Last news in Fakti

26 Февруари, 2018 06:21 32 872 43

Българският „мъртъв град” до Царево (СНИМКИ)

  • царево-
  • комплекс-
  • коста дел кроко

Десет години след кризата в сектора на недвижимите имоти, все още редица участници на него си спомнят за нея, благодарение на бетонните скелета, които стърчат в градовете и най-вече по Черноморието. Някои от започнатите ваканционни комплекси са толкова големи, че спокойно могат да бъдат кръстени „мини град”. Такъв е и „Коста дел Кроко”, който се намира до Царево. Предвиден е в него да живеят близо 2500 души.

Стойността на обекта е 60 млн. EUR. Няколко пъти е обявяван на публична продан, заради дългове, като последния беше в средата на януари 2018 г. Инвеститорът „Лаудис Холдинг Груп" и свързаната с нея „България консулт” дължат ипотечен кредит на „Уникредит Булбанк”.

Днес „Коста дел Кроко” е призрачен град. Част от сградите са изградени на груб строеж, а други не са започнати. Проектът предвиждаше комплексът да бъде разположен на площ от 85 декара, с РЗП 62 000 кв.м. Той трябваше да включва 5-звезден хотел, жилищен комплекс от 53 сгради с общо 927 апартамента, 30 фамилни къщи във водата и яхтено пристанище, банка, лятно кино и амфитеатър, казино, 13 плувни басейна, 3 тенискорта, подземни гаражи.

Всички сгради трябваше да бъдат готови до 2009 г., а предприемачът трябваше да инвестира още 2 млн. EUR в инфраструктурата на Царево.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен на Вентилатора

    133 13 Отговор
    Да ги пускат на 1200€ кв/м. и да съберат отново парите на руснаците! Какво има да му мислят? Тъкмо вече могат и да покажат, че има строеж, а не е на "чертеж"! Я вижте как во става във Варна - там изгнили 50-годишни панелки с черна плесен и наводнени мази се продават по 700€кв.м. ако се разходиш из квартал "Левски" е пълно с кучешки отходи и ровещи в боклука тъмнобългарски интегриращи се репликатори - това говори, че кучетата са нахранени и се изхвърлят неща от богати хора, които могат да послужат отново! Нека и в Царево пуснат оферта през летния сезон - безплатна разходка и веднага руснака ще изкупи всичко - само гледайте цената да е висока, че и те са като нас. Ако е твърде ниска проявяват недоверие...
  • 2 Ганьо

    115 4 Отговор
    Отиваш в Царево и в един момент си в Чернобил.......
  • 3 Българин

    98 43 Отговор
    Сега явно е ред и на Пирин ....

    Коментиран от #40

  • 4 Огънчо

    139 12 Отговор
    Сега да го сринат и възстановят природата както ди е било. Отровители.
  • 5 Гост

    103 8 Отговор
    10 години на дъжд, вятър и сол. Това става само за събяране и запълване на трапове.
  • 6 Aleksei

    78 11 Отговор
    Някоя лакома банка се е набълбукала. Лакоми общинари са приббрали авансово комисионни, но имат и невзети вземания още. Руснаците загубиха много пари след 2014. Да си купуват в Крим, а не в България. Това и да го подаряват, здраво мислещ няма да го вземе. Но някой перач ще го лапне при добри условия.

    Коментиран от #7

  • 7 Сиромаха

    97 5 Отговор

    До коментар #6 от "Aleksei":

    Няма как БАНКА да се набалбука !!
    Схемата е изпитана , Инвеститора не е загубил НИЩО Банката е платила ВСИЧКО
    а тя (Банката) ще избие от ВСИЧКИ НАС
    от мен от теб и всички останали
    Да са живи и ЗДРАВИ БАЛЪЦИТЕ .

    Коментиран от #23

  • 8 Руснака

    68 6 Отговор
    Така е като сульо и пульо се правят на строители:-) Резултата се вижда:-) Не става само с пари, требва и малко мозък:-)
  • 9 гОСТ

    62 12 Отговор
    Самият факт че е зидано с итонг е достатъчно показателен.Никой уважаващ се инвеститор не би стройл изцяло с него.Той е незаменим строителен материал за корекциии и изкърпвания но не е добър за цялостно изграждане.

