16 Април, 2018 06:21 2 910 0

Как малката кухня да стане голяма (СНИМКИ)

  • кухня-
  • дизайн-
  • интериор

Кухнята е мястото, където ежедневно прекарваме голяма част от времето си, било, за да закусим, да си сготвим нещо вкусно или да поканим приятели на вкусна вечеря. В повечето случаи въпросното помещение е доста малко и дори няма къде да се обърне човек, камо ли да си покани гости. В действителност обаче кухнята дори и малка може да се превърне в чудесно място за прекарване на повече време. Ето и няколко съвета от интериорните дизайнери:

1. Особеност на разпределението на помещението.

В повечето случаи, когато кухнята действително е малка, има смисъл да се откажете от вратата, като тя се замени с арка. Подобно решение визуално прави помещението по-голямо и човек не се чувства „притиснат” между четири стени. Струва си да се обърне внимание и на варианта кухнята да се обедини с дневната. Подобно решение позволява да се избегнат всички недостатъци, свързани с недостига на жилищна площ. Това решение също така превръща кухнята в максимално комфортно помещение и я прави по-функционална.

2. Какъв стил да бъде кухнята

Струва си да се обърне внимание на три основни стила:

Класически – не означава старо или скучно. Просто тук трябва да се откажете от примамливи украси, които могат да „задавят” и без това малкото пространство, отделено за кухня, като например цветя или неправилно съчетаване на мебели и битова техника.

Съвременен. Подразбира се, че става дума за използването на съвременни материали, благодарение на които може да направите кухнята максимално комфортна и стилна.

Минимализъм – един от най-разпространените и любими стилове. Тук всичко е много просто. Има практичност, мултифункционалност, минимално количество декор и максимално полезна площ.

3. Осветлението

При избора на осветление трябва да се обърне внимание на такива детайли като прозореца. Дневната светлина все пак е отличен източник на осветлени, особено рано сутрин. Затова не е добре прозорците да имат тежки завеси или плътни шори. Достатъчно е да се закачи едно полупрозрачно леко перде. Добре е работната зона около печката да разполага с допълнително осветление, като се използват светодиотни лампи.

4. Подът

На първо място подът в кухнята трябва да е устойчив на механични повреждания, да не е хлъзгав и лесно да се почиства. Най-добре е да се използва линолеум или мозайка. Не се втурвайте на рисуваните подове. Придържайте се към сдържаните тонове и оттенъци с имитация на камъни или дърво. Също така си струва да обърнете внимание на гланцираните покрития. Те са отлични за малки помещения, като ги правят визуално по-големи за сметка на отражението на светлината.

5. Стените

На първо място тук трябва да се обърне внимание на цветовата гама и устойчивостта на избраните материали. На пазара днес има огромен избор от цветове. Избирайте цветове, които ще са в хармония с цвета на мебелите, но не само. Все пак колкото по-светли са стените, толкова по-уютно и по-просторно изглежда помещението.

6. Мебели за малки кухни

Преди всичко мебелите за малки кухни трябва да са компактни и многофункционални. Добре е да се вземат трансформиращи шкафове. В тях могат да се сложат разнородни вещи. Също така е добре да се избират по-малки маси и столове, които няма да отнемат много от пространството на помещението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА