственост след 1 юни 1996 г. Тогава в Закона за собствеността падна тоталната забраната за придобиване на каквато и да е вещ държавна или общинска собственост, действала от 1951 г. (тогава за социалистическата собственост). През 1996 г. законодателят я остави само по отношение на публичната държавна и общинска собственост.

До 2006 г., когато малко преди да изтекат 10-те години, които позволяват да се придобие имот и при недобросъвестно владение, беше въведен първият мораториум по отношение на държавната и общинската собственост. В продължение вече на 12 години държавата всяка година го удължава, като всеки път мотивът за това е, че още не е приключил процесът по регистриране и актуване на имотите ѝ, както и този на общинската собственост.

Последното удължаване на мораториума беше направено в началото на тази година, като този път обещанието е, че ще е за последно и държавата твърди, че до 2023 г. ще сложи в ред документите за собствеността си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анализатор

    19 0 Отговор
    А това не важи ли за царските имоти
  • 2 мими

    6 2 Отговор
    Как се тълкуват законите според както се плати -
    Ни имаме имот който го ползваме вече 30 години и тогава излиза че вече може да го придобиеме по давност ли -
  • 3 Закона за кона

    4 1 Отговор
    Мими, са като живееш още 39-49 г. държавата освен този да ти подари и НДК като добър стопанин. Да ти е честито!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.