    Коментиран от #19, #34

  • 10 Гост 3

    57 0 Отговор
    Елате да снимате в Каварна ,какви бетони стърчат на морето.
  • 11 впечатлен

    52 16 Отговор
    Този български мъртъв град защо има испанско име? Да не би испанците лека-полека да се преселват у нас и да си правят градове? Мъртви градове, мъртви села, България все повече се превръща в мъртва държава. Всичко е от акъл, дами и господа! Държавата ни е разграден двор, а любимите ви комунисти след като разграбиха всичко и се провалиха поради ниска култура и липса на всякакво бизнес умение, сега разчитат на товарищ Путин да ги закрепи на власт, защото има още за крадене, а това не им дава мира! Не подбират средства, не им пука, че се излагат, пък и ние, българите, сме свикнали с всякакви шмекерии, лъжи и прах в очите! Пак ще си организират народен съд и каквото е останало от тези, които не ги харесват, ще им работи безплатно в лагерите, които ще си направят. Кандидати за надзиратели - бол!

    Коментиран от #25

  • 12 Гого

    34 15 Отговор
    Така ще изглежда и Пирин след някое време трябва хората да свикват на гледката!
  • 13 no name no face no number

    45 19 Отговор
    Хе хе хе хайде сега Путин виновен. На крива ракета и космоса и пречи.Кви комунисти нали скачахте за сдс и то и другите подобни ни го натресе. Всички след промените управлявали тази страна са Варвари. Без значение на партия и цвят
  • 14 народ

    32 12 Отговор
    Какъв Путин пак ви гони бе,хорица!Русия му виновна,Путин му виновен,ВТБ му виновна!КТБ,управляващите и мошениците са виновни.
    Виновно е безхаберието на нашите чиновници,задето допускат това да се случва!Не са приети никакви мерки да се намерят инвеститори и това да се дострои,а се ограничаваме само с констатации,че това стои недостроено.Нали тези обекти имат собственик.Той трябва да бъде заставен да ги дострои или да очисти терена от тях.Виновен е хаоса,който управляващите в последните 30 години направиха в държавата,защото в хаос най-лесно се краде!Виновен е господ,че ни търпи!
  • 15 Ограбиха банките тогава

    5 7 Отговор
    АЛО Не знаете да знаете тогава блокираха продажбите като включиха МВР техника з а обемен блокаж на всички бюра за недвижимости..НА снимани филми от тогава обема около всяко таков а бюро з а продаване на БЪлгарски имоти вкл като тия в особенно ценни места с е вижда обемно обсебени.Техниката е на полицейска мафия анти европа ..
  • 16 аман от наглеци

    13 0 Отговор
    НАй жестоко бяха ударени България и Испания..
  • 17 аман от наглеци

    8 0 Отговор
    НАй жестоко бяха ударени България и Испания..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 инженера

    25 6 Отговор

    До коментар #9 от "гОСТ":

    Теб пък кой те излъга, че с YTONG не се строяло? Еййй, големи разбирачи и големи строители се извъдихте бе. Като човек завършил ВИАС мога да ти кажа, че цели сгради дори без колони се строят само с YTONG. Има YTONG за носещи стени, за вътрешни преградни и още много видове. Това, което виждам по снимките е, че материали не са пестени. Строено е както трябва и е излят много бетон. Конструкциите са много стабилно направени. Жалко, че всичко това отива на вятъра, а можеше да се получи чудесен комплекс. Постройките са разчупени и вкус направени. Наистина жалко...

    Коментиран от #35, #37

  • 20 gost

    30 1 Отговор
    Трябва да задължат банките да довършват и продават такива недовършени обекти или да ги срутват ако в рамките на 3 години не се намери купувач. Как така 10години седят строежи и данъци не се плащат! Защо смотаните еко организации мълчат?
  • 21 Шаран БГ

    10 0 Отговор
    Много красота !! "Българите", дето ги пишат по чужбината" знаят ли,че извътре има "ногу джилязу " ?
    Да ги пущат - те ще разфасоват всичко за има-няма тримесечие.
    Бетонът - има все още селища с кални улици ......
  • 22 боко с шареното око

    16 1 Отговор
    Ами то и да го събарят,бая пара ще трябва да се даде...Пък да питат тия,дето са дали разрешение да се строи там?!Всички са в кюпа!Ама са взели по нещо,а ние тук си драскаме...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мими

    10 1 Отговор
    Това май беше близо до Варвара. Имаше някакъв скандал около строежа.

