Last news in Fakti

17 Април, 2018 20:37 2 237 2

МВФ: дискриминация е да не се продава на чужденци

  • нова зеландия-
  • мвф-
  • забрана-
  • чужденци-
  • инвестиции
МВФ: дискриминация е да не се продава на чужденци - 1
Снимка: Shutterstock

Международният валутен фонд определи като дискриминационно решението на властите в Нова Зеландия да се ограничава продажбата на недвижими имоти на чужденци. Според представители на фонда това едва ли ще подобри ситуацията на пазара за местното население. Чужденците играят второстепенна роля на жилищния сегмент. Ако бъде въведена новата програма на правителството за жилищната политика, това ще реши значителен брой от потенциалните проблеми свързани с чуждестранните купувачи.

Едно от обещанията на новото правителство е да премахне кризата в жилищния сегмент, като въведе редица мерки, включително и забрана чужденци да купуват имоти със спекулативна цел. Също така властите представиха и амбициозна строителна програма.

С над 60% поскъпнаха жилищата в Нова Зеландия за последното десетилетие на фона на рекордно ниво на миграция и огромен дефицит на апартаменти.

По данни на МВФ чужденците са собственици на малък процент от продадените през последните години жилища. Критиците на последните промени, предупреждават, че последствията от тяхното въвеждане могат да не са толкова положителни за имотния пазар, колкото се очаква – броят на новопостроените жилища ще спада, а също така предложенията на вече готови апартаменти също ще намалее.

Възможните поправки в закона за „чуждестранните инвестиции”, които по думите на правителството ще приравнят условията с тези в Австралия, гласят, че чужденци не могат да купуват имоти без изричното разрешение на властите. И въпреки, че на чуждестранните граждани ще им бъде разрешено да купуват жилища в етап на строеж, то те ще могат да ги продават едва след като бъдат напълно завършени.

„Забраната е доста сурова и може да повлияе негативно върху действията на чуждестранните предприемачи”, казва Томас Хелблинг, управител на МВФ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наглост!

    9 4 Отговор
    То земя за българите не остана!

    Коментиран от #2

  • 2 Бот

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Наглост!":

    Ти четеш ли въобще, боте?