21 Март, 2018 13:21 4 077 0

Пазар, на който имотите поскъпнаха със 106%

  • сащ-
  • сан франциско-
  • жилища-
  • цени
Пазар, на който имотите поскъпнаха със 106% - 1
Снимка: Shutterstock

Със 106% са поскъпнали жилищата и къщите в Сан Франциско за периода 2011-2017 г. Повишението е засегнало и луксозния жилищен сегмент. Експертите отчитат силен пазар на труда на фона на ниското предлагане, ръст на лихвените проценти и вносните мита върху стоманата въведени от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Не е изключено „балонът” да се спука, предупреждават анализатори. „Опасността идва и от факта, че условията на местния пазар много се промениха в последно време”, казва Хавиер Вивас, директор на морализаторския отдел в Realtor.com.

Средната цена на еднофамилните къщи надхвърли 1.5 млн. USD през четвъртото тримесечие на 2017 г. В луксозния сегмент пикът беше през 2016 г., когато средната цена на квадратен метър достигна 13 240 USD в покрайнините на гада и 17 140 USD в скъпите исторически райони.

Сан Франциско изпитва дефицит в сегмента на жилищата и този на къщите. Строителството на подобни имоти на практика спря между 2016 г. и 2017 г., като в същото време се отчита ръст на броя на нови семейства. Бързите препродажби с цел спекулация. Това според анализатори ще бъде проблемът на пазара в близко бъдеще. Една от причините е намаляване ограниченията за получаване на ипотечни заеми – мярка, която беше въведена от Тръмп.

Основната тема в сегмента на недвижими имоти в Сан Франциско днес е достъпността. В града се строят доста луксозни имоти, които също така бързо и поскъпват и местното население е принудено да търси ценово по-изгодни варианти. Въвеждането на вносно мита върху стоманата ще повиши цената на суровината, респективно себестойността на квадратен метър жилищна площ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА