5 Март, 2018 13:46 3 462 2

Възраждането на един имотен пазар

  • албания-
  • цени-
  • жилища-
  • имоти
Възраждането на един имотен пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Прогнозите на анализатори, че цените на имотите в Тирана ще започнат да вървят нагоре още в началото на текущата година, се оправдаха. Така например, в средата на есента на 2016-а в новостроящ се комплекс в квартал Кавая средната цена на квадратен метър е била 1200 EUR. През януари тази година тя вече е със 100-200 EUR по-висока. Това е районът с най-значителен ръст. В другите части на албанската столица също се отчита поскъпване, макар и с по-малка сума. Тенденцията обхваща както жилищата ново строителство, така и тези от вторичния пазар.

Според част от експертите сегашното поскъпване е временно явление. Предлагането на новопостроени имоти се увеличава, което означава, че цените трябва да спадат. Това се потвърждава и от данните на националния статистически институт на страната, според които през първите девет месеца на 2017 г. са били издадени разрешителни за строеж на 167 сгради, а за същия период година по-рано техният брой е бил 65.

Пазарът ще продължи да се развива. Цените на имотите в Тирана ще продължат възходящия си тренд, независимо от миналогодишния спад. Интересът към крайградски имоти в близост до столицата на Албания може да достигне 900 EUR/кв.м. към края на 2018 г.

Средната цена на жилищните имоти през тази година ще се повиши с около 100 EUR/кв.м. за това ще допринесе и допълнителният данък от 8%, който ще трябва да плащат строителите и който влиза в сила от тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин работещ в германия

    2 1 Отговор
    Без пари да ми го дават не утивам там.
  • 2 гост

    3 0 Отговор
    Абе имот БГ?! Имот...БГ...Защо не напишете в статията че населението на Албания расте с 0.4% НА ГОДИНА!!
    И очевидно има и ще има кой да купува и да живее в тези имоти!
    А нашето се стопява...
    Хайде малко почнете да просвещавате Бай Ганю, че като гледам горния пост и ...