Last news in Fakti

9 Април, 2018 13:21 14 135 11

Платформата, която все повече обърква имотния пазар

  • airbnb-
  • наем-
  • градове-
  • жилища
Платформата, която все повече обърква имотния пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Дефицит на жилища под наем, висока месечна рента, липса на избор. Така накратко може да бъде очертан пазарът на наем на жилища в редица европейски столици. Общото между тях е, че в тях все по-мощно навлиза платформата за краткосрочно отдаване под наем Airbnb. Борбата с негативите върху този сегмент на пазара от недвижимости се води предимно от общините, а в някои случаи и на държавно ниво. Най-пресният пример е Австрия. Общинските власти във Виена са подготвили закон, според който собственик на няколко жилища ще може да отдава краткосрочно само едно.

През 2017 г. 2000 апартамента в австрийската столица са били предлагани за краткосрочно отдаване под наем чрез Airbnb постоянно, сочи проучване на Техническия университет на Виена. Под „постоянно” се има предвид, че въпросните имоти са наети за над 60 дни в годината и са предлагани над 120 дни в рамките на 2017 г.

Предлагането на имоти чрез Airbnb намалява жилищната площ за отдаване под наем, посочват анализатори. Почти 8600 стаи и апартаменти във Виена са включени в списъка на Airbnb. Близо 40% от тях са собственост на т.нар. „комерсиални домакинства”. Последните предлагат в платформата за краткосрочно отдаване под наем повече от едно жилище.

Друга държава, чийто пазар на недвижими имоти сериозно се сблъсква с Airbnb е холандския. Там инвеститори купуват жилища именно с цел краткосрочно отдаване под наем. Това води до дефицит на имоти, които са подходящи за първо жилище. С 23.4% е нараснал секторът на части домове в северната държава от 2012 г. досега сочи проучване на Амстердамския университет и на Католическия университет в Льовен. Над 10% от жилищата в Ротердам, Хага, Амстердам, Грьонинген и Маастрихт днес са собственост на частни инвеститори.

Изкупуването на имотите от предприемачи води до надценяване на недвижимиостите, а също така създава и пречка пред по-младото поколение, което търси основно малки апартаменти, да се сдобие със собствен дом. По последни данни над 30% от жилищата с площ до 50 кв.м. са купени от предприемачи, които ги предлагат в Airbnb. Платформата обаче опровергава данните на Амстердамския университет и го окачествява като неточен.

И в Амстердам, подобно на Виена, местните власти въведоха ограничения при краткосрочното отдаване под наем. Имотите, които не се обитават от собственика им, могат да се отдават под наем за не повече от 60 дни в годината. Обмисля се този срок да бъде намален до 30 дни. Практиката обаче показва, че въведените ограничения се заобикалят от собствениците и последните отдават имотите си през цялата година.

Франция, Испания и Сингапур също започнаха да въвеждат редица ограничения, касаещи краткосрочното отдаване под наем. Така например, собствениците на жилища в Париж, които искат да печелят от тях чрез Airbnb, трябва да ги регистрират в общината и да ги отдават под наем за не повече от 120 дни в рамките на календарната година.

Собствениците на апартаменти на островите Майорка, Ибиса, Менорка и Фоментера могат да платят глоба до 40 000 EUR, ако се установи, че отдават имотите си под наем на туристи.

В момента правителството на Сингапур подготвя рестрикции за ограничаване отдаването под наем на имоти чрез Airbnb и в най-скоро време се очаква предложенията да бъдат обсъдени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    15 10 Отговор
    А защо не вземат мерки срещу самата платформа АирБнБ, а ще преследват всеки отделен човек? Да, ясно е, че тази платформа бърка бизнеса с хотелите, бърка отдаването на частни имоти, бърка и справедливото облагане с данъци.
  • 2 гошо

    11 1 Отговор
    Същите са и буукинг.ком...ама статията е непълна

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "гошо":

    Тези мерки бият малко на Комунизъм, ограничаване на бизнес начинанията. В пазарната икономика би трябвало тези аномалии да се оставят да се саморегулират.