    Коментиран от #36

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бандити

    14 1 Отговор
    Около Банско е същото!
  • 27 Страна на крадците

    19 1 Отговор
    Къде е кметът на Царево по чието време се строяха тези бункери? Дали около неговата къща в Швейцария пейзажът е подобен?
  • 28 hmhmhm

    12 2 Отговор
    Това е от лакомия. Както беше написал потребител от друг пост. Бог е виновен че ни търпи!
  • 29 vasik atanasova

    15 2 Отговор
    яко крадене е било ей милиони
    мисля че това са биле прокълнати пари
    зад които стоят убийства проституция грабежи
    измами
    а и мястото е прокълнато
    трябва да се взриви всичко и да се изхвърлят тези бетони отпадаци
    и да се залеси отново
    нека има природа в царево и диви плажове
  • 30 Митев

    13 1 Отговор
    Защо не питате кой ги е строил????-- Кой е собственика???--- Кой е спрял строежа и защо?????---- Иначе е лесно да хвърлиш нещо и да гледаш сеир--- типично за българските журналисти--и после можеш 10 години да си пишеш по този материал --- БРАВО !!!!!!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ангел

    9 4 Отговор
    Строител е руски мафиот, който след това се криеше в Сърбия, а сега , кой знае къде е. Всичко пропадна като проект, не лъжа имам къща наблизо
  • 33 до Ангел

    8 2 Отговор
    Ааайдеее,пак се почна-Русия пак виновна!Луд умора нема!
  • 34 НЕразбирач

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "гОСТ":

    ТОЧНО - мног правилно си отбелязал за Итонга - това е хигроскопичен матРиал и бива САМО за вътрешни стени да се ползва! За влагата по Черноморието пък - хич! Пишман строители!
    Към авторката - "изградени на груб строеж" са , ама бабината ти трънкина! За да са готови "на груб строеж" трябва да имат всички ограждащи стени, покрив...Тук не е така, повярвай ми!
  • 35 НЕразбирач

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "инженера":

    Ти сериозно ли?! И си завършил УАСГ? Моля те не практикувай! Сериозно!
  • 36 НЕразбирач

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мими":

    Не, не е близо до Варвара - чети (поне това е вярно), че е в Царево! Онова го събориха и се казваше "Златна перла"
  • 37 Зазаза

    4 4 Отговор

    До коментар #19 от "инженера":

    Да уточня ytong е марка..иначе си е газобетон инженере
  • 38 Ангел Марин (вице президент)

    3 0 Отговор
    Поинтересувайте се за случая Циганов и ще разберете защо сега е пустош..
  • 39 Марони

    3 1 Отговор
    Грозотата в БГ,на слаби умове е само плод!Преди,панелна,сега-"модернистично" безвкусна в преобладаваща степен.Да беше само край Царево...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Радо71

    2 1 Отговор
    Хора - българи , това са нашите пари , ограбени по времето на прехода! Всички имаме там по едно апартаментите,,,ете трябва да си го вземем
  • 42 Дикембе Мутомбо

    3 0 Отговор
    Откъде ще се вземат тези 2500 души да живеят там?! С какво ще се прехранват в Царево?! И защо точно край Царево, където плаж почти няма?! А Арапя ли да ходят всички?! Че то там си има 2500 души на плажа всеки ден. И последно, но пак недомислено - откъде персонал за този огромен комплекс?!

    ОК - който го е правил е бил мегаломан и не го е мислил, ама тези, които са отпускали заема е трябвало поне да го направят.

    И накрая всички губят - инвеститор, банка, народа, който ще гледа останките. Пардон - печелят само тези, които са строили, ако са им платили случайно. И кмета де.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.