Last news in Fakti

5 Април, 2018 20:56 2 396 5

Българите биха дали малка сума за саниране

  • саниране-
  • жилища-
  • пари
Българите биха дали малка сума за саниране - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Моят дом е моята крепост!”. Българинът защитава това мото много ревностно. Би дал мило и драго всичко, което е вътре в дома му да е перфектно или поне в прилично състояние в зависимост от финансовите му възможности. Когато обаче става дума за общи части, саниране, закърпване или подмяна на покрива или пък боядисване на стълбището, проблемите започват да валят един след друг, а събирането на пари е кауза пердута.

Изследване на „Екзакта рисърч груп”, обаче даде изненадващи резултати. Оказва се, че сме склонни да си платим малко и за саниране на блока. На въпрос „Какъв процент от мерките за енергийна ефективност на жилището си бихте могли да платите сами, ако държавата не ги поема“ 19,9% казват, че могат да финансират до 25% от разходите, 9,9% могат да заделят между 26 и 50%, а други 1,5% - между 51 и 99%. 8,9% са готови да поемат инвестицията изцяло, а 0,4% - на база дела си в собствеността на блока.

В реално изражение – 13,5% от хората заявяват, че могат да заделят до 500 лв., 7,5% - между 501 и 1000 лв., 8,3% - между 1001 и 2000 лв., за изпълнение на мерки за енергийна ефективност в жилищата им. Отново е голяма групата на тези, които не могат да посочат конкретна сума и смятат, че разходите за саниране не са по джоба им. Такива са 56,3% от участниците в проучването. Данните от анкетата показват още, че в многофамилните жилища за поддръжка на сградите се събират предимно минимални месечни вноски от собствениците. Такъв е вариантът при 35,3% от участниците в изследването, като най-масовата месечна вноска е в размер на 5 лв. за член от домакинство. Други 33,5% казват, че при нужда от ремонти се събират допълнителни средства, а в сградите на 11,9% е създаден специален фонд за поддръжка на общите части.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев

    4 0 Отговор
    Първо трябва да се санират политиците!
  • 2 Бай Иван

    10 0 Отговор
    Стига сте ни пробутвали глупости никой не желае да плаща така и изнася на власта а вие медиите им слугувате
  • 3 гост

    9 0 Отговор
    Добре, но има едно уточнение и това е цената.
    Една подмяна на дограми и облепяне струва по стандарта на съседния блок би ми струвало 5х.лв ако частна фирма ми го направи. В същото време държавата плаща 17х.лв за това. Обективно погледнато един частник може за почти същите пари да ти направи санирането на 100%, а не на 25%.
    От статията излиза, че 2х.лв са 50% от стойността, да, но реално, а държавата като ти връчи една фактура за 17х.лв какво правиш?
  • 4 хей поле

    4 0 Отговор
    Още една статия "кауза пердута".
    Да му мислят последните етажи.
  • 5 Свищовски гъзари

    0 0 Отговор
    Елате в Свищов и вижте балъците как ги санираха в панелките и се радват като малки деца и след някоя година като земе да пада тая пръдня нескопосанара ще реват като малки деца