    Коментиран от #4

  • 4 Анализатор

    1 7 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не е съвсем така; Реално погледнато тук не става въпрос за пазара на имоти в София; През BNB се предоставя възможност нови играчи да участват на пазара като се присъединят от страната на търсенето, което нарушава равновесието на пазара и се стига до пазарна аномалия, която замразява част от предлагането на жилищни площи на пазара за наеми, защото собствениците предпочитат да ги отдадат през BNB; Това е в ощърб на търсещите малки жилища в централна градска част под наем или за покупка като първо жилище, и в плюс за наемодателите и продавачите на такива жилища

    Коментиран от #5

  • 5 Ежко

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анализатор":

    Все едно слушам, че като са се появили първите автомобили, държавата веднага ги забранила,защото имало конски файтони и на файтонджиите им взимали хляба....А колкото да аномалиите -винаги е имало такива.По-важното е да се спазват принципите за свобода при опериране с личното имущество!И ако данъците се плащат -какъв е проблема?

    Коментиран от #6

  • 6 Анализатор

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ежко":

    Аналогията с файтаоните е лишена от всякакъв смисъл; БНБ каква технологична иновация точно предлага?! А личното имущество не може да се оперира по начин, който вреди на общото благо... То и на мен ми е по- изгодно да си направя апартамента в центъра на нощен клуб / бар/ ресторант... по твоята логика следва да го направя.

    Коментиран от #8

  • 7 домакин

    4 0 Отговор
    Направо не мога да повярвам какви закони се обсъждат и приемат. Чист комунизъм са тези решения. Скоро ще вземат да национализират апартаментите за да задоволят нуждите на крайнонуждаещите се малцинства...
  • 8 Ежко

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анализатор":

    Това,че не можеш да схавнеш аналогията е трагично:)Файтони и сега има, но с лимитирана употреба.Може би и хотелите са отживелица.Хората искат евтино преспиване.Дали апартамента ми стой празен, ползвам го аз или някой друг, за дълго или за кратко си е чисто моя работа след като не нарушавам нито един закон!А колкото до твоята аналогия -ако искаш в центъра на бара и басейн с крокодили си построй -стига общината да ти разреши промяна на предназначението!И много е важно да зпазваш ЗУТ и бара да е твой!Апропо, с какво увреждам общественото благо като се разпореждам с имота си?Едно време комунистита точно с такава логика национализираха -за общественото благо....

    Коментиран от #10

  • 9 Morgoth

    1 0 Отговор
    Да ви имам проблемите!
  • 10 Анализатор

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ежко":

    Аналогията е трагична сама по себе си... Абсолютно лишене от смисъл, както вече написах; Ако си прочетеш писяната, надявам се ще разбереш къде точно си противоречиш; и по- конкретно това, че не се нарушава нито един закон; Нарушава се- първо жилището не се ползва за задоволяване на жилищните нужди и по предназначение, а за търговска дейност на хотелски принцип; За което се изисква смяна на статута по чл. 38 от ЗУТ; Не се регистрират преспиващите там, което също е нарушение на закона... Щом смяташ свобония пазар за панацея ми е ясно колко точно отбираш от икономика. Спирам до тук, защото с хора, които не разбират от икономика няма да си губя времето в спор;

    Коментиран от #11

  • 11 Ежко

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анализатор":

    Ясно колко си бос!За отдаване под наем не се сменя статут, нито предназначение на имота!По нашия ЗУТ!За Виена не знам, но явно закона не е нарушен щото не ги пращат на съд,а общината излиза с наредба....Така,че не се дуй толкова!Да не би собствениците на нашето черноморие дето дават квартири да са си сменили предназначението на имота?Не!Плащат една курортна такса и това е то!И данъците разбира се!Жалко,че си учил икономика -нищо не ти е влязло в главата....