Last news in Fakti

21 Март, 2018 16:11 2 496 3

Поевтиняването на имотите в ОАЕ продължава

  • оае-
  • жилища-
  • цени
Поевтиняването на имотите в ОАЕ продължава - 1
Снимка: Shutterstock

Със 6.4% са поевтинели жилищата в Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) през 2017 г. В Абу Даби спадът е 9%. Проследявайки движението на цените само на жилища, то желаещите да си купят апартамент през март ще могат да го направят с 12.6% по-евтино в сравнение със същия месец на миналата година.

Въпреки падащите цени, пазарът демонстрира признаци на възстановяване. Политическото напрежение в световен мащаб превръща ОАЕ, и в частност Дубай, в притегателен център за инвеститорите, решили да съхранят богатството си в сегмента на недвижимите имоти. Темпът на спад на цените в Дубай отчита забавяне през четвъртото тримесечие на 2017 г. Това до голяма степен се дължи на ръст от 14% при сключените сделки.

Най-голям интерес от страна на купувачи има към имоти, които са в етап на строеж. Благодарение на отстъпките, които дават инвеститорите броят на сделките с такъв тим недвижимости може да надмине рекорда от 2008 г.

В Дубай не се очаква поскъпване на този тип имоти през текущата година, тъй като се очаква през 2018-а на пазара да бъдат пуснати в експлоатация 43 000 жилищни единици. За Абу Даби те са едва 8000 броя.

На пазара влияние ще оказват фактори като понижаване на лихвените проценти при ипотечните заеми, увеличение на комисионната за регистриране на сделката от 2% на 4%. От началото на текущата година влезе в сила и Закон за ДДС. При недвижимите имоти той е в размер на 5%, ако имотът обект на продажба е бил завършен през последните три години и 0%, ако е бил пуснат в експлоатация преди тази дата.

„Очакваме положително развитие на пазара на недвижими имоти в Дубай, растеж на БВП на глава от населението, което ще поддържа пазара”, прогнозират анализатори от консултантската компания Knight Frank.

Промяна в начина на покупка от страна на чужденци няма от 2014 г. и не се планира такава в скоро време. Най-много имоти в ОАЕ купуват граждани от Индия, Саудитска Арабия, Великобритания и Пакистан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    Там където има само нефт и нищо друго, как няма да поевтиняват !!!

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кукавица

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    забрави амуджите. ;)