20 Февруари, 2018 15:37 3 446 3

Още подобрения в НДК (СНИМКИ)

  • ндк-
  • часовници-
  • omega
Още подобрения в НДК (СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Обновяването на НДК продължава и след като в емблематичната сграда вече се провеждат заседанията от европейското председателство. Часовниците са от световно известната марка Omega, които се ползват и по време на лятната и зимна Олимпиади. Те са и част от автентичния интериор на Двореца, поставени още през 1981 г. , когато е пусната в експлоатация сградата. Интересно е да се отбележи, че са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа.

Двата стенни часовника в Централно фоайе на НДК с марка Omega – част от автентичния интериор на сградата – са възстановени и работят отново. Така публиката на многобройните концертни и културни прояви в Двореца, както и делегатите от Българското председателство на Съвета на ЕС ще имат представа за точното време до началото на дадено събитие, концерт или спектакъл. Това са единствените електронни часовници от този вид в Източна Европа, запазени до днес. Те са поставени там през 1981 г. при построяването на сградата и са подарък от компанията – производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

„Това е част от Швейцария тук вътре в НДК. Знаем, че управлението на времето е много важно и това е важна част от участието на Швейцария в успешното Председателство на България на Съвета на Европейския съюз”, каза Н.Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария в България.

Още подобрения в НДК (СНИМКИ)

Четири от часовниците са поставени в Зала 3, в която се провеждат основните заседания на Председателството, а два от тях ще показват времето в Зала 6, където е разположен международният пресцентър на Председателството. Часовниците са настроени на брюкселско и българско време.

Още подобрения в НДК (СНИМКИ)

Часовниците от малката Omega са част от автентичната часовникова система на НДК, която включва 120 машини в цялата сграда. Много от нефункциониращите часовници бяха подменени с нови по време на ремонтните дейности. Те са с вградена GPS система и се сверяват по Гринуич. Част от механичните отчитат освен точното време, също и дата, както и ден от седмицата. Всички те се управляват от т.нар. часовници-майки, които се намират в специално помещение в Двореца и са под постоянно наблюдение. Любопитно е да се отбележи, че НДК има щатна длъжност „часовникар”.

Още подобрения в НДК (СНИМКИ)

Още подобрения в НДК (СНИМКИ)

Още подобрения в НДК (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смолата

    4 1 Отговор
    Дали случайно са кварцови, а не електронни се чудя, ма здраве да има....
  • 2 Коко

    5 0 Отговор
    Оправдаваме 100-200мил. лева, идеално за нашите голи тумбаци....щото ако бяха “Радиосинхрон” щяхме да сме по-интелигентна и независима нация. А иначе баба ти да мааа по 10 км. пеш да и премери кръвното Джендеро-ПараНеМедик(това като Паранормално ми звучи). Егати държавата проста, пълно е с крадци-на всеки километър(или метър).
    Айде са НАП на проверка на свойте.
  • 3 Х.й Пий Чай от Китай

    1 0 Отговор
    За толкоз милиони това е,ако не бяха Омега сигурно нямаше да им се отдели лайното на тия дебелосерци!!Бащите им по селата са мерили времето по слънцето с копралята,а за тия гологъзи(сърбогъзи)цървули-Омеги,де дърво де!!