11 Април, 2018 11:11 1 823 0

Пазар, на който и наемите и цените растат

  • португалия-
  • жилища-
  • цени-
  • наеми
Пазар, на който и наемите и цените растат - 1
Снимка: Shutterstock

Дефицитът на пазара на жилища в Португалия влияе както върху цените на този вид имоти, така и върху наемните нива. По данни на Кралския институт на сертифицираните оценители (RICS), най-голям недостиг се усеща на пазарите в Лисабон, Порто и Алгаврия. Участниците в допитването очакват цените да продължат да растат като през следващите 12 месеца поскъпването ще е 4.5%, а през следващите 5 години то ще е 5.5% всяка година. За изминалата 2017-а увеличението е 12.8%, а в историческата част на португалската столица то е било 21.1%, като там от 2013 г. досега цените са се повишили двойно.

Идентична е ситуацията и на пазара на наеми. Те също се увеличиха драстично в резултат на липсата на предложения и високото търсене. Според респондентите, тенденцията, която се наблюдава в момента, ще се запази и в близко бъдеще.

През февруари търсенето от страна на купувачи бележи увеличение. Близо 25% от анкетираните отчитат ръст в покупателната активност. Икономиката на Португалия продължава да се развива, което води до ръст на доходите и повишава доверието на купувачите към пазара. Поради това перспективите за развитието на пазара на недвижими имоти през текущата година остават обещаващи